"A sürgősségin látjuk a dohányzás hatásait"

Mindössze 60 forintból már képes segíteni egy dohányost a leszokásban a CigiSzünet, Magyarország első fiataloknak szóló, dohányzással és leszokással foglalkozó Facebook-oldala. Dr. Pócs Dáviddal, az oldal alapítójával beszélgettünk.

Két évvel ezelőtti indulása óta immár közel hatezren csatlakoztak a leszokást támogató oldal követőtáborához, továbbá mintegy ezernégyszázan követik a CigiSzünet Instagram-oldalát. A megjelenő tartalmakat - szabadon választható kurzus keretében - a Szegedi Tudományegyetem hallgatói szerkesztik dr. Pócs Dávid, az Általános Orvostudományi Kar Magatartástudományi Intézetének oktatója koordinálásával. Az egyetemi feladatai mellett sürgősségi szakorvosként is dolgozó szakember 2018-ban elnyerte a HáziPatika.com Egészséghősök pályázat közönségdíját Innovátor kategóriában a CigiSzünet létrehozásáért. Az oldal alapítóját a kezdetekről, az eddigi tapasztalatokról és a közeljövőbeli tervekről egyaránt kérdeztük.

HáziPatika.com: Egy korábbi interjúban úgy fogalmazott, hogy sürgősségi szakorvosként gyakran találkozik a dohányzás késői következményeivel. Természetesen ez egy elég beszédes kijelentés, de azért mégis, hogyan lehet meghatározni, hogy hol van e káros szokás és a sürgősségi betegellátás metszéspontja?

Dr. Pócs Dávid: Gyakorlatilag minden egyes műszakban több ilyen beteggel is találkozom. Szinte az összes sürgősségi kórképet fel lehetne itt sorolni, kezdve a szívinfarktustól a stroke-on át akár a COPD-ig. Ez utóbbi egy krónikus, gyógyíthatatlan tüdőbetegség, amely igen gyakori dohányosok körében. Az érintettek tüdejének állapota folyamatosan romlik, ezért többször is visszakerülnek hozzánk, megoldást viszont kizárólag a tüdőtranszplantációtól remélhetnek. Ehhez azonban le kell tenniük a cigarettát, máskülönben ugyanis nem kerülhetnek várólistára. Összességében a dohányzás teljesen nyilvánvaló kapcsolatban áll az olyan vezető halálokokkal, mint a szív-érrendszeri megbetegedések, a tüdő- és rosszindulatú daganatos betegségek, ezekkel pedig mindennap találkozunk az SBO-n.

HáziPatika.com: Logikusnak tűnik a feltételezés, hogy ez a tapasztalat volt a CigiSzünet létrehozásának kiindulópontja.

P. D.: Egyfelől igen, ez a tapasztalat, másrészt pedig az a tény, hogy ma a dohányzás az egyik legjelentősebb népegészségügyi probléma. A Facebook- és az Instagram-oldalunk hiánypótló, hiszen Magyarországon nincs más ilyen jellegű kezdeményezés, holott külföldön már számtalan példa akad hasonlóra. A legfontosabb feladat ezzel együtt az lenne, hogy rendszeresen dohányzásprevenciós előadásokat tartsanak az iskolákban, hiszen ismert, hogy a dohányzók több mint 90 százaléka középiskolában gyújt rá először, tehát a megelőzést is itt kellene elkezdeni. Ezek a fiatalok rendszerint mások nyomására, hatására próbálják ki a dohányzást, miközben nincsenek tudatában, hogy a döntésük milyen következményekkel jár. Amennyiben pótoljuk ezeket az információkat, illetve eloszlatjuk a tévhiteket, úgy képesek lehetünk csökkenteni a dohányzás elterjedtségét is. Floridában például már sikerült 3 százalékra szorítani a dohányosok arányát, és ez idővel még tovább mérséklődhet. Magyarul mondva, igenis meg lehet szüntetni a dohányzást, amihez mintegy 20-30 év prevenciós munkára van szükség. Éppen ezért fontos lenne itthon is népszerűsíteni ezt a munkát.

Dr. Pócs Dávid, a CigiSzünet alapítója
"Igyekszünk támogató, megértő, elfogadó légkört teremteni" (fotó: HáziPatika.com/Gémes Sándor)

HáziPatika.com: Mit tehet ez ügyben a CigiSzünet?

P. D.: A dohányzásprevenció is a céljaink közé tartozik, rendszeresen tartunk dohányzásprevenciós előadásokat iskolákban. A Facebook- és Instagram-oldalaink azonban elsősorban a leszokásban nyújtanak segítséget. Ezeken a fiatalok körében népszerű felületeken legfőképp a 35 év alatti korosztályt igyekszünk megszólítani, mert minél hamarabb teszi le valaki a cigarettát, annál nagyobb az esélye, hogy sikerül végleg megszabadulnia a szenvedélyétől. Nem mindegy, hogy valaki 50 vagy 5 év dohányzás után akar leszokni, minél hamarabb érdemes "behúzni a kéziféket". A 18-35 éves korosztály tagjai viszont jellemzően nem sokat törődnek a leszokással, mivel még nem érzik a dohányzás negatív hatásait, pontosabban azok nem tudatosulnak kellőképpen bennük. Szerencsére a visszajelzések alapján már sok fiatalt el tudtunk indítani a leszokás felé, továbbá arra vonatkozóan is érkeznek visszajelzések, hogy a tartalmaink azoknak a fiataloknak is segítenek füstmentesnek maradni, akik már letették a cigit. Nem utolsó sorban pedig fontos üzenetünk, hogy a nemdohányzók vannak többségben, tehát a dohányzásra nem kell normalitásként tekinteni. Sőt mivel már többen szoktak le, mint amennyien jelenleg dohányoznak, inkább a leszokás a normalitás, és a társadalmi megbecsültsége is egyre növekszik.


HáziPatika.com: Hallgatók is részt vesznek a tartalmak szerkesztésében. Ők mennyire tudnak azonosulni az oldal filozófiájával?

P. D.: Ez egy szabadon választható kurzus, de többségében orvostanhallgatók veszik fel, hiszen én magam is az ÁOK-n tanítok. Érdekesség, hogy a többiek is elsősorban a segítőszakmákból jelentkeznek, vannak például a szerkesztőség mindenkori tagjai között leendő védőnők, pedagógusok és gyógytornászok is. Az sem feltétel egyébként, hogy a jelentkezők ne dohányozzanak. A mostani csapatban is van olyan tagunk, aki aktív dohányos, de olyan is volt már, aki saját bevallása szerint a kurzus hatására tette le a cigarettát. Illetve vannak több félév óta visszatérő szerkesztőink. Összességében fontos elmondani, hogy mindnyájan erőn felül teljesítenek, illetve jóval több energiát fektetnek a közös munkába annál, ami egy 2 kredites kurzus esetén elvárható lenne. Ebből látszik igazán, hogy a hallgatók is átérzik a leszokást segítő tevékenységünk fontosságát. A posztok közös munka nyomán születnek meg, de minden esetben egy meghatározott pszichológiai módszertant követünk.

HáziPatika.com: Mit szabad tudni erről a módszertanról?

P. D.: Az alapvető koncepciónk, hogy nem ítélkező vagy félelmet keltő tartalmakat gyártunk, hanem igyekszünk támogató, megértő, elfogadó légkört teremteni. Ha valaki szeretné letenni a cigarettát, akkor ebben segítünk neki, ha viszont nem szeretne leszokni, akkor arra hívjuk fel a figyelmét, hogy milyen egyéb módokon tehet még az egészségéért. Ennek a megközelítésnek köszönhető egyébként, hogy a követőink kétharmada aktív dohányos, ami persze abból a szempontból nem meglepő, hogy a felmérések szerint a dohányzó emberek mintegy fele gondolkozik a leszokáson.

HáziPatika.com: Mi mindent tartogat a jövő, milyen lehetőségek lapulnak még a szerkesztőség tarsolyában?

P. D.: A további fejlődésünk jelentős részben az anyagaikon is múlik. Ahhoz, hogy egy-egy poszt sok emberhez eljusson, mind az Instagramon, mind a Facebookon hirdetéseket kell feladni, különösen akkor, ha újabb és újabb dohányzó fiatalokat szeretnénk megszólítani. Mára elértük azt a követőszámot, amelyet a meglévő intézeti keretünkből el lehetett érni, így ahhoz, hogy növekedni tudjunk, szponzorokra lenne szükség. Az eddigi hirdetési költségeink, illetve a követőink között elvégzett kérdőíves felmérés alapján kiszámoltuk, hogy nagyjából 60 forintnyi hirdetési költségből egy fiatal dohányzót tudunk segíteni a leszokásban. A következő lépcső tehát, hogy támogatókat találjunk. Emellett szeretnénk elindítani egy YouTube-csatornát, valamint létrehozni olyan Facebook-csoportokat, amelyekben egyrészt a leszokással kapcsolatos gyakorlati tanácsokkal tudjuk ellátni a belépőket, másrészt azoknak a nemdohányzóknak tartanánk rövid iránymutatást, akik szeretnének másoknak segíteni a leszokásban.

Értékelje a cikket!

Hirdetés

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a ködfoltok helyenként csak lassan szűnnek, és megemelkedve rétegfelhőzet is képződhet belőlük, de máshol sok napsütés melegíti a levegőt.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag