Ez a 3 rákfajta végez a magyarokkal

Rendkívül magas hazánkban a daganatos megbetegedések aránya, az EU országai között több ráktípusban is listavezetők vagyunk. Elsősorban a tüdő-, a végbél és az emlőrák jelent gondot itthon.

Az új típusú gyógykezelések, a gyakori szűrővizsgálatok és az egészséges életmód népszerűsítése ellenére Magyarország még mindig nagyon rosszul áll a rák elleni harcban.
Nagyjából minden negyedik hazai halálesetet daganatos megbetegedés okoz, arányaiban másfélszer rosszabban teljesítünk az Európai Unió átlagánál. Évente 30-35 ezer új megbetegedést jelentenek itthon, elsősorban a 65 éves kor felettiek esetében nő az megbetegedések száma. Az Országos Onkológiai Intézet legutolsó, 2013-as Rákregiszter Statisztikájának adatbázisa 46525 férfi, és 48245 női beteget tart számon. Világszerte már több mint 14 millió daganatot diagnosztizálnak évente, a szakemberek szerint ráadásul drasztikus emelkedés várható a közeljövőben. Az innovatív gyógyászati eljárások ellenére sajnos a halálozási arány is növekvőben van.

A leggyakrabban diagnosztizált ráktípusok sorrendje évek óta változatlan: az esetek 18 százalékában a tüdőt és a légcsövet érinti a rák, ezt követi a végbélrák 16 százalékkal, harmadik pedig az emlőben kialakuló daganatos megbetegedés 11 százalékkal. Ez utóbbi elsősorban a nőket érinti, de ritkább esetben a férfiak körében is előfordulhat.

Tüdőrák

A tüdő hámeredetű, rosszindulatú daganata a férfiak körében az elsőszámú, a nők esetében pedig a második leggyakoribb rákos megbetegedés. Kiváltó oka is ennek a legnyilvánvalóbb: tíz hazai tüdőrákosból kilenc láncdohányos, vagy legalábbis korábban aktív dohányzónak számított. Kivétel kevés van, más szerv rákjának tüdőáttétjét diagnosztizálhatják még. A Rákregiszter statisztika szerint 2013-ban 6726 férfit és 4569 nőt érintett ez a megbetegedés, a növekvő esetszám szoros összefüggésben van a dohányosok minimum stagnáló, de inkább éves szinten növekvő számával. Bizonyos vegyi anyagok (például radon gáz vagy azbeszt) rendszeres használata is elősegítheti a daganat fejlődését.

Nagyjából minden negyedik hazai halálesetet daganatos megbetegedés okoz

Nagyjából minden negyedik hazai halálesetet daganatos megbetegedés okoz

A betegség kialakulása rendszerint a tüdőbe jutó szennyezett levegővel bekerült káros, rákkeltő anyagoknak köszönhető. Ezek először az öntisztító rendszerként funkcionáló csillós hámot veszélyeztetik, majd annak állandó szennyezése fokozott működésre készteti a nyáktermelő sejteket, melynek következtében légcsőhurut alakul ki. A tüdő a légzőfelszínt köhögéssel próbálja tisztán tartani. Ha a hámra tapadt káros anyagok idővel bejutnak a nyálkahártyasejtek magjához, megváltoztathatják az azokban lévő örökítő anyag szerkezetét, a rosszindulatú sejtek pedig gyors szaporodásnak indulnak.

Rontja a gyógyulási esélyeket, hogy a rákkutatásban úttörőnek számító célzott terápia csak korlátozottan alkalmazható tüdőrákos betegek esetén. Laphámrák ilyen módon nem is gyógyítható.

Végbélrák

Elsődleges veszélyforrás ez esetben az ülő életmód: az irodai munkát végzők mellett gyakori például a kamionsofőrök és nagyobb utakat vállaló fuvarosok között. Mivel üléskor a teljes testsúly a végbél körüli területekre terhelődik, ezáltal romlik annak vérkeringése. Hajlam erre a ráktípusra nem öröklődik, a béldaganatos betegek háromnegyedét pedig nem érintették az ismert kockázati faktorok, a kialakulása így életlenszerűnek tekinthető.

A betegség kezelése nagyban függ annak elhelyezkedésétől is. Ha a daganat közel van az ánuszgyűrűhöz, a végbélnyílást legtöbbször nem lehet megmenteni, azt ki kell vezetni a beteg hasfalán (sztóma). Amennyiben a végbél felsőbb szakaszán, a záróizmoktól 6-8 centire alakul ki, akkor van esély a daganat eltávolítására a végbélnyílás megtartásával. A kemoterápia mellett ma már biológiai terápiát is alkalmaznak erre a betegségre, így egy nem áttétes, korai stádiumban felismert vastagbéldaganat túlélési esélye 60 százalékos.

Emlőrák

A leggyakoribb női ráktípusnak az emlőrákot tekintjük, évente 7500 új beteget diagnosztizálnak. Elsősorban az ötven éves kor felettieket érinti, de már harmincéves kor felett nő a kialakulás esélye. Férfiaknál ritkább, de gyorsabb lefolyású és veszélyesebb ez a rákfajta.

Genetikai hajlam örökölhető ebben az esetben, amely a BRCA1 és a BRCA2 gének dominánsan átörökíthető mutációjára vezethető vissza. A másik genetikai rizikófaktort a HER2 gén rendellenessége jelenti, a HER2-pozitív betegeknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki távoli áttétek, kiújulások. Elsősorban a negyven év alattiakat érinti a genetikailag kódolt emlőrák.

A célzott daganatellenes gyógyszerek tekintetében komoly előrelépés történt az elmúlt években, amely a HER2-pozitív emlőrákot is érinti. A HER2-pozitív emlőrákok egy bizonyos típusában már elérhető egy rendkívül modern gyógyszer, az úgynevezett "csodálatos lövedék" (angolul magic bullet). A név a működésére utal, a HER2-receptorhoz kötődő antitest ugyanis egyenesen az emlőrák sejtekbe juttatja be a kemoterápiás szert.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +15 °C
Minimum:
-2, +4 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok fokozatosan megszűnnek, de északkeleten helyenként tartósan is megmaradhatnak, illetve rétegfelhőzet is képződhet belőlük.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 04. - február 10.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
67 900
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek