Erősebben támad a demencia - infografika

A betegségek és az időskor miatti elbutulás, azaz a demencia egyre fenyegetőbb jelenséggé válik szerte a világon, és hatalmas terhet rak a családokra és a közösségekre. Infografikánk a legjellemzőbb tüneteket, folyamatokat mutatja be.

A világon tavaly mintegy 50 millió demenciával küzdő beteget tartottak nyilván. Számuk ennél valószínűleg sokkal magasabb, de sokan nem jutnak el orvoshoz, így a becslés (különösen a fejletlenebb egészségügyet működtető országokban) meglehetősen nehéz. Az érintettek számának meghatározása Magyarországon is nehézségeket okozott. Végül is több egyetem szakértőinek összefogásával elkészült egy tanulmány, amely arra jutott, hogy a demens betegek száma 2001-ben már meghaladta a 100 ezret, 2008-ban a 116 ezret. E trend alapján jelenleg mintegy 135 ezer, de a nemzetközi becslés szerint akár 250 ezer ember is érintett lehet Magyarországon. Ha kitart a jelenlegi tendencia, 2050-re a a betegek száma megduplázódhat.

demens
Ademenciamegjelenése 65 éves kor felett válik egyre valószínűbbé

A chicagói székhelyű Alzheimer Szövetség (a szakterület legnagyobb kutatási szervezete a világon) éves jelentésébe az egész világra vetítve a betegségcsoport még gyorsabb terjedését valószínűsíti. Azt írják, hogy minden 3-ik másodpercben felfedeznek egy újabb demenciás esetet. Globálisan legalább 50 millióan élnek ezzel a problémával, de számuk 2030-ra már 82 millió lesz, 2050-re pedig eléri a 152 milliót. A szervezet becslése szerint tavaly a betegségből származó költségek ezermilliárd dollárt tettek ki, ez a kiadás pedig 2030-ra meg fog duplázódni. Egyszerű arányosítással ebből a magyar kiadásokra nem érdemes következtetni, de hogy irdatlan költségekkel jár nálunk is, az biztosra vehető.


A hallatlan anyagi terhek miatt, és mert a demens betegek környezetére, gondozóira az egész életüket negatívan megváltoztató óriási mentális és egzisztenciális nyomás is nehezedik, a szellemi leépüléssel járó betegségeket jobb megelőzni, vagy hatásukat a lehető legtovább késleltetni, kifejlődésüket lelassítani. Ez egészséges életmóddal, a dohányzás és az alkoholfogyasztás elhagyásával, helyes étkezéssel, sok mozgással, a stressz minimalizálásával és a szellemi tevékenység fenntartásával érhető el. Ez az életmód ráadásul segít más civilizációs betegségek - többek között a diabétesz, a rák vagy a szív- és érrendszeri betegségek - megelőzésében is, amelyek társadalmi terhe szintén igen magas.

demencia

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +13 °C
Minimum:
-1, +5 °C

Hazánkban hétfon délelőtt sokfelé tartósan megmarad az éjszaka képződött pára és köd.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 04. - február 10.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
67 900
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek