Miért tüdőrákban hal meg a magyar?

Magyarország a lélekszámra vetítve világelső a tüdőrák előfordulásában, s az áldozatok számában is élen jár. De mi lehet erre a magyarázat?

Évente mintegy 11 ezer ember szembesül a tüdőrák diagnózisával, becslések szerint mintegy 30 ezer tüdőrákos beteg él Magyarországon. Ahogyan az elmúlt évtizedekben a férfi dohányosokhoz egyre inkább felzárkóztak a nők, egyre nagyobb a nők aránya a tüdőbetegek között is. Bár a dohányzókhoz képest abszolút kisebbségben vannak, nőtt a nemdohányzó tüdőrákos betegek száma is - írja a rakgyogyitas.hu.
Miért vezeti Magyarország a szomorú statisztikát? Erre azonban nincs kielégítő válasz. Tudjuk, hogy a tüdőrákot döntően a dohányzás okozza, viszont vannak a magyarnál többet füstölő népek is, s a légszennyezettség sem rosszabb annyival, mint máshol, hogy ez indokolná a sok beteget. A hazai egészségügyi ellátás persze messze nem tökéletes, viszont például a tüdőműtétek arányát vagy a gyógyszerekhez való hozzáférést tekintve nincs elmaradva az európai átlagtól, a magyar szakorvosok felkészültsége és tapasztalata ugyancsak versenyképes európai szinten, ez sem lehet tehát magyarázat.
A lap szerint feltételezték már a régióban élő emberek valamiféle genetikai hajlamát is a háttérben, ám erre máig nem találtak egyértelmű bizonyítékot. Az is elképzelhető, hogy - bár a forrástól függően a magyar adatok között is vannak különbségek - az egyes országok nyilvántartásának hiányosságai is hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország eminens adatszolgáltatóként rendre a táblázatok legfelső sorába kerül.
A tüdőrák a legkönnyebben elkerülhető, mégis a leggyakoribb daganat. Ahogyan az ötvenes évek után egyre több nő kezdett dohányozni, a nyolcvanas évekre felhalmozódtak az ő szervezetükben is a méreganyagok, s egyre nagyobb arányban meg is betegedtek. Amíg 1980-ban a tüdőrákos betegek 16 százaléka volt nő, ez 1990-re 19, 2000-re 27, 2010-re 35 százalékra nőtt, az elmúlt évben már 60-40 százalék volt az arány, a fővárosban pedig mára csaknem kiegyenlítődött a nemek súlya. A tüdőrákot a betegek 45 százalékánál IV-es stádiumban fedezik fel, amikor a daganat már áttétet adott a tüdőn kívül más szerv(ek)ben is. Ez a kései felfedezés is az egyik oka, hogy sok esetben már korlátozottak az orvosi lehetőségek, s minden évben 8-9 ezer ember meghal a betegség következtében.
A tüdőrákot a betegek 45 százalékánál IV-es stádiumban fedezik fel, amikor a daganat már áttétet adott a tüdőn kívül más szervekben is

A tüdőrákot a betegek 45 százalékánál IV-es stádiumban fedezik fel, amikor a daganat már áttétet adott a tüdőn kívül más szervekben is

Az Európai Lakossági Egészségfelmérés 2014-es adatai szerint 2009-ben a felnőttek 31 százaléka, 2014-ben 29 százaléka dohányzott. Az alkalmi dohányosok aránya csökkent (1,6 százalék), de ők egyébként is sokkal kevesebben voltak, mint a rendszeresen cigarettázók, akiknek az aránya érdemben nem változott. A 15-18 éves lányok 14 százaléka cigarettázik, a 18-34 éves nők 29 százaléka, a 35-64 év közöttiek 27 százaléka, a 65 évnél idősebb nők 7 százaléka gyújt rá rendszeresen. A 15-18 éves fiúk között a dohányosok aránya majdnem 25 százalék, a 18-34 éves férfiak körében a 2009-es 36 százalékos adat tovább nőtt, legutóbb immár 42 százalékot mértek. A középkorúak 35 százaléka, a 65 év felettiek 18 százaléka tartozik a rendszeresen dohányzók közé.

A tüdőrák egyik legjellegzetesebb tünete a légszomj, illetve a könnyű kifulladás, a tüdődaganatos betegek mintegy 90 százalékánál jelentkezhet. Ennek oka általában abban keresendő, hogy nem jut elegendő oxigén a szervezetünkbe. A tüdődaganatnál ez a tüdőben lévő tumor, esetleg a felgyülemlett folyadék vagy az elzáródott légutak miatt lehet. Tudjon meg többet, kattintson!

A tüdőben nemcsak tüdőrák miatt lehet daganat, más szervben kialakult tumor is adhat szóródást: a tüdőáttétek is több tízezer embert érintenek. Erre nem a tüdőrák gyógyszerei hatnak, s nem a tüdőrák kezelési protokollja érvényes: mivel a kiindulási daganat sejtjei jutottak el a tüdőbe, az elsődleges tumor kezelési lehetőségei a mérvadóak.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban hétfon délelőtt általában csak kevés felhő lesz az égen, csapadékra nem kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag