Nem fertőző betegségek: ennyien halnak meg

A prevenció a népegészségügy alapja: központi szerepe van az emberek egészségének és jólétének megvédésében és fejlesztésében is - olvasható a Betegszervezetek Magyarországi Szövetségének (BEMOSZ) közleményében.

Rajtunk múlik, hogy rákosak leszünk-e - olvassa el a részleteket!

Harminc európai szervezet közösen hívta fel figyelmet a daganatos betegségekkel kapcsolatos prevenció fontosságára. A Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége (BEMOSZ) által is aláírt nyilatkozat célja, hogy a megelőzés az Európai Rákellenes Terv központi eleme legyen, és lefedje valamennyi nem fertőző betegség közös kockázati tényezőit. "Az Európai Rákellenes Terv kiváló lehetőség ahhoz, hogy a prevenció oda kerülhessen ahova valójában való: az Európai Unió egészségügyi napirendjének középpontjába" - véli a szövetség.

egészséges életmód, egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, krónikus betegségek, daganatos betegségek, rákmegelőzés, kockázati tényezők, prevenció
egészséges életmód, egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, krónikus betegségek, daganatos betegségek, rákmegelőzés, kockázati tényezők, prevenció

Mit kell tudni a nem fertőző betegségekről?

A nemfertőző betegségek- például a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos megbetegedések, a légúti betegségek és a cukorbetegség - jelentősen rontják az emberek egészségét és jólétét, veszélyeztetik az egészségügyi ellátórendszerek fenntarthatóságát, valamint akadályozzák Európa gazdasági és társadalmi fejlődését. A 65 év feletti korosztályból évente félmillióan halnak meg nem fertőző betegségek miatt. Az egészségügyi ellátórendszerek kiadásainak mintegy 80 százalékát pedig az ilyen krónikus betegségek kezelési költségei adják.

A nem fertőző betegségekben az a közös, hogy nagy részük megelőzhető, emellett hasonló - és egyben befolyásolható - kockázati tényezőkre vezethetők vissza. A leggyakoribb rizikófaktorok közé tartozik például a dohányzás, az alkohol és az egészségtelen élelmiszerek fogyasztása, a mozgásszegény életmód és a légszennyezettség. A közös ok pedig közös fellépést kíván.

Az Európai Rákellenes Terv lényege

Az Európai Rákellenes Terv kiváló lehetőséget kínál a közös kockázati tényezők határozott és stratégiai kezelésére, és jelentősen hozzájárulhat egy egészségbarát szabályozási környezet kialakításához. A BEMOSZ és a Levegő Munkacsoport által is támogatott nyilatkozat fő célja, hogy az uniós döntéshozók fellépjenek a közös kockázati tényezők ellen, támogassák ezen betegségek korai felismerését, valamint gondoskodjanak a tervek megvalósításra alkalmas kormányzásról. Fontos továbbá, hogy az egészségmegőrzéssel kapcsolatos intézkedések a cselekvési tervek központi elemévé váljanak.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: