Gyermekkori ekcéma

Napjainkban egyre több az érzékeny bőrű gyermek. Ez szülőknek és orvosoknak egyaránt igen sok problémát okozhat. Jellemző példa erre a gyermekkori ekcéma, amelynek gyakorisága az utóbbi évtizedekben többszörösére nőtt.

A tél megérkeztével sokkal több gondot kell fordítanunk a csecsemők és a gyermekek bőrápolására. Ilyenkor az egészséges gyermekeknek is szárazabb a bőre, a szél, a hó, a napfény hiánya pedig fokozza a bőr károsodásának veszélyét.

Természetes védelem

A bőr egyik kulcsfontosságú funkciója a szervezet és a külvilág közötti "gát" képzése. Normális körülmények között bőrünk képes bizonyos mértékű mechanikai, fizikai és kémiai behatásoknak ellenállni. Túlzott igénybevétel esetén azonban az ingerre fokozott, a normálistól eltérő reakcióval válaszol. A kémiai irritáló anyagok hatására először a hydrolipid-film változik meg. A szappanok, samponok túl gyakori alkalmazásukkor a hydrolipid-filmen kívül az alatta fekvő szaruréteg természetes nedvességmegkötő faktorait és zsírjait is eltávolítják. Ha a bőr folyamatosan károsodik, a szaruréteg ellenállóképessége fokozatosan csökken. A bőr ekkor már képtelen lényeges védőfunkcióit ellátni, így az irritáló kémiai anyagok akadálytalanul a mélybe juthatnak és bőrpírral, hámlással, viszketéssel járó gyulladást okozhatnak.

Mit tegyünk?

A mindennapi bőrápolás fő célja az irritáló hatások elkerülése és a hám épségének fenntartása. Minden szappan, még a "babaszappan" is szárítja a bőrt. A meleg víz önmagában is zsíroldó hatású, ezt a szappanos lemosás fokozza. A nagyon habzó fürdősamponok már elavultak, hajmosáshoz is a csecsemőknek gyártott készítményeket használjunk.

A száraz, érzékeny bőrű csecsemők és kisgyermekek fürdetéséhez a gyógyszertárban kapható fürdetőkrémek és fürdőolajok a legalkalmasabbak.

Krónikus nyavalya

A gyermekkori ekcéma a csecsemő- és kisdedkor leggyakoribb krónikus bőrbetegsége. Gyakorisága 5-10 százalék és ez az arány egyre nő. Kialakulásában örökletes tényezők és külső-belső provokáló tényezők egyaránt szerepet játszanak.

A gyermekkori ekcéma fontos kiváltói a légúti és ételallergének. Az atópiás dermatitisz is kórosan száraz, ingerlékeny bőrrel jár. Csökken a faggyú és a verejték kiválasztása, a szaruréteg zsírtartalma - a tünetek jelentős részét a bőr védő működésének zavara okozza.

A bőrtünetek az esetek nagyobb részében már a csecsemőkorban jelentkeznek, a betegek többsége azonban fokozatosan "kinövi". Jellemző tünete az erős viszketés és ennek következtében az intenzív vakarózás. Az ekcémás gyermekek többségének kórosan száraz a bőre.

A gyermekkori ekcéma helyi kezelésének célja a száraz bőr karbantartása, a védő zsírréteg helyreállítása, a bőr védelme a külső irritáló tényezőkkel szemben, a gyulladás (és egyben a kínzó viszketés) csökkentése, a felülfertőződés csökkentése.

Korszerű szerek

A bőrápolás eszközei: fürdőemulziók, olajos fürdők, bőrpuhító, hidratáló, a természetes nedvességet megkötő faktorokat pótló krémek. Fontos a megfelelő ruházat, a környezeti allergének és irritánsok kiiktatása.

Az ekcéma helyi kezelésének legfontosabb gyógyszerei a szteroid krémek és kenőcsök. Furcsa módon a közvélemény, a szülők és gyakran még a kollégák is tartanak ezektől szerektől - és sokszor fenntartásaik miatt nem alkalmazzák az előírt kezelést. Az orvosnak a megfelelő erősségű, korszerű szert kell kiválasztani, amely minimális mellékhatás-veszéllyel képes elérni a gyógyulást. VIII.évf./2.szám

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: