Haldokló gyerekeket szolgálnak

Legnagyobb tragédia egy családban, ha a gyermek haldoklik. Szegeden dolgozik egy tanatológiai munkacsoport: pszichológusok, lelkészek, mentálhigiénés szakember, szociális munkás és pszichiáter próbál segíteni a haldokló gyerekeknek és szüleiknek.

Felkészítés a halálra

A kétszáznegyven ágyas klinikáról havonta több ezer gyerek távozik gyógyultan szüleivel, ám sajnos nem tudunk mindenkit meggyógyítani. Mint minden kórházban, nálunk is rendszeresek a halálesetek. Ahogyan a felnőtt, idős embereket is gyakran szorongással tölti el a halálfélelem, már az óvodáskorú gyerekek is előbb-utóbb megérzik azt, ha gyógyíthatatlan betegségük miatt nem tudunk rajtuk segíteni - fogalmaz Túri Sándor, a Szegedi Gyermekklinika igazgatója, a tanatológiai munkacsoport alapítója. Nagyon nehéz feladat a gyerekeket és szüleiket felkészíteni a halálra, ezzel csak a legrátermettebb és legjobb szakembereknek szabad próbálkozni. Egyetlen rossz szó vagy gesztus elég ahhoz, hogy a gyermek végleg magába zárkózzon, s magába fojtsa félelmeit.

Hazudni sosem szabad

Az alapelv, amihez ragaszkodunk: soha sem szabad hazudni a gyerekeknek. Nem szabad áltatni őket, hiszen a rákkal vagy veseelégtelenséggel küzdő gyerekek legtöbbje nagyon sok megpróbáltatáson ment már keresztül. Ők maguk is megérzik az igazságot, azt nem lehet és nem szabad elhallgatni - fogalmaz Túri Sándor, majd hozzáteszi: igyekeznek elérni, hogy a gyerekek koruknak megfelelő módon megnyíljanak, kibeszéljék a fájdalmukat, félelmeiket, mert ez lehet az egyetlen módja annak, hogy megnyugvást találjanak. A legfontosabbnak azt tartják, hogy reménységet adjanak a gyerekeknek és szüleiknek - reménységet arra, hogy a testünk ugyan tönkremehet, elromolhat, ám a halállal nem ér véget minden.

Szolidaritás a sorstársakért

Túri Sándor elmondta: nagy segítséget jelent, hogy a klinika máig kapcsolatban van olyan szülőkkel, akik valaha itt vesztették el gyermeküket. Többen vannak, akik visszajárnak közülük, hogy a betegágy mellett próbáljanak segíteni a hasonló helyzetben lévő szülőknek és családoknak.

Ma a Szegedi Gyermekklinikán emberibb körülményeket tudnak teremteni a gyerekeknek életük utolsó szakaszában, mint néhány évvel ezelőtt. Az igazgató elmondta: korábban a beteg gyerekek és szüleik tízágyas kórtermekbe kényszerültek, így a kicsik gyakran voltak szemtanúi egymás haláltusájának. Ez mára megváltozott: egy beruházás révén önálló, szállodai felszereltségű szobákat tudnak a családok rendelkezésére bocsátani.

- Mindent meg kell tennünk azért, hogy a ránk bízott gyerekek emberi körülmények közé kerülhessenek, hiszen a beteg gyerekek csak a felnőttek segítségére számíthatnak. Egy daganatos betegségben szenvedő gyermekre nem lehet azt mondani, hogy önhibájából került kilátástalan helyzetbe amiatt, mert sokat dohányzott vagy önpusztító életet élt - fogalmazott Túri Sándor a www.rakgyogyitas.hu portálnak adott interjúban.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció