Újra megemelik az egészségügyi szakdolgozók bérét

Jövő tavasztól ismét megemelik az egészségügyi szakdolgozók bérét egy, a Belügyminisztérium által szombat este közzétett törvénytervezet szerint. A béremelés ugyanakkor nem minden szakdolgozót érint majd ugyanakkora mértékben.

Idén júliustól egységes 18 százalékos béremelés történt az ápolók és egészségügyi dolgozók körében, jövő márciustól pedig második lépcsőben újabb béremelésre lehet számítani. Legalábbis ez olvasható abban a 30 oldalas törvénytervezet-csomagban, amely a Belügyminisztérium honlapján jelent meg szombaton. Mint azt a HVG írja, az összesen 25 törvényt módosító csomag egyik pontja, hogy közel 84 ezer egészségügyi szakdolgozó bére emelkedik majd, annak mértékbe azonban ezúttal nem lesz egységes.

Ehelyett az érintett szakdolgozókat két különálló, így alap és kiemelt fizetési osztályba sorolják majd be. Utóbbiba azok kerülnek, akik...

  • fokozott fizikai és pszichés körülmények között,
  • fokozottabb kockázattal, nagyobb munkaterheléssel járó munkaterületen,
  • különösen nagy felelősséggel járó szakterületen,
  • kiemelt ellátást végző területen
  • vagy speciális kompetenciákat igénylő szakmában végeznek egészségügyi tevékenységet.

A kormány összesen 394,83 milliárd forintot tervez a béremelés finanszírozásához rendelni. Az új fizetési osztályokba történő besorolásról a munkáltatók egyoldalú jognyilatkozattal tájékoztatják majd a szakdolgozókat jövő év február végéig. A tervezet szerint az új besorolás szerinti bér nem lehet alacsonyabb a korábbi keresetnél. Kivételt jelent ugyanakkor ez alól, ha az illetménypótlék, illetményelem megállapításának alapjául szolgáló körülmény a módosítást követően már nem áll fenn.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -7 °C

Túlnyomóan borult lesz az ég, majd hajnaltájt a Nyugat-Dunántúlon már szakadozik, átmenetileg csökken a felhőzet. Az Észak-Dunántúlon, a Dunakanyar és a főváros tágabb térségében, valamint az Északi-középhegyégben előfordulhat hószállingózás, kisebb havazás. A délkeleti szél az Észak-Dunántúlon továbbra is élénk, néhol erős marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és -1 fok között alakul, de az északkeleti fagyzugokban, valamint havas tájakon ennél hidegebb lehet. A meteorológiai előrejelzések szerint fronthatásokra napközben nem kell számítani, így a frontérzékenyek rövid időre fellélegezhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra