Mobiltelefonos fotó menthette meg egy kislány életét

A szülők többsége nem gondol semmi rosszra, ha aktív, okos gyereküknél egy kis kancsalságot látnak. Eleinte így volt ezzel Victoria Hogg is, ám a 29 éves nő Nancy nevű kislányánál rövidesen arra is felfigyelt, hogy a gyerek szemgolyója egész befordul az orra felé. Ekkor kezdett el nagyobb problémára gyanakodni.

A leggyakoribb szemproblémák 40 felett Negyvenéves kor felett számos szemészeti probléma keserítheti meg a mindennapjainkat, és az idősebbek közül nagyon kevesen vannak, akik nem szemüvegesek. Melyek a gyakoribb időskori szembetegségek? Részletek itt .

Rémlett neki, hogy olvasott valamit a közösségi médiában arról, hogy egy vakuval készült fotó leleplezheti a retinoblasztómát, az egyik szemdaganattípust - írja a metro.co.uk . Ha nem piros a szem, hanem egy fehér vagy csillogó folt látható, az árulkodó jel lehet - ilyenkor minél előbb orvoshoz kell fordulni. Victoria gyorsan készített is egy képet Nancyről a mobiljával. "A bal pupilláján ott volt a csillogás, én pedig azonnal pánikba estem" - emlékezett vissza.

Súlyos szembetegsége volt az ötéves kislánynak.
Súlyos szembetegsége volt az ötéves kislánynak. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Megoperálták, majd műszemet kapott

Néhány napon belül el is jutottak orvoshoz a kislánnyal, addigra az anya már abban is biztos volt, hogy a kicsi nem lát a bal szemével. "Letakartuk először a bal szemét, majd arra kértem, ismerje fel azokat a dolgokat, amiket mutattam neki, mint például egy cipő vagy egy piros ceruza. Aztán letakartuk az egészséges szemét, mutattam neki valamit, mire megrázta a fejét, és azt mondta: Anya, nem látom" - emlékezett vissza Victoria.

Az orvosi vizsgálat után felpörögtek az események: a kislányt december 27-én megműtötték. Az anya kiemelte, hogy mindössze 17 nap telt el a mobiltelefonos kép készítésétől az operációig, tehát elég gyorsan sikerült Nancy szeméből eltávolítani a tumort . Az operáció után két héttel már iskolába is mehetett, sőt, lovagolni is, februárban pedig kapott egy műszemet. Családja szerint azóta Nancy ismét ugyanaz a boldog, mosolygós, aktív kislány, aki a műtétje előtt volt.

Victoria Hogg most egy alapítvánnyal is azon dolgozik, hogy még több szülő figyeljen fel időben a retinoblasztóma jeleire - kancsalság, vakuval készült fotón a fehér csillogás a pupillán , illetve, ha a gyerek valamelyik szemével nem lát jól. Hiszen a szülői odafigyelés és a gyors orvosi beavatkozás szó szerint életmentő lehet.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)