Őszinte szavak a tüdőrákról VI.

A tüdőrákok durva megközelítésben két nagy csoportba sorolhatók: kissejtes és nem kissejtes tüdőrák.

A tüdőrákok durva megközelítésben két nagy csoportba sorolhatók: kissejtes és nem kissejtes tüdőrák.

Kissejtes tüdőrák: egyik alcsoportját mikroszkópban mutatott képe alapján nevezik még zabszemsejtes ráknak is egyik alcsoportját. Ez a forma tüdőrákok 20 %-át teszi ki. Rendszerint sebészi kezelésre alkalmatlan, gyorsan szóródik, a daganat-terápiára azonban jól reagál.

Nem kissejtes rákok:

1. Laphámrák: korábban ez volt a leggyakoribb fajta, 5 éve a második helyre szorult vissza. Jellegzetesen a nagyhörgők rákja, jobbára férfiaknál fordul elő. Lokálisan terjedő, lassan növekvő rákfajta. Igen alkalmas sebészi kezelésre.

2. Mirigyrák: A nyáktermelő mirigyekből alakul ki, egyes típusai a tüdő léghólyagocskáiból eredhetnek. Elsősorban a kishörgőkben és a tüdőszövetben keletkezik. A leggyakrabban előforduló rákfajta, nőknél a leggyakoribb. Változó természetű, olykor sokáig a "helyén marad", máskor korán áttétet ad a nyirokcsomókba. Keletkezésének összefüggése a dohányzással kevésbé bizonyítható ill. nem olyan szoros.

3. Nagysejtes rák: ritkán előforduló (6-7 %), a kis hörgőkben keletkező fajta. Szövettanilag nagy, világos sejtek jellemzik.

Őszinte szavak a tüdőrákról I.

Őszinte szavak a tüdőrákról II.

Őszinte szavak a tüdőrákról III.

Őszinte szavak a tüdőrákról IV.

Őszinte szavak a tüdőrákról V.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció