Megváltozhatnak a kemoterápiás kezelések

A jövőben nagyobb mozgásteret kaphatnak az onkológiák a jelenleg is elérhető és államilag finanszírozott gyógyszerek alkalmazásában.

Új protokollok bevezetését javasolják

Több mint harminc új kemoterápiás protokoll hivatalos bevezetését javasolja a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT). Az onkológusok javaslatai nem új gyógyszerekre vonatkoznak, hanem a jelenleg is elérhető és államilag finanszírozott gyógyszerek alkalmazásában adnának nagyobb mozgásteret az onkológiáknak.

kemoterápia, rák, daganat, onkológia
A protokollok szabják meg a daganatellenes terápiák kezelési rendjét. Fotó: 123rf

A gyógyszerkutatásoknak csak egy része irányul új hatóanyagok kifejlesztésére. Emellett világszerte számtalan vizsgálat zajlik arról, hogy a már engedélyezett gyógyszereket milyen ütemezés szerint vagy milyen kombinációban érdemes alkalmazni ahhoz, hogy abból a beteg a legtöbbet profitálhassa. Ezeket az eredményeket a nagy nemzetközi orvosi szervezetek folyamatosan publikálják, ezek alapján pedig rendszeresen finomítják a terápiákra vonatkozó ajánlásaikat is.

A protokollok szabják meg a daganatellenes terápiák kezelési rendjét. Ezek tartalmazzák, hogy adott daganatokat mely daganatellenes szerekkel kell kezelni. Kitérnek továbbá gyógyszerek kombinációira, mennyiségére, időbeni ütemezésére , valamint a terápia ciklusaira. Indokolt esetben el lehet térni a protokolltól, viszont ez plusz adminisztrációval jár az osztályok számára.

Ezeket hiányolják az onkológusok

Az előzményekhez tartozik, hogy az MKOT legutóbbi kongresszusán megállapodott a Nemzeti Egészségbiztosítási Alappal, hogy az orvostársaság egy javaslatcsomagban foglalja össze, milyen kemoterápiás protokollokat hiányolnak a kezelőorvosok Magyarországon.

Az MKOT felhívására fővárosi és vidéki kórházakból, egyetemi klinikákról érkeztek javaslatok. Ezekből azt látták, hogy az onkológusok több mint harminc új daganatellenes kezelési protokoll bevezetését tartják indokoltnak. Az orvostársaság ez alapján terjesztette elő módosítási kérelmét.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Főleg a keleti területeken zártabb maradhat a felhőzet, amely nyugat felé haladva szakadozik, gomolyosodik, néhány órás napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, utóbbiakra délután elsősorban a Dunántúlon kell számítani. A keleti, délkeleti szél az ország keleti felén megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 25 fok között alakul. Késő estére 17 fok köré hűl le a levegő. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra