Vannak rákbetegek, akik nem járnak kezelésre

Egy jótékonysági szervezet felmérései szerint a magányos rákbetegek sokkal nehezebben tartják magukat a terápiás napirendhez, mint azok, akik mellett ott állnak a családtagjaik és barátaik.

A legújabb kutatási eredmények szerint a magányos rákbetegek háromszor nagyobb eséllyel hagynak ki kezeléseket, és ezzel saját életüket is veszélybe sodorhatják. Ezek a páciensek ezen kívül hajlamosak elfeledkezni a gyógyszerek bevételéről és a receptek kiváltásáról is, sőt, olyanok is akadnak, akik teljesen megtagadják a kezeléseken való részvételt - olvasható a Macmillan Cancer Support jelentésében.

A rák gyógyításának alapja a betegség korai felismerése, majd a gyors műtéti beavatkozás. A kemoterápiás kezelésre pedig nincs is mindig szükség. Hogy kinek kell terápia, és kinek nem, kiderül a cikkünkből , kattintson! Egy 1000 brit rákbeteg részvételével készült felmérés tanúsága szerint minden ötödik daganatos betegséggel küzdő páciens magányos. Ezeknek a betegeknek a harmada legalább egyszer kihagyott már kezelést, vagy feledkezett meg a gyógyszer bevételéről. A nem magányos rákbetegek körében a terápiával kapcsolatos hasonló problémák csak a páciensek 11 százalékánál jelentkeztek.

"A páciensek érzelmileg túlterheltek, vagy egyszerűen csak túl idegesek ahhoz, hogy részt vegyenek a kezeléseken. Számtalan esetben láthatunk olyat, hogy egy-egy beteg csak a barátok és családtagok hatására hajlandó részt venni a kezeléseken" - olvasható a tanulmányban.

Az Egyesült Királyságban nagyjából 20 ezer magányos rákbeteg küzd hasonló gondokkal. Minden harmincadik beteg hagyott már ki kezelést, minden tizenhetedik feledkezett már meg a gyógyszer bevételéről és minden nyolcadik felejtette már el kiváltani a gyógyszerét. Tizenegyből egy magányos páciens pedig utasított már vissza kezelést.

A magányos rákbetegek sokkal nehezebben tartják magukat a terápiás napirendhez

A magányos páciensek öt százaléka egyáltalán nem hajlandó részt venni az életmentő kezeléseken. "Tisztában voltunk vele, hogy a magány rákos betegekre ennyire rombolóan hat."

"Egyszerűen elfogadhatatlan, hogy ennyi rákbeteg érzi magát érzelmileg elszigetelten. Különösen azért, mert a kezelések elhagyásával a saját életüket veszélyeztetik és a túlélési esélyeiket rontják. Emiatt rendkívül fontos felismerni az érzelmi problémákkal küzdő pácienseket, és biztosítani, hogy megkapják a megfelelő lelki támogatást ."

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +35 °C
Minimum: +21 °C

A sok napsütést csak időszakosan zavarhatja erőteljesebb gomolyfelhő-képződés. Kora délután főként a keleti országrészben pattanhatnak ki hőzivatarok, később nyugat, délnyugat felől érkezhetnek zivatarcellák, amelyek idővel kelet, északkelet felé tevődnek. Heves zivatar sem zárható ki. Zivataroktól függetlenül a Dunántúlon az északnyugati, a Tiszántúlon a délies szelet kísérhetik időszakosan élénk lökések. A csúcshőmérséklet általában 35 és 41 fok között várható, de az északnyugati tájakon 35 fok alatt maradnak a csúcsértékek. Még mindig kitart a frontmentes idő, nem várható lehűlés a Kárpát-medencében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra