Így árulnak el minket a szemeink

Hála egy holland tanulmánynak, már jobban körül tudjuk írni, hogy miként használják ki a hozzáértők a kiskapukat.

Ha valaha is elgondolkodtunk azon, hogy a profi salesesek hogyan tudják annyira jól időzíteni a legjobb mondataikat, nézzünk csak a tükörbe: arcunk és főként szemeink azok, amelyek elárulnak minket.

A trükk a szemeinkben rejlik, ugyanis azok úgynevezett arousal rendszerünk jelzői - agyunk és idegrendszerünk komponenseinek azon kombinációjáról beszélünk, amelyek szabályozzák reakcióinkat a külvilág ingereire. Míg testünk többféle módon jelzi azt, hogy ez a rendszerünk működőképes és aktív, a szemeink a leglátványosabbak.

A fény útja Az emberi szem egy miniatűr számítógéphez hasonlítható, csodálatos rendszer részeként tölti be feladatát, juttatja el a fényérzékelésből, a látásból származó információkat az agyba. Kövessük a fény útját, amíg képpé válik! Kattintson a további részletekért! Ez önmagában nem is lenne problémás: azt a tényt leszámítva, hogy ha arousal-szintünk (vagy aktivációs szintünk) döntéshozás előtt magas, az általában rosszul meghozott döntéseket fest le előre. Nagy arousal esetén pupilláink kitágulnak, a tanulmány pedig arra a végkövetkeztetésre jutott, hogy minél nagyobbak, annál rosszabb a döntésünk.

A tanulmányhoz kötődő vizsgálat során a résztvevőknek szemeikkel egy monitoron mozgó pontok csoportját kellett követniük és mindeközben azt kellett megsaccolniuk, hogy hogyan fogják mozgásuk irányát megváltoztatni: mindeközben pedig pupilláik méretét is figyelték.

Az eredmények egyértelműen azt mutatják: a jobban kitágult pupillák a legkiszámíthatatlanabb döntésekhez vezetnek - árulta el Dr. Peter Murphy, a Leiden University pszichológiai tanszékének kutatója. Hozzátette: az eredmények nemcsak arra mutatnak rá, hogy egy születő döntést mennyire befolyásol az aktiváltsági vagy izgatottsági állapot, hanem arra is, hogy ezt menet közben észlelni és sajnos kihasználni is lehet.

Szemünk sok mindenről árulkodhat (Fotó: Europress)

Szemünk sok mindenről árulkodhat (Fotó: Europress)

A legtöbb embernek ugyan megvan a képessége arra, hogy észleljen és tudatosítson olyan apró jeleket, mint például a pupilla mérete, de köztük vannak olyanok, akiknek észlelési képességei meglepően jók - ne is csodálkozzunk, hogy egyes pókeresek napszemüveg nélkül nem ülnek le játszani egy asztalhoz. A sales-gyakornokok ezen jelekre is figyelnek, és az sem lehetetlen hogy a természetes manipulátorok, mint például a szociopaták, is meglepően jó olvasói az emberi arcnak.

A legjobb tanács minderre az, hogy amikor döntést hozunk, érdeklődésünk inkább legyen szenvtelen, mint túl aktív. Persze ez sosem könnyű, éppen ezért lehet hasznos az, ha fejben hátrébb lépünk pár lépést attól a helyzettől, amelyben vagyunk és nézzünk rá kívülről - ezt sokat gyakorolva számos kiszámíthatatlan és meggondolatlan döntéstől menthetjük meg magunkat.

Ami pedig szemeinket illeti: ne tulajdonítsunk ennek túl nagy szerepet, de ha csak kettesben ülünk le valakivel beszélgetni fontosabb dolgokról, legyünk óvatosak: sosem tudhatjuk, ki és mennyire elemez minket éppen.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)