Fizethet, aki nem megy el szűrésre

Szerbiában a jövőben büntetést kell fizetnie annak, aki nem vesz részt rendszeresen a szűrővizsgálatokon és emiatt megbetegszik.

Szerbiában szinte egyáltalán nem vesznek részt az emberek az ingyenes szűrővizsgálatokon. Emiatt döntött a kormány úgy, hogy ezeket a vizsgálatokat kötelezővé teszi - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó.

A legfontosabb szűrővizsgálatok - részletek!

Amennyiben a parlament elfogadja a jogszabályt, akkor azok a polgárok, akik nem jelennek meg a szűrővizsgálatokon, kénytelenek lesznek fizetni gyógykezelésük költségeinek egy részét, amennyiben rákbetegek lesznek. A törvénytervezet azt írja, hogy ha a polgár olyan daganatos betegségben szenved, amelynek korai felismerését szűrővizsgálat biztosíthatta volna, ő azonban a szűrésen nem jelent meg, akkor a beteg kezelésének költségeit részben - legfeljebb 35 százalékban - kénytelen lesz önmaga pénzelni.

Fizethet, aki nem megy el szűrésre
Fizethet, aki nem megy el szűrésre. Fotó: iStock

A lap azt írja, hogy Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter szerint a kezelési költségek egy részének áthárítása a betegre nem büntetési célzatú, hanem a szűrések fontosságára igyekszik felhívni a polgárok figyelmét.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)