Okozhat-e petefészekrákot a hintőpor?

A hintőpor, vagyis a talkum használata és a petefészekrák kialakulása közötti kapcsolatot vizsgálták amerikai kutatók. Tanulmányukhoz több mint 250 ezer nő adatait használták fel.

A nők évtizedeken át használtak hintőport a nemi szervek környékén a nem kívánt szagok és a nedvesség csökkentésére. A port közvetlenül a szeméremtestre, esetleg a fehérneműre vagy betétre szórták. Az 1970-es években azonban felvetődött, hogy az ásványi talkum azbeszttel szennyeződhet - mivel ezek az ásványok a természetben gyakran egymás mellett találhatók -, emiatt pedig növelheti a rák kockázatát a hintőpor használata.

Egyes kutatások arra jutottak, hogy kimutatható az összefüggés a petefészekrák és a talkumpor - vagyis hintőpor - használata között. Ezeket az eredményeket azonban kétségbe vonták, a tanulmányokba ugyanis csak kevés nőt vontak be, néhány esetben pedig a vizsgálati módszerek pontosságát kérdőjelezték meg. A hatást ráadásul azért is nehéz kimutatni, mivel a petefészekrák önmagában ritka - a nők csupán 1,3 százalékát érinti élete során.

hintőpor, hintőpor használata, intim higiénia, talkumpor, petefészekrák, daganatos betegségek
Nem egyértelmű a kapcsolat a hintőpor használata és a rák kialakulása között. Fotó: iStock

Nem találtak jelentős összefüggést

A petefészekrák meglepő előjeléről korábbi cikkünkben olvashat - kattintson ide!

A témával kapcsolatban most először végeztek nagyobb volumenű vizsgálatot. A kutatás vezetője, Katie O'Brien, az Egyesült Államok környezetegészségi tudományokkal foglalkozó országos intézetének (NIEHS) munkatársa kollégáival együtt négy nagy tanulmány adatait elemezte, amelyek összesen több mint negyedmillió nő 1982 és 2017 közötti adatait foglalják össze. A kutatások során a résztvevőknek 1-2 évente feltettek az egészségükre és a hintőpor használatára vonatkozó kérdéseket.

A szakemberek azt látták, hogy 11 év alatt a résztvevők kevesebb mint 1 (0,86) százalékánál alakult ki petefészekrák. Nem találtak azonban statisztikailag jelentős összefüggéseket, ha összehasonlították a hintőport használó és nem használó nők csoportját. Továbbá akkor sem voltak jelentős összefüggések, amikor a hintőpor használatának gyakoriságát és hosszát vizsgálták.

Ez egy jó, alapos és kompetens tanulmány, de még ez sem tudja határozottan kizárni a talkum és a rák közötti kapcsolatot - emelte ki Kevin McConway brit kutató. A kutatás alapján azonban megállapítható, hogy ha létezik is a kockázat, az nagyon kicsi - tette hozzá a szakember. Az elemzés eredménye tehát nem teljesen egyértelmű, de ennél nagyobb bizonyító erővel rendelkező tanulmányt nem tudnak készíteni, napjainkban ugyanis már csak nagyon kevesen használnak hintőport intim higiéniás céllal.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső