Tanácsok a kemoterápia mellékhatásainak kivédésére

A kemoterápia számos mellékhatással járhat, gyakori panaszokból hosszú listát lehet összeállítani. Ugyanakkor az, hogy pontosan mire számíthat a kezelt beteg, nagyban függ az alkalmazott készítményektől és azok szervezetbe juttatásának módjától.

Az egyes mellékhatások, valamint az azok enyhítésére használható eljárások kategorizálásában dr. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központ igazgatója és dr. Hécz Réka, az Onkológiai Központ rezidense nyújtott segítséget portálunknak.

Az alkalmazás módja

A legtöbb kemoterápiás készítményt intravénásan juttatják a szervezetbe, ezen alkalmazásmódra jellemző mellékhatások pedig a paravasatio, vagyis a kemoterápiás szer érpályán kívülre jutása. Ez az adott területen fájdalmat, duzzanatot vagy akár szövetelhalást válthat ki, továbbá gyakran sérülnek vagy gyulladnak be a vénák.

A kemoterápia fogyáshoz vezet és ágyhoz köt? A leggyakoribb tévhitek a kemoterápiáról.

Szájon át kevesebb készítmény szoktak alkalmazni. Ezek közé tartozik például a capecitabin, amely esetében pattanáshoz hasonló kiütésekkel járó bőrtünetek gyakrabban fordulnak elő.

A citosztatikumokra jellemző mellékhatások

Az egyes készítmények mellékhatásspektrum alapján is csoportosíthatók. Kifejezett hányingerkeltők például azok a szerek, amelyek hatóanyaga doxorubicin, cyclophosphamide, fluorouracil, epirubicin, bleomycin, vinblastine, dacarbazine vagy cisplatin.

Kéz-láb szindróma megjelenésére lehet számítani capecitabine, doxorubicin, cytarabin, cyclophosphamide, vinorelbin, taxánok és magas dózisú Interleukin 2 alkalmazása esetén.

Az egyes kemoterápiás készítmények eltérő mellékhatásokat okozhatnak
Az egyes kemoterápiás készítmények eltérő mellékhatásokat okozhatnak

Neuropátiás tüneteket főként taxánok és platinatartalmú szerek, továbbá vinca alkaloidák okoznak, mint például a carboplatin, cisplatin, etoposid, gemcitabin, ifosfamid és oxaliplatin. Jellemzően platinatartalmú kezelés után jelentkezik ízérzészavar, fémes íz érzése a szájban, ízérzésvesztés.

Hasznos tanácsok a panaszokra

Az onkológusok ma már külön foglalkoznak a mellékhatások kiemelt kezelésével. Az akut és elhúzódó hányás esetén főként 5-HT3 receptor antagonistákat (ondansetron, palonosetron, granisetron) és neurokin-1 receptor gátló készítményt (aprepitant) alkalmaznak. Külön gondot kell fordítani az anticipátoros hányinger kezelésére, amely esetben alprazolam-tartalmú készítmények mellett a pszichoterápiás és relaxációs gyakorlatok a leghatékonyabbak.

Csökkentheti a beteg hányingerét, ha az alábbi hasznos tanácsokat megfogadja: gyakran és keveset egyen, jótékony lehet hideg folyadékok (tonik, almalé), hideg ételek (puding, joghurt, fagylalt) fogyasztása, menta , kemény cukorkák, jégkocka szopogatása, füstös helyektől, erős kölnitől, főzéskor keletkező szagoktól való tartózkodás, továbbá segítséget jelenthet egy étkezési napló vezetése.

A szájnyálkahártya fekélyeinek megelőzésében fontos kiemelni a megfelelő szájhigiénét, a kemoterápia előtti fogmosást, fogközmosást, alkoholmentes szájvizek és puha sörtéjű fogkefe használatát. Kezelésre az alábbiakat választhatják: Mucotherapy, Caphosol, Glutamin.

Étvágy csökkenésekor elengedhetetlen a megfelelően kiegyensúlyozott diéta tartása, dietetikai konzultáció, rendszeres testsúlymérés, gyakori kis étkezések megtervezése.

A betegek többségénél jellemző mellékhatás a hasmenés, amely ellen a következő tanácsokat érdemes megfogadni: a beteg egy kis mennyiségeket, kerülje a tejet, füstölt, puffasztó ételeket, fogyasszon alacsony rosttartalmú ételeket (rizs, csirkehús), káliumban gazdag gyümölcsöket (banán) és igyon sok folyadékot (víz, almalé, szőlőlé). Reszelt répa és reszelt alma fele-fele arányú keveréke is jótékony hatású lehet. Székrekedés esetén fontos a megfelelő folyadékbevitel, a magas rosttartalmú ételek fogyasztása és a sport.

A kéz-láb szindróma megelőzése kiemelt jelentőségű. Fontos a nyomás, a mechanikai irritáció (szoros ruha, cipő), forró fürdő, szárító, alkoholos externák kerülése, 3-7 százalékos karbamidtartalmú zsíros krémek, babaszappan vagy inkább mosakodókrém, utánzsírozó krém alkalmazása, továbbá MgSO4-tartalmú fürdő, hámosító, gomba elleni antimycotikus és fertőtlenítő, más néven antiszeptikus vagy szteroidtartalmú készítmények használata. Az antihisztaminok hatásosan csökkenthetik a duzzanatot. Kiemelendő a napi kétszeri lábmosás, valamint az ujjközök szárazra törlése.

Hogy megelőzze a sérüléseket, a beteg viseljen kesztyűt szinte minden munkához. Kerülje a szúró, vágó szerszámok használatát, beleértve a körömápolást is - körömvágás helyett használjon körömreszelőt, fontos a körömágy védelme -, továbbá ne tartózkodjon tömegben. A láb és körömgomba ellátása pedig még a terápia megkezdése előtt történjen meg.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +5, +10 °C
Minimum: -5, +2 °C

A napsütés mellett felhőátvonulásokra kell készülni, ezekből helyenként zápor, a hegyekben esetleg hózápor is kialakulhat. Erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 5, 10 fok között alakul. Kedden már nem lesz front felettünk, de sokan még mindig hidegfronti tüneteket tapasztalhatnak magukon. A reggeli ízületi panaszok napközben is fennállhatnak, illetve erős fejfájás is jelentkezhet, ami a szeles tájakon lehet intenzívebb. Ingadozhat a vérnyomás, jellemző lehet a rossz közérzet. Sokan még az óraátállítást sem heverték ki. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: