Hetekig tartó torokfájás: nagy bajt jelezhet

Hetekig tartó torokfájás, tartós gombócérzés, nyakon megjelenő duzzanatok – csak néhány tünet, amelyek fej-nyaki daganatra utalhatnak Tamás László professzor, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója szerint.

A szakember beszélt a gyógyulási esélyekről, illetve a fő kockázati tényezőkről is.

Ezek jelzik, hogy nagy a baj

A tünetekkel kapcsolatban Tamás László korábban úgy nyilatkozott, hogy ha két-három hétnél tovább tartó torokfájást, rekedtséget, idegentestérzést, tartós gombócérzést, vérzést, véres köpetet, nyakon megjelenő duzzanatot tapasztalunk, minél hamarabb forduljunk szakemberhez. Mint hangsúlyozta, korai stádiumban meg tudják gyógyítani a betegséget, szájon vagy orron keresztül ki tudják venni a daganatot.

Fontos, hogy minél tájékozottabbak legyünk a fej-nyaki daganatokkal kapcsolatban.
Fontos, hogy minél tájékozottabbak legyünk a fej-nyaki daganatokkal kapcsolatban. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Mik a fő kockázati tényezők?

A professzor szerint a dohányzás és az alkohol a fő kockázati tényező, ráadásul a kettő erősíti is egymást. Ehhez jön hozzá egy újonnan felfedezett faktor, mégpedig a HPV vírus: a méhnyakrákot okozó víruscsoportból ugyanis két típus a mandulában is rákot tud okozni. „Ütemesen nő a száma ezeknek a középgarat-, mandularákoknak, és egy kicsit el is üt a többi felnőtti daganattól, ugyanis fej-nyaki rákok általában az 50 és 70 közötti korosztályt érintették eddig, viszont a HPV okozta daganatok bizony a 40 és 50 közötti korosztályban is egyre nagyobb számban előfordulnak” – így a professzor.

A humán papillomavírus (HPV) a világon a leggyakoribbnak számító szexuális úton terjedő fertőzés – fontos azonban tudni, hogy nem kizárólag nemi úton fertőz.

Tamás László felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon már nemcsak a lányokat, hanem a fiúkat is ingyenesen oltják HPV ellen. Ezzel összefüggésben kitért arra is, hogy „a felnőtt korosztályban is javasolt mind a két nemben ennek az oltásnak a felvétele, ez abszolút szövődménymentes oltás, a rákot lehet megelőzni a használatával”.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +5, +10 °C
Minimum: -5, +2 °C

A napsütés mellett felhőátvonulásokra kell készülni, ezekből helyenként zápor, a hegyekben esetleg hózápor is kialakulhat. Erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 5, 10 fok között alakul. Kedden már nem lesz front felettünk, de sokan még mindig hidegfronti tüneteket tapasztalhatnak magukon. A reggeli ízületi panaszok napközben is fennállhatnak, illetve erős fejfájás is jelentkezhet, ami a szeles tájakon lehet intenzívebb. Ingadozhat a vérnyomás, jellemző lehet a rossz közérzet. Sokan még az óraátállítást sem heverték ki. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: