Megváltozhatnak a kemoterápiás kezelések

A jövőben nagyobb mozgásteret kaphatnak az onkológiák a jelenleg is elérhető és államilag finanszírozott gyógyszerek alkalmazásában.

Új protokollok bevezetését javasolják

Több mint harminc új kemoterápiás protokoll hivatalos bevezetését javasolja a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT). Az onkológusok javaslatai nem új gyógyszerekre vonatkoznak, hanem a jelenleg is elérhető és államilag finanszírozott gyógyszerek alkalmazásában adnának nagyobb mozgásteret az onkológiáknak.

kemoterápia, rák, daganat, onkológia
A protokollok szabják meg a daganatellenes terápiák kezelési rendjét. Fotó: 123rf

A gyógyszerkutatásoknak csak egy része irányul új hatóanyagok kifejlesztésére. Emellett világszerte számtalan vizsgálat zajlik arról, hogy a már engedélyezett gyógyszereket milyen ütemezés szerint vagy milyen kombinációban érdemes alkalmazni ahhoz, hogy abból a beteg a legtöbbet profitálhassa. Ezeket az eredményeket a nagy nemzetközi orvosi szervezetek folyamatosan publikálják, ezek alapján pedig rendszeresen finomítják a terápiákra vonatkozó ajánlásaikat is.

A protokollok szabják meg a daganatellenes terápiák kezelési rendjét. Ezek tartalmazzák, hogy adott daganatokat mely daganatellenes szerekkel kell kezelni. Kitérnek továbbá gyógyszerek kombinációira, mennyiségére, időbeni ütemezésére , valamint a terápia ciklusaira. Indokolt esetben el lehet térni a protokolltól, viszont ez plusz adminisztrációval jár az osztályok számára.

Ezeket hiányolják az onkológusok

Az előzményekhez tartozik, hogy az MKOT legutóbbi kongresszusán megállapodott a Nemzeti Egészségbiztosítási Alappal, hogy az orvostársaság egy javaslatcsomagban foglalja össze, milyen kemoterápiás protokollokat hiányolnak a kezelőorvosok Magyarországon.

Az MKOT felhívására fővárosi és vidéki kórházakból, egyetemi klinikákról érkeztek javaslatok. Ezekből azt látták, hogy az onkológusok több mint harminc új daganatellenes kezelési protokoll bevezetését tartják indokoltnak. Az orvostársaság ez alapján terjesztette elő módosítási kérelmét.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: