Rák a levegőben

Tüdőrák? De hát csak napi 5-8 szálat szívtam el! Mások sokkal többet dohányoznak és semmi bajuk nem lett. Miért pont én lettem rákos? Meg fogok halni?

Melléklelet: Tüdő­rák

Évente körülbelül 8 ezer ember szembesül a tüdőrák diagnózisával Magyarországon. Drámai hetek, hónapok következnek, mert a tüdőrák a legkevésbé kezelhető, tehát nagyon kevéssé gyógyítható daganatos betegség. Elsősorban azért, mert amikor már tünetei vannak, akkor nagyon előrehaladott állapotban van a betegség. Márpedig az esetek kétharmadában ez a helyzet! A tüdőrákos esetek csupán egyharmadát fedezik fel korai stádiumban, akkor is véletlenül. Tüdőszűréskor, "melléklelet" lesz a tüdőrák.

A tüdőrákra ugyanis jelenleg semmilyen hatékony szűrési módszer nincs. A tüdőszűrést a TBC diagnosztizálására találták ki, de a képen megjelenő gyanús foltról gyakran az derül ki, hogy tüdőrák - mondta a HáziPatika.com-nak dr. Szilasi Mária tüdőgyógyász-onkológus, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Tüdőgyógyászati Klinikájának igazgatója.

Nagyon rosszak a gyógyulási esélyek. A tüdőrákos betegeknek csupán 10 - 15 százaléka éli meg a diagnózist követő 5 évet!

A túlélők azok közül kerülnek ki, akiknél korai stádiumban fedezték fel a daganatot. Ha időben észreveszik a tumort, akkor műtéttel lehetőség van eltávolítani a tüdőből.

Ha a daganat műthetetlen, akkor kemoterápia (gyógyszeres kezelés) és sugárterápia, esetleg ezek kombinációja következik.

Tüdőrák kimutatása vérből? Talán ez lesz a jövő. A Duke Egyetem Egészségügyi Központjának kutatói négy fehérje, úgynevezett marker vizsgálatával az esetek 80 százalékában képesek kimutatni a tüdőrákot, mivel ezek az anyagok nagyobb koncentrációban a tüdőrákos betegek vérében fordulnak elő. Ezt a vizsgálatot azonban - mivel drága - csak olyan betegeknél érdemes elvégezni, akiknél valamilyen lelet már betegségre utal. Egészséges vagy egészségesnek tűnő embereket tehát egyelőre nem fognak ilyen vizsgálatokkal szűrni.

Jelenleg mindenkit, akinél felmerül a tüdőrák gyanúja, CT (komputertomográfos) vizsgálatra küldenek. Sajnos azonban a CT vizsgálat során sok tévesen pozitív lelet születik. Ilyenkor mintát vesznek a tüdőből hörgőtükrözéskor, vagy kívülről, a mellkasfalon keresztül.

Ezzel a riporttal díjat nyert kollégánk a Magyar Rákellenes Liga és a MÚOSZ Egészségügyi és Szociálpolitikai Szakosztályának sajtópályázatán. - Mivel azonban ez a testbe hatoló (invazív) eljárás, amelynek természetesen vannak kockázatai, ezért a tüdőbiopszia előtt érdemes vérvizsgálatot végezni - jelentette be a Dr. Edward Patz, a Duke Egyetem kutatócsoportjának vezetője.

A tesztet annak eldöntésére használják, hogy van-e szükség további agresszív vizsgálatra a tüdődaganat diagnosztizálása érdekében.

- Régóta próbálkoznak azzal, hogy a rákos állapotokat kimutassák vérből - magyarázza a felfedezés hátterét dr. Szilasi Mária. Jelenleg leginkább a tüdőrák kezelésekor, a daganat követésekor figyelik a vérben ezeket a markereket.

- Sajnos ez a vérvizsgálat szűrésre egyelőre nem megbízható diagnosztikai eljárás, hiszen ezeknek a fehérjéknek a koncentrációja néha egészséges embereknél is magasabb lehet - tette hozzá.

Ha valaki dohányzik, és szeretné, ha rendszeresen ellenőriznék az egészségi állapotát, akkor háziorvos ad beutalót a tüdőgyógyászatra, ott elvégzik a szükséges vizsgálatokat, például a tüdőszűrést, illetve gyanú e setén más vizsgálatokat is. Vannak zöld ambulanciák és tüdőgondozók is, ahol a vizsgálatokon túl a dohányzásról is segítenek leszokni.

Tudósok tehát továbbra is keresik azt a széles körben alkalmazható, olcsó megoldást, amellyel a tüdőrákot korai stádiumban felfedezhetik. Addig, amíg ez nem történik meg, egyetlen lehetőség van: a megelőzés.

Megelőzés - dohányzóknak és nemdohányzóknak

A dohányosokat mindig is azzal fenyegették, hogy tüdőrákot kaphatnak. De lássuk csak, miért!

A tüdőrákos esetek 90-95 százaléka a dohányosok körében fejlődik ki. A dohányfüstben található rákkeltő anyagokat évtizedeken keresztül szívja, lélegzi be a dohányos, vagy a környezetében élő passzív dohányos. A füstben található négyezer (!) vegyi anyag irritálja a hörgők nyálkahártyájának hámsejtjeit és a füstben található karcinogén anyagok, genetikus károsodás hoznak létre, így azokban sejtburjánzás indul be.

A dohányzás mellett tüdőrákot okozhat a környezetszennyezés, egyes foglalkozások űzése (pl. bányászat), illetve bizonyos vegyszerek jelenléte. Például mellhártyadaganatot okozhat az azbeszt azoknál, akik hosszabb ideig ezzel az anyaggal dolgoznak. A genetikai hajlam is szerepet játszik a tüdőrák kialakulásában, ezért történhet meg, hogy néha olyan emberek is megbetegszenek tüdőrákban, akik soha nem dohányoztak, esetleg passzív dohányzásnak sem voltak kitéve. A passzív dohányosok - egyes kutatások szerint - jóval rákkeltőbb füstöt szívnak be, mint a dohányosok.

Ezek ismeretében a megelőzés is többféle. Mivel a dohányfüst rákkeltő hatása a legerősebb, a dohányzásról mindenképp le kell szokni, ezzel az illető a környezetében élő nemdohányzók egészségét is védi.

Néhány évtizede még 8 tüdőrákos férfire 1 tüdőrákos nő jutott, mára szinte kiegyenlítődött ez az arány, mert a nők is ugyanúgy dohányoznak.

Célzott molekuláris terápia Magyarországon minden olyan készítmény hozzáférhető, amit a világon hivatalosan is elfogadtak a tüdőrák kezelésére. Az utóbbi években egyre hatékonyabb gyógyszerek segítségével vehetik fel a küzdelmet a betegség ellen, egyre kevesebb mellékhatással. A célzott molekuláris, vagy más néven molekuláris terápia segítségével megpróbálják megállítani a daganatos sejtekben zajló, a normálistól eltérő, molekuláris funkciókat. A daganatos sejtek felületén az úgynevezett epidermális növekedési faktor receptor (EGFR) kóros működése miatt antitestek jelennek meg - olvasható a www.tudorak.hu oldalon.

A célzott molekuláris terápia széles körben alkalmazható, de feltételei vannak: csak bizonyos daganattípusok és szövettani eredmények esetében használható, illetve egy sor szakmai feltételnek teljesülnie kell, hogy ezt a szert használhassák az orvosok. Csak akkor vetik be az EGFR ellenes kezelést, ha a betegség előrehaladott stádiumú és a kemoterápia eredménytelen, vagy a betegség kiújult. Minden esetben az orvos dönti el, hogy ez a terápia megfelel-e a betegnek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció