Őszinte szavak a tüdőrákról I.

Hazánkban évente közel hatezer új tüdőrákos beteget regisztrálunk. Számuk állandó, lassú növekedést mutat. Jó hír, hogy a diagnózis már korántsem egyenlő a halálos ítélettel. Aggasztó viszont, hogy még mindig nem vesszük komolyan a dohányzás pusztítását.

A mellkassebész munkája során nap mint nap találkozik a tüdőráknak nevezett betegséggel, amely sajnos sokak gondolkodásában még ma is egyet jelent a halállal. Ez a felfogás abból fakad, hogy sokan - iskolázottságtól vagy társadalmi helyzettől függetlenül - nem ismerik kellőképpen ezt a betegséget, vagy gondolatban elhárítják a szándékot, hogy megismerjék. Tény az is, hogy az e betegségben szenvedők egy része a késői felismerés miatt vagy minden gyógyítási erőfeszítés ellenére áldozatául esik a kórnak. A férfiak rákos halálozásában vezető ok, a nőknél második helyen áll.

Hazánkban évente sajnos közel hatezer új tüdőrákos beteget regisztrálunk, és ez a szám évről-évre állandó, lassú növekedést mutat. Reményeink szerint közülük - kellő ismeretek birtokában - egyre többen működnének együtt kezelőikkel a betegség eredményes leküzdésében.

Egy felnőttnek tekinthető társadalomban elérkezett a nyílt beszéd, a tények kendőzetlen ismertetésének ideje. Az alaposan felvilágosított beteg könnyebben veszi fel a harcot a kórral. A pozitív hozzáállás és a jó lelki állapot rendkívül fontos tényezője a gyógyulásnak, a sokszor igen kellemetlen kezelési sorozatok átvészelésének.

Társadalmunkban ma még szeméremből vagy talán nagyon is racionális gazdasági megfontolásokból nem beszélünk eleget a tüdőrák és a dohányzás bizonyítottan szoros kapcsolatáról. Egy ismert közéleti személyiség tüdőrák okozta halála a társadalom széles rétegeit megrázza, de nem esik szó az általa naponta elszívott 60-80 cigarettáról, láncdohányzásról, ami évtizedek alatt tette meg káros hatását.

Tények

A tüdőrák vagy hörgőrák - ezek szinonim fogalmak - alatt az orvosi szaknyelvben a tüdő hámeredetű, rosszindulatú daganatát értjük, mert a betegség egész ritka kivételtől eltekintve a légzőrendszer hámszöveteiből ered, ill. szövettanilag azokkal mutat hasonlóságot.

A hörgőrák a férfiak és nők rákos halálozásában egyaránt szomorú vezető helyet foglal el. Hazánkban a hörgőrákos esetek számának évenkénti lassú növekedése párhuzamos a dohányzók számának és az elfogyasztott dohánytermékek mennyiségének növekedésével.

Megjegyzem, Amerikában, ahol igen sokat tettek a dohányzás radikális visszaszorításáért, melynek következtében a férfiak tüdőrákos halálozása csökkenni kezdett, a nőké sokáig nem változott, de ma már az is esik.

Adatokkal is tudunk szolgálni: azok is kétszeresen veszélyeztetettek, akik már 15 éve abbahagyták a dohányzást, de 15-25-ször kisebb arányban fordul elő közöttük a betegség a folyamatosan dohányzókhoz képest.

Legjobb védelem a tüdőrák ellen: egyáltalán nem kell elkezdeni dohányozni vagy pedig meg kell próbálni idejében abbahagyni. Tartozunk az igazságnak azzal, hogy bizonyos ásványok, vegyszerek tartós belégzése szintén okozhatja a betegséget, de messze nem olyan gyakorisággal, mint a dohányzás. A dohányosok ilyenkor mindig elmesélnek eseteket, évtizedek óta dohányzó emberekről, akik nem kaptak tüdőrákot, valamint olyan tüdőrákosokról, akik soha nem dohányoztak. Valóban nem kap minden dohányos rákot, mert valószínűleg egyéb, főleg genetikailag determinált faktorok is szükségesek a dohányzáson kívül a betegség kialakulásához, másrészt a passzív dohányzás veszélyeit még nem mértük föl kellőképpen. Őszinte szavak a tüdőrákról II.

Őszinte szavak a tüdőrákról III.

Őszinte szavak a tüdőrákról IV.

Őszinte szavak a tüdőrákról V.

Őszinte szavak a tüdőrákról VI.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +16 °C

Kora délutánig általában sok napsütésre van kilátás, csak délen lehet néhány helyen zápor vagy zivatar. Késő délutántól törhetnek egyre magasabbra a képződő gomolyfelhők, és dél felől egy zivataros zóna kialakulása, érkezése valószínű. Néhol felhőszakadás is előfordulhat. Az északkeleti szél helyenként megélénkül, zivatar környezetében erős vagy viharos széllökések is előfordulhatnak. A csúcshőmérséklet 27 és 33, a késő esti hőmérséklet 21 és 26 fok között valószínű. Napközben melegfronti hatás okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra