„Legyen menő, hogy valaki rész vesz a szűrésen, odafigyel saját magára”

Évente nagyjából 1000-1200 nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot, és minden évben körülbelül 400 halnak bele a betegségbe itthon. Ezeket a számokat próbálják csökkenteni a szűrés népszerűsítésével.

Különböző rendezvényekkel és hosszabb rendelői nyitva tartással ösztönzik a nőket kétszáz településen, hogy vegyenek részt a méhnyakrákszűrésen. Sok érintett ugyanis csak nagyon későn fordul orvoshoz a problémájával, pedig a betegség korán felfedezve sokkal jobb eséllyel gyógyítható – olvasható az InfoStarton.

fiatal nő a nőgyógyászával beszél
Évente nagyjából 1000-1200 nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot. Fotó: Getty Images

Sokáig nincs tünet, ezért kell a szűrés

„Legyen a közbeszéd tárgya a szűrés fontossága, legyen sikk, legyen menő, legyen trendi, hogy valaki rész vesz a szűrésen, odafigyel saját magára” – fogalmazott az InfoRádióban Bertókné Tamás Renáta, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) szűrésirányítási főosztályvezetője. Mint mondta, sajnos csak nagyon kevés olyan nő él itthon, aki egészségtudatos és rendszeresen eljár szűrővizsgálatra. A többség csak alkalomszerűen, vagy egy ismerősénél felfedezett probléma hatására megy el a vizsgálatra. Van azonban egy olyan réteg is, amelyik „homokba dugja a fejét, nem vesz tudomást a betegségről”.

A szakértő szerint jó részben annak számlájára írható a nők alacsony szűrési hajlandósága, hogy a méhnyakrák csak a nagyon késői szakaszban produkál tüneteket. Sokáig nincs tehát sem vérzés, sem fájdalom, így nem merül fel senkiben, hogy esetleg baj lehet.

Senkinek sem kellene meghalnia

Ebben a betegségben egyébként a szakember szerint szinte senkinek sem kellene meghalnia, hiszen van rá egy hatékony megelőző módszer: a HPV elleni védőoltás. A HPV bizonyos törzsei ugyanis jelentősen megemelik a méhnyakrák kialakulásának kockázatát. A védőoltást már évek óta ingyenesen igényelhetik itthon a hetedik osztályos lányok és fiúk egyaránt.

Méhnyakrákszűrés után: mi micsoda a leleten?
A rendszeres, évenkénti méhnyakvizsgálat elengedhetetlen annak érdekében, hogy még idejében észleljék a szervezetünkben az esetleges kóros elváltozásokat, és azokat hatékonyan kezelni is tudják. A kapott leleten azonban gyakran találkozhatunk olyan kifejezésekkel és elnevezésekkel, amelyeket nem biztos, hogy ismerünk. Segítünk az értelmezésben.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Zömmel az északi, északkeleti harmadban lesznek kevésbé felhős tájak, hajnalban a déli, délkeleti országrészben vastagszik a felhőzet. Csapadék már nem valószínű. A Dunántúlon élénk lökések kísérik az északnyugati szelet, a Balaton, Bakony térségében reggel már erős, viharos lökések is előfordulhatnak. Emellett hajnaltól a Bodrogköz térségében is feltámad az északi szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6 fok között valószínű, de az Északi-középhegység szélvédett, kevésbé felhős helyein gyenge fagy is lehet. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.