Érzelmeink gyorsabbak, mint a pupillánk

Emlékezzen vissza arra, amikor legutóbb egyedül volt otthon, és meghallott egy hangot, váratlan zajt. A szeme minden bizonnyal kitágult, miközben több információért fülelt. Legújabb tanulmányukban a Cornell Egyetem kutatói ezt a jelenséget magyarázzák meg részletesen azzal együtt, hogy miért szűkül össze a szemünk az undortól.

Az egyetem humán ökológiai karának kutatói Adam Anderson professzor vezetésével arról számolnak be a Psychological Science szaklapban megjelent tanulmányukban, hogy ezek az ellentétes arckifejezések olyan érzelmi válaszokon alapulnak, amelyek azt használják fel, ahogyan a szemünk összegyűjti és fókuszálja a fényt az azonosítatlan fenyegetések felderítése érdekében.
Amikor a szemünk tágra nyílik például a félelemtől, a kutatók szerint ettől nő az érzékenysége, és kitágítja a látóterünket, hogy könnyebben azonosíthassuk a körülöttünk levő veszélyeket. Amikor pedig a szemünk összeszűkül az undortól, ezzel gátoljuk a fény szembe jutását, és élesítjük a fókuszt, hogy azonosítani tudjuk a kellemetlenség forrását.

A szakértők azt állítják, hogy az emberi arckifejezések a környezeti ingerekre adott adaptív reakciókból alakultak ki, nem társadalmi kommunikációs jelzésekként. Eredményük Charles Darwin az érzelmek fejlődésével kapcsolatos 19. századi elméletét támasztja alá.

Érzelmeink gyorsabbak, mint a pupillánk (Fotó: Europress)

Érzelmeink gyorsabbak, mint a pupillánk (Fotó: Europress)


Anderson professzor így magyarázta a kutatást:

"A szem kitágulásának és összeszűkülésének ellenkező funkciói, amelyek a pupilla tágulását és összeszűkülését tükrözik, az arc kifejezőképességének ősi eredetei lehettek. Ezek a reakciók pedig valószínűleg nem korlátozódnak pusztán az undorra és a félelemre, hiszen tudjuk, hogy ezek a mozdulatok nagy szerepet játszanak az összes érzelem eltérő kifejezésében, például a meglepetés, a harag, sőt az öröm kifejezésében is."

A kutatók elmondták, hogy az érzelmek megszűrik a valóságot, és már az előtt alakítják azt, amit látunk, hogy a fény ténylegesen elérné a szemünk belső részét. Általában úgy gondolunk az érzékelésre, mint egy olyan folyamatra, ami az előtt történik, hogy egy kép az agyba jutna, valójában azonban az érzelmek már a vizuális dekódolás legkorábbi szakaszában is befolyásolják a látást.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaArcfiatalítás

40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaA kollagén és a hyaluronsav természetesen is jelen van a szervezetünkben, ám az idő múlásával egyenes arányosan csökken a mennyisége. És mindez látható is lesz előbb vagy utóbb: megereszkedik, vízhiányossá és ráncossá válik a bőr.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +31 °C
Minimum:
+16, +22 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de keleten még lesznek erősebben felhős körzetek.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag