Valóban negatívan hat ránk a kávé?

Sokan hisznek abban, hogy a kávézás hatással lehet a magasságunkra is: alacsonyabbak lehetnek tőle azok a fiatalok, akik korán kezdik a fogyasztását, míg az idősebbeknél csontritkulást okozhat. Mi az igazság?

Csak tévhit

Hogy a kávézás megállítja a fiatalok növekedését, az valójában csak egy tévhit, ugyanúgy, mint az, hogy az idősebbeknél tónusos csontritkulást okozhat (ami magasságvesztéssel is járhat). Ezekre mindeddig semmiféle tudományos bizonyítékot nem sikerült szerezni.

Sokkal több dologban van koffein, mint gondolnánk - még a koffeinmentes kávéban is. Érdemes figyelni, mert a túl sok koffein kiszáradást, alvászavarokat, magas vérnyomást okozhat. Miben lehet koffein? Kattintson!

A csontritkulásos tévhit onnan indulhatott, hogy évtizedekkel ezelőtt azt állították, hogy a kávéfogyasztás blokkolja a kalcium beépülését a szervezetbe, azonban ezt a kapcsolatot soha nem sikerült megerősíteni, hiába készültek tanulmányok a témában. Amikor ezeket később elemezték, felfigyeltek arra, hogy a résztvevők közül azok, akik többet kávéztak, általában kevesebb tejet, és más magas kalciumtartalmú italt fogyasztottak, így esetükben inkább az alacsonyabb kalciumbevitel és a D-vitamin hiánya okozhatta az esetleges csontritkulást. A kávézás és a magasságvesztés közötti kapcsolat tehát részben emiatt nem valószínű, illetve az is tény, hogy acsontritkulássem jár feltétlenül azzal, hogy alacsonyabbak lesznek az érintettek.

Valóban negatívan hat a magasságunkra a kávézás?
Tévhit, hogy a kávézás negatívan hat a magasságra. Fotó: 123rf

A fiatalok növekedésére sem hat

A "kávé megállítja a fiatalok növekedését" elméletet sem sikerült eddig bizonyítani, és ennek a valószínűsége azért is csekély, mert a legtöbben mire rendszeres kávéfogyasztóvá válnak, már elérték a végleges magasságukat. A növekedés ugyanis a lányoknál 15-17 éves korukra befejeződik, míg a fiúknál ennél egy kicsit később.

Kockázata is lehet a magas koffeinbevitelnek

Ugyan a kávéfogyasztásnak több egészségügyi előnye van, mint amennyi hátránya, de azt nem árt megemlíteni, hogy van bizonyos kockázata is a magas koffeinbevitelnek. A kávé okozhat álmatlanságot, bizonyos embereknél átmeneti vérnyomásemelkedést, és túlzott idegességet is. A túlzott kávéfogyasztás súlyosbíthatja arefluxtüneteit is, míg a hirtelen koffeinmegvonás fejfájást okozhat. Azonban mértékkel fogyasztva ezektől a kockázatoktól nem kell tartani egy egyébként egészséges embernek.

Forrás: health.harvard.edu

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)