A nők ezért élnek tovább

A nők átlagos élettartama körülbelül 4 évvel hosszabb, mint a férfiaké, méghozzá földrajzi tényezőktől, lakóhelytől és kultúrától függetlenül. Ez nem meglepő, ha tudjuk, hogy a nőneműek az állatvilágban is tovább élnek.

Sokáig nem értették a tudósok, hogy a nőstények élettartama miért hosszabb, mint a hímneműeké. Leginkább azt feltételezték, hogy ez az életmóddal kapcsolatos. De ma már a kutatók elsősorban amellett vannak, hogy az öregedés jelenségei mögött egy genetikai mechanizmus áll.

kromoszóma
Valószínűleg a második X-kormoszóma genetikai expressziója védőhatást fejt ki, ami növeli a túlélést

A San Franciscó-i Kaliforniai Egyetemen készült új tanulmányban kimutatták, hogy az egerek két X-kromoszómával hosszabb ideig éltek, függetlenül más biológiai tényezőktől. A kutatók szerint a megállapítás arra vall, hogy a második X-kromoszóma szabályozhatja a hosszú élettartamot, és magyarázhatja, hogy miért élnek tovább a nők a férfiaknál - írja a Discover Magazin.

Az X hosszabb élettartamot jelent

Minden emlős két nemi kromoszómával születik. A nőstényeknek két X-kromoszómájuk van, míg a hímeknek egy X és egy Y. Az X-kromoszómák szükségesek a túléléshez, illetve az agyhoz kapcsolódó fontos géneket tartalmaznak. Az Y-kromoszómák viszont csak férfiaknál találhatók, és a túlélés szempontjából nem fontosak. Az Y-kromoszómában viszonylag kevés gén van, amely elsősorban olyan szekunder nemi jellemzőkhöz kapcsolódik, mint a férfi nemi szervek vagy az arcszőrzet.


A kromoszómák és a túlélés közötti kapcsolat vizsgálatához a kutatók különböző kromoszóma- és gonád (nemi mirigy, azaz here és petefészek) kombinációkat teszteltek genetikailag azonos egerek esetében. Néhány egér biológiai hím vagy nőstény kombináció volt, ami tükrözte a természetes állapotokat, az XX-hez petefészkek, az XY-hoz herék kapcsolódtak. Más egereknél az XX kromoszómát párosították a herékkel és az XY kromoszómákat petefészkekkel. A kutatók azt találták, hogy az egerek természetes nőstény biológiai változatai - két X-kromoszómával és petefészekkel - túlélték az összes többi egeret. De két X-kromoszómával az egerek mindenképpen hosszabb ideig éltek, függetlenül attól, hogy petefészkük vagy heréjük volt-e. Az egerek e csoportja igazán hosszú élettartamúnak bizonyult, akár megérte a 21 hónapos kort is, amely e rágcsálók normál élettartamának felső határán van. A kutatók szerint az eredmények azt bizonyítják, hogy a második X-kromoszóma potenciálisan szerepet játszik a hosszabb élettartamban.

A hormonok adhatják a kulcsot

"Eredményeinkből arra következtethetünk, hogy a női gonádok által termelt hormonok a két X-kromoszómájú egerek életkorát növelik akár az egér fejlődésének befolyásolásával, akár bizonyos biológiai útvonalak aktiválásával az életük során" - mondta Dena Dubal, az Aging Cell folyóiratban publikált tanulmány neurológusa és vezető szerzője. A tudósok egyelőre nem értik pontosan, hogy a második X kromoszóma hogyan járul hozzá a hosszabb élettartamhoz. Lehet, hogy a második X és annak genetikai expressziója védőhatást fejt ki, ami növeli a túlélést. Egy másik elmélet szerint az Y-kromoszóma jelenléte valahogy káros. A tudósok azonban azt remélik, hogy meg fogják érteni e kölcsönhatást a jövőbeni kromoszómavizsgálatokon keresztül.

Ha az emberi zigóta 23. kromoszómapárja XY, akkor fiú lesz a gyerek, ha pedig XX, akkor lány. Az X-kromoszóma mérete sokszorosa az Y-énak; és azt látjuk, hogy az Y-kromoszóma az evolúció során egyre kisebb és kisebb lesz, egyre több gén tűnik el belőle. Elképzelhető, hogy bizonyos idő múlva el fog tűnni az Y-kromoszóma? Kihalhatnak a férfiak? Mi lesz akkor az emberi faj sorsa? Itt a válasz ezekre az izgató kérdésekre!

 "Akkor lehet nagyon hasznos, ha megértjük az X-kromoszóma szerepét és kifejeződésének sokféleségét, amikor az öregedés folyamatában valami rosszul halad" - mondta Dubal. Való igaz, az emberek nagy többsége arra vágyik, ha már nem maradhat örökké fiatal, legalább szépen öregedjen meg. Azaz őrizze meg mobilitását, kognitív és szexuális képességeit, kerüljék el a krónikus betegségek, mindezeknek köszönhetően pediog a korának megfelelően fent tudja tartani társadalmi (családi és közösségi) aktivitását. Lehet, hogy a második X-kromoszóma tanulmányozása közelebb visz e vágyak beteljesítéséhez.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+9, +17 °C
Minimum:
+4, +11 °C

Hazánkban pénteken délelőtt kezdetben itt-ott rövid időre kisüthet a nap, de aztán mindenhol beborul az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag