Gyanús jelek a bőrön, amelyekből daganat lehet

A "rákmegelőző állapot" kifejezés meglehetősen ijesztő, ám csupán annyit jelent, hogy a bőr erősen károsodott a napsugárzás vagy a szoláriumozás miatt.

A bőrrák megelőzéséért még a rákmegelőző állapot fázisában is sokat lehet tenni, de ehhez rendszeres bőrgyógyászati szűrés szükséges. A témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza foglalta össze.

Ezt kell tudni a rákmegelőző állapotról

Amikor egy bőrgyógyász aktinikus keratózist (napfény okozta, elszarusodással járó bőrelváltozást) diagnosztizál, tulajdonképpen rákmegelőző állapotot nevesít, amelynek számos tünete lehet. Íme, a leggyakoribbak:

  • érdes felületű, rózsaszín, vöröses, sárgás folt vagy kinövés, ami fájdalmassá válhat, ha dörzsölik;

  • alig észrevehető, érdes tapintású folt, ami egyes esetekben ég vagy viszket;

  • folyamatos szárazságérzet az ajkakon;

  • időnként eltűnő, majd napfény hatására kiújuló bőrelváltozás.

A rendszeres bőrgyógyászati szűrés kiemelten fontos a bőrrák megelőzése szempontjából.
A rendszeres bőrgyógyászati szűrés kiemelten fontos a bőrrák megelőzése szempontjából. Fotó: Getty Images

Minden gyanús jellel orvoshoz kell fordulni

A rákmegelőző állapotból szakszerű kezeléssel jó eséllyel nem lesz bőrrák, bár egyelőre nincs olyan módszer, amellyel teljes bizonyossággal megmondható, melyik rákmegelőző állapotból fejlődik ki bőrrák és melyikből nem. Éppen ezért minden gyanús jellel orvoshoz kell fordulni, és szükség esetén meg kell kezdeni a megelőző kezelést. Egyes rákmegelőző állapotok olyan kellemetlen tüneteket okoznak, mint a viszketés, a bőrérzékenység vagy a vérzés. Időben elkezdett, hatékony bőrgyógyászati kezeléssel ezektől is mentesülni lehet.

Orrdugulásnak hitte, kiderült, hogy bőrrákja van.

"A rákmegelőző állapot kezelése az esetek egy részében csak egyszeri alkalom, későbbi kontrollal. Más esetekben ennél több alkalomra és kombinált kezelésekre is szükség lehet" - hangsúlyozta dr. Rózsa Annamária. Hozzátette, főként a sugárzástól erősen károsodott bőrnél fordul elő, hogy több aktinikus keratózis is felfedezhető a bőrön. Ez még akkor is előfordulhat, ha esetleg nem látható gyanús folt vagy kinövés, csupán a bőrgyógyász azonosíthatja be a jelenséget. Más esetekben akár úgy is érezheti a páciens, mintha dörzspapír felületű lenne a bőre. De akár látható a rákmegelőző állapot, akár nem, a bőrgyógyász többféle kezelést is javasolhat, a fagyasztástól a kémiai hámlasztáson át a photodinámiás vagy lézeres eljárásig. Minden kezelés legfőbb célja, hogy kivédje a valódi bőrrák kialakulását.

Alapvető a fényvédelem és a bőrgyógyászati szűrés

Sokaknál éppen a rákmegelőző állapot diagnosztizálása az intő jel arra, hogy a megfelelő fényvédelem egyszerűen elkerülhetetlen. Tévhit, hogy ha egyszer már megtörtént a baj, felesleges a bőrvédelemmel foglalkozni, hiszen a magas faktorszámú készítményekkel megelőzhető az új bőrjelenségek kialakulása, és esély nyílik a bőr gyógyulására. "Akinek erősen károsodott a bőre, annak alapvetően megnövekedett a kockázata a bőrrák kialakulására. Ezért tehát a rendszeres bőrgyógyászati vizit, a teljes testtérképes anyajegyszűrés életmentő lehet, hiszen az idejében felfedezett elváltozások jobb eséllyel kezelhetők. Mindenkinek ajánlatos betartani a bőrgyógyász ajánlását mind a fényvédelemre, mind az otthoni kezelésre, bőrápolásra, mind a szűrések rendszerességére vonatkozóan" - húzta alá dr. Rózsa Annamária.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)