Személyre szabott lehet a rákkezelés

A daganatok keletkezésének és a kezelésekkel szemben kialakuló ellenállásának új mechanizmusait tárta fel egy, a Magyar Tudományos Akadémia és az Eötvös Lóránt Tudományegyetem fiatal kutatóiból álló csoport.

Szüts Dávid, az MTA Természettudományi Kutatóközpont Enzimológiai Intézetének tudományos főmunkatársa az InfoRádiónak elmondta, kutatásaik révén azt próbálják megérteni, milyen mechanizmusok működnek a sejteken belül és milyen környezeti hatások járulnak hozzá a DNS megváltozásaihoz, azaz mutációjához.

Az ember génállománya körülbelül hárommilliárd bázisból áll. A bázisok kémiai egységek, amelyek információt hordoznak, és összesen négyféle típusuk létezik. Összesen hárommilliárd van sorban, és teljesen meghatározza azt, hogy a sejtjeink hogyan működnek, milyen fehérjéket termelnek. Egyben az egyedek közötti különbséget is megszabja. A hárommilliárd bázis egy kémiai formában, molekulában van tárolva, ezt hívjuk DNS-nek - mondta el Szüts Dávid.

Kifejtette, a DNS nem teljesen stabil molekula, képes sérülni. Bár a sejtek ezeket a sérüléseket folyamatosan javítják, nem minden esetben sikerül a tökéletes helyreállítás, így történnek meg a mutációk, amelyek ezt követően öröklődnek, bizonyos esetekben akár egyik generációról a másikra. Mindez a rákkutatás szempontjából is egy lényeges folyamat.

A DNS hibájától a daganatig

A daganat mindig egy sejtből származik, egy romlott el annyira, hogy el tudott kezdeni kontrollálatlanul, szabályozatlanul szaporodni. Meg tudjuk vizsgálni az összes daganatsejt génállományát, amely annak az egynek az utóda, és így ki lehet következtetni, milyen változások indították el a daganatos folyamatot - fogalmazott Szüts Dávid, hozzátéve, a csoport nem emberi daganatmintákkal, hanem modellezve tenyésztett sejtekkel folytatja vizsgálatait.

A daganat mindig egy sejtből származik, amely el tudott kezdeni szabályozatlanul szaporodni

Ugyanazt a génhibát, amelyet megtaláltak betegekben, bevittük a sejtvonalba és megvizsgáltuk, hogyan viselkedik máshol. Azt találtuk, hogy a sejteknek van egy DNS hibajavító képessége, amivel általában meg is akadályozzák a daganatok kifejlődését, de ha pont ez sérül, akkor sokkal gyorsabban alakulnak ki elváltozások, daganatok - mutatott rá a tudományos főmunkatárs. Kifejtette, ez az információ igen hasznos lehet a terápiák terén.

Egyénre szabott kemoterápia a jövő

A kemoterápiáról azt mondta, nagyon sokféle daganatra nagyon jó hatást lehet ezzel a módszerrel elérni, de érdemes megvizsgálni, hogy a tumor molekuláris tulajdonságai milyen hatást jósolnak, ugyanis a különböző betegek másképp reagálnak.

A kutatás másik felében azt vizsgáltuk, milyen hatásai vannak a kemoterápiának. A rövid távúakat sokan ismerik, mi a hosszú távúakra koncentráltunk; okoznak-e további génhibákat. Azt találtuk, hogy a gyakran használt szerek egy kisebb része okoz ilyet, a többi kevésbé. Ez olyan fontos információ, amit érdemes lehet a kezelés kiválasztásánál figyelembe venni - emelte ki Szüts Dávid.

A kemoterápia már több mint fél évszázados múltra tekint vissza. A kezelésről érdemes tudnivalók egy helyen itt.

A jövő az, hogy a betegek genomikai (génállomány összessége) alapú diagnosztikát fognak kapni. Már jelentős, de majdnem elérhető költséggel meg lehet határozni valakinek a teljes génállományát. Ha ez a költség csökken, akkor elsősorban daganatos betegségeknél, később pedig másoknál is eljutunk odáig, hogy rutin lesz a teljes génállomány meghatározásából nyert információ alapján személyre szabottan kezelést választani - foglalt állást az MTA munkatársa.

Forrás: inforadio.hu

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)