Ismerje fel időben! - Tüdőrák

Miután a tüdőrákok túlnyomó többségét bizonyíthatóan a dohányzás okozza, hangsúlyozni kell, hogy lényegében e rákfajta előzhető meg a legbiztosabban. A legjobb nem elkezdeni dohányozni, s ha mégis így alakult volna, minél hamarabb le kell szokni róla.

A soha nem dohányzókkal összehasonlítva még azok is kétszeresen veszélyeztetettek, akik már legalább 15 éve abbahagyták a dohányzást, de mekkora a különbség, ha azt számítjuk, hogy a folyamatosan dohányzók náluk is 15-25-ször esélyesebbek a megbetegedésre.

Ma már vitathatatlan az összefüggés a megbetegedés előfordulási gyakorisága, a dohányzással töltött évek, a naponta elszívott cigaretták száma, valamint a cigaretta kátrány- és nikotintartalma között. A cigarettapapír égésekor rengeteg rákkeltő anyag keletkezik.

A pipa és a szivar kisebb tüdőrák-veszéllyel jár, de a szájüreg, a nyelőcső, a gége rákjainak kialakulását is okozhatják. Passzív dohányzáskor a rákkeltő anyagok kisebb koncentrációjú, de gyakorlatilag állandó jelenléte a dohányzással összemérhető veszélyt jelent.

Természetesen nem a dohányzás az egyetlen kockázati tényező, de ez védhető ki leginkább.

A másik mindnyájunk számára adott lehetőség a bizonyos időközönkénti részvétel a tüdőszűrésen. Jó lenne mindenkinek a lelkére kötni, hogy különösen bizonyos kor után és veszélyeztetettként vegye komolyan a szűrést.

Első intő jelek?

Sajnos az első intő jelek nem mindig mutatkoznak meg időben. A tüdőrák is az alattomosan kifejlődő tumoros megbetegedések közé tartozik. A korai stádium panaszmentes.

Az az általános elv, hogy minél korábban deríthető fel a betegség, annál jobbak a kilátások a tökéletes gyógyulásra. A tüdőszűrésen felderített, még panaszmentes betegek operálhatósága és gyógyulási esélyei sokkal jobbak.

A köhögés tipikus, azonban különösen régi dohányosoknál nem jellemző tünet. Ilyenkor inkább az hívhatja fel a figyelmet a betegségre, ha a köhögés jellege változik meg. Az ismert, nedves, hurutos köhögést kínzó, száraz ingerköhögés váltja fel. A köhögés vérköpéssel is párosulhat.

A visszatérő tüdőgyulladások, a fogyás, a mellkasi fájdalom, gyengeség, mind-mind olyan tünetek, amelyek felhívják a figyelmet a rákos betegségekre.

Kevésbé ismert viszont, hogy reumatikus fájdalmak és panaszok is jelentkezhetnek. A kéz ujjai utolsó percének megduzzadása és a körmök formájának megváltozása - dobverőujjnak is nevezik, amikor a körmök domború óraüveghez hasonló formát vesznek föl,- szintén tüdőrákra utalhatnak.

Az előrehaladottabb betegség tünetei a rekedtség, a légszomj, és a megnagyobbodott, fájdalmatlan nyirokcsomók a kulcscsont feletti árokban vagy a hónaljban. Súlyos tünetek közé tartoznak a karba, vállba sugárzó fájdalom, esetleg bénulás, nyelési nehezítettség, az egyik szemhéj csüggése.

Ritkán, de előfordul, hogy a tüdőrák a véráram útján az agyba ad áttétet, melynek szintén jellegzetes tünetei vannak.

További információkért kattintson a www.tudorak.hu weboldalra.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció