Gének okozzák a migrént?

Egy új kutatás szerint a migrén két leggyakoribb fajtáját különböző gének okozhatják. A tudósok reményei szerint a felfedezés új utakat nyithat meg a gyógyszeres kezelésben.

A migrén olyan állapot, amely erős, lüktető fejfájást okoz, általában a fej egyik oldalán, terhelésre pedig rosszabbodik. Afejfájásgyakran más tünetekkel is jár, mint például hányinger, fény- és hangérzékenység, valamint hányás. A panaszokat megelőzheti úgynevezett aura is, ami a leggyakrabban egyfajta látászavar. Ezek olyan érzékszervi tünetek, például villogó fények, amelyek a fejfájás előtt vagy alatt jelentkeznek. Világszerte több mint 1 milliárd ember szenved migrénes fejfájástól. A panasz a nők körében gyakoribb, az érintettek kétharmada közülük kerül ki.

dasa
A migrén pontos okát nem ismerjük. Fotó: Getty Images

A migrén pontos okát nem ismerjük, a vezető tudományos magyarázat szerint egy neurovaszkuláris állapotról van szó, amely a fejben lévő erek és az agy közötti megváltozott kölcsönhatás következménye. Jelenleg az is vitatott, hogy a migrén e két fő altípusának - aurával (MA) vagy aura nélkül (MO) - milyen genetikai háttere van. Noha a migrén tüneteinek enyhítésére, illetve megelőzésére rendelkezésre állnak gyógyszerek, ezek azonban messze nem tökéletesek és nem is mindenkinél működnek.

Genetikai kapcsolódást figyeltek meg

A mostani kutatásban több mint 100 ezer ember genomját vizsgálták, és arra jutottak, hogy a migrén két típusa - aurával vagy aura nélkül - genetikailag elkülönül egymástól, de bizonyos genetikai jellemzőik is közösek. A finn tudósok szerint ez megnyithatja az utat a migrén tüneteit célzó, hatékonyabb gyógyszerek kifejlesztéséhez. A tanulmány a Nature folyóiratban jelent meg, és a Medical News Today szemlézte.

A kutatásban 102 ezer migrénben szenvedő és 771 ezer egészséges ember genomját elemezték. Azonosítottak 123 olyan genetikai régiót, vagyis lókuszpontot, amely összefüggésbe hozható a betegséggel. Mivel ebből 86 korábban ismeretlen volt, az eredmény az ismert genetikai kockázati tényezők megháromszorozódását jelenti. Három genetikai lókusz az aura nélküli, kettő az aurás migrénhez, és kilenc mindkettőhöz kapcsolódott. A kutatók reményei szerint a friss genetikai adatok segíthetnek olyan gyógyszercélpontok azonosításában, amelyekkel bizonyos tünetek - például az aurás migrén - enyhíthetők, és amelyre jelenleg nincs megfelelő kezelés.

Dr. Heidi Hautakangas, a Helsinki Egyetem finnországi Molekuláris Orvostudományi Intézetének munkatársa, a tanulmány vezető szerzője szerint, a kutatás esélyt ad a célzottabb, személyre szabott farmakológiai eljárások kifejlesztésére. Hozzátette: ugyanakkor további nagymintás vizsgálatok szükségesek a migrén genetikájának jobb megértéséhez, különös tekintettel az aurás migrénre.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)