Így alakul ki a vastagbélrák

A vastagbélrák a második legelterjedtebb daganatos betegség ma Magyarországon, amely a tüdőrák mögött a halálokok terén is dobogós helyet foglal el. Korai felismeréssel természetesen nagyban javítható a túlélés esélye.

A rosszindulatú daganatok az esetek négyötödében a 150-180 centiméter hosszú vastagbél utolsó 60 centiméterén alakulnak ki. A vastag- és a végbél daganatait összefoglalóan kolorektális rákoknak nevezzük. Ezek évente 5-6 ezer ember életét követelik idehaza.

Mutatjuk, milyen tünetek jelezhetik a vastagbélrák kialakulását.

Veszélyes polipok a vastagbélben

A ráktípus kialakulásának pontos okai egyelőre nem ismertek, a kockázatot ugyanakkor számos tényező növelheti. Ilyenek például a vastagbél krónikus gyulladásos betegségei, így a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség. Előbbi a vastagbél nyálkahártyájának fellángolásos gyulladásával, felszínes fekélyek kialakulásával, utóbbi pedig a tápcsatorna bármely részén rohamokban jelentkező gyulladással jár. Egyik betegség sem gyógyítható.

A vastagbélrák kialakulásának 50 éves kor felett megnő a kockázata
A vastagbélrák kialakulásának 50 éves kor felett megnő a kockázata

Szintén fokozott odafigyelést és rendszeres szűrést tesz indokolttá, ha valakinél a vastagbél nyálkahártyájából kitüremkedő szövetnövedéket, úgynevezett polipot találnak. A kolorektális rákok legnagyobb része ugyanis ezekből indul ki, a még ebben a korai stádiumban felfedezett betegség pedig lényegében teljes mértékig gyógyítható. A polipok mintegy 2-3 százalékának kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak, tehát a családi előfordulást mindenképpen figyelmeztető jelnek lehet tekinteni.

A hedonista életvitel árnyoldala

A helytelen életmód ugyancsak nagy mértékben hozzájárulhat a vastagbélrák kialakulásához. A túl sok kalória bizonyítottan fokozza a rizikót, akárcsak a túl kevés növényi rostot tartalmazó étrend. A mozgáshiány, a túlsúly, a dohányzás és az alkoholfogyasztás szintén kockázatnövelő tényezők.

A családon belüli halmozódás sem elképzelhetetlen, sőt: a legközelebbi rokonoknál előforduló daganat esetén jelentősen magasabb a vastagbélrák kialakulásának veszélye. Bár a betegség bármely életkorban jelentkezhet, 50 éves kor felett megnő a valószínűsége, ahogy azoknál a nőknél is, akiknél korábban méh-, méhnyak- vagy mellrákot diagnosztizáltak.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: