Lézeres szaruhártya-szobrászat

A Magyar Szemorvos Társaság Kongresszusához kapcsolódóan nemrégiben különleges eseményre, élő refraktív (látáskorrekciós) sebészeti bemutatóra került sor.

A bemutató a laikusok számára is lenyűgöző élményt jelentett: ezek a jelenleg legkorszerűbb lézeres látásjavító eljárások a milliméter ezredrészének pontosságával térképezik fel a szem térbeli alakját, és a minden eddiginél pontosabb korrekciós kezelés pár perc alatt lezajlik.

Megszabadulni a szemüvegtől

A refraktív lézeres eljárások azok számára jelentenek megoldást, akik nem szeretnének, vagy valamilyen okból nem tudnak szemüveget, illetve kontaktlencsét hordani. Magyarországon tíz éve végeznek ilyen beavatkozásokat, egyre korszerűbb megoldásokat alkalmazva.

A legelterjedtebb módszerek (PRK, LASEK, LASIK) mindegyike biztonságosan korrigálja a fénytörési hibákat az adott technológia keretein belül, amennyiben a szakismeret és a megfelelő technikai háttér is rendelkezésre áll.

A szem sokféle betegsége és számos anatómiai része kezelhető a lézerrel, amely egyszerű, gyors, tiszta, vérzésmentes beavatkozást tesz lehetővé általában kórházi felvétel nélkül. Az emberi szaruhártya rendkívül vékony, összesen fél milliméter vastagságú és rendkívüli precizitást és finomságot igényel bármilyen, az átlátszó szaruhártyán történő műtét. Ezekhez a műtétekhez nemcsak a lézersugarat kellett kifejleszteni, hanem olyan nagy teljesítményű számítógépes rendszereket is, amelyek képesek a mikrométer (a milliméter ezred része) nagyságrendű lézersugár összehangolt irányítására. Ez a fejlettségű számítógépes hálózat körülbelül egy évtizede válhatott valóra. A módszert kezdetben "szaruhártya szobrászat"-nak is nevezték, hiszen a páciens egyéni fénytörési hibájának megfelelő új felszínt kell kialakítani, ahhoz, hogy megszabadulhasson a szemüvegtől, vagy a kontaktlencsétől. A műtét lényege, hogy a fénytörési hibának megfelelő alakzatban a szaruhártyát a centrumban, vagy a széli részek felé vékonyítják. Rövidlátásban a kezelés felső dioptria határa -12,0 D, távollátásban +6,0 D, asztigmiás fénytörési hiba kapcsán +/-6,0 D kezelhető a módszerrel.

A szemüveget és kontaktlencsét viselők legnagyobb részének végleges megoldást jelenthet a lézeres látásjavítás. Mindazok alkalmasak, akik úgy érzik, hogy szemüvegük vagy kontaktlencséjük zavarja, akadályozza őket a mindennapokban, látásélességük nem változott az utóbbi egy évben, szemük egyébként egészségesek, általános állapotuk megfelelő, 18 évesnél idősebbek, szükségük van látáskorrekcióra, és szemüvegük +6 D és -12D tartomány közé esik, és legfeljebb +/-6 D asztigmiájuk van.

Többféle eljárás: PRK, LASIK, LASEK

Többféle műtéti technika választható, amelyet a fénytörési hibának, a páciens igényeinek és az adott lehetőségek ismeretében mindig egyénileg kell eldönteni a kezelő orvosnak és a betegnek a műtét előtt.

A legrégebben alkalmazott műtéti technika a fotorefraktív keratectomia, vagy PRK, amelynek lényege az, hogy a szaruhártya hámrétegének eltávolítása után megtörténik a fénytörést megváltoztató lézerkezelés, majd a hámréteg néhány nap alatt pótlódik és a páciens látása olyan lesz, mint korábban szemüveggel volt. A LASIK módszernél a hámréteget nem távolítják el, ehelyett egy külön műszerrel a szaruhártya egyharmad vastagságában egy lebenyt képeznek, ezt felhajtja a kezelőorvos, majd megtörténik ugyanez a fénytörést megváltoztató lézerkezelés. A műtét végén a korábban lemetszett lebenyt a kezelőorvos eredeti helyére illeszti vissza. A LASEK eljárás tulajdonképpen az előző két módszer kombinálásából származik, és célja az, hogy mindkét módszer előnyeit egyesítse, illetve a hátrányaikat kiküszöbölje. Az utóbbi műtét során 20%-os alkohollal a kezelés kezdetén a hámréteget fellazítják, majd azt metszés nélkül felhajtják, ezután megtörténik a lézerkezelés, majd a hámréteget a kezelőorvos visszaigazítja az eredeti helyére, és a szemre egy magas víztartalmú lágy kontaktlencsét illeszt néhány napra.

A hosszú távú eredmények alapján megállapítható, hogy bármelyik eljárást választja is a beteg és a kezelőorvos, a fénytörés változtató eredmények azonosak. Különbség a műtét utáni szúrás, könnyezés, fájdalom és látásélesség javulásának idejében van. Fontos szempont a döntés meghozatalánál az is, hogy melyik módszer jár kevesebb műtét közbeni szövődménnyel, és ezt milyen módon lehet uralni, illetve a páciensnek melyik módszer a szimpatikusabb.

Magyarországi kutatócsoport ismerte fel az ultraibolya-B sugárzás (napfény, szolárium kezelés) káros hatását a refraktív sebészeti beavatkozások után. Ilyen műtéteket követően 6-9 hónapig tartózkodni kell a fokozott napsugárzástól, mert az nem kívánt sebgyógyulási folyamatokat indíthat el a szaruhártyában, amelynek homályképződés, kóros megvastagodás lehet a következménye, amelyek a műtét során a fénytörésben elért kedvező hatást ronthatják.

Az excimer lézerkészülékek nemcsak a szem fénytörésének megváltoztatására alkalmasak, hanem a szaruhártya felszínes betegségeinek, homályainak, az egyéb kezelésnek ellenálló, hosszú munkaképtelenséget okozó hámhiányos panaszok kezelésére is. Utóbbinál fontos szempont, hogy a szaruhártya betegségeinek kezelését a társadalombiztosítás finanszírozza, ezzel szemben a fénytörést változtató kezelések költségét nem téríti.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: