Életet menthet a mammográfiai vizsgálat

A 45 és 65 év közötti nők számára ingyenes szűrővizsgálat 2002-es bevezetése óta 11 ezer rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak Magyarországon.

Évente mintegy kétezer magyar nő hal meg mellrák miatt, és minden évben több mint 6 ezer új esetet diagnosztizálnak. Az érintett korosztályból évente körülbelül 550 ezren kapnak meghívólevelet mammográfiára. A cél, hogy a részvételi arányt a nemzetközi ajánlás szerinti hetven százalék fölé emeljék.

mammográfia, mellrákszűrés, mellrák, emlőrák, daganatos betegség, szűrővizsgálat
mammográfia, mellrákszűrés, mellrák, emlőrák, daganatos betegség, szűrővizsgálat

Mit mutat a mammográfia?

Ahogy már korábban is megírtuk, a mammográfiás vizsgálatokkal viszonylag korán lehet diagnosztizálni a tumoros elváltozásokat, így a kezelések is sokkal nagyobb sikerrel járhatnak. Ugyanakkor nemcsak a rákos daganat, hanem egyéb rendellenesség kimutatására is alkalmas ez a szűrőmódszer, ezért is ajánlják a rendszeres vizsgálatot 40 év felett.

Ha daganatot észleltek, akkor annak mérete és kontúrja alapján a radiológus képes megmondani, hogy fennáll-e rákveszély. A ráktumorok szabálytalan formájúak, cikkcakkosabb, szaggatottabb testhatárokkal, a jóindulatú daganatok pedig körkörösek, egyértelmű, gömbölyű testre utaló testhatárokkal. Emellett kalciumlerakódásokat vagy meszedéseket is felfedezhet a vizsgálat. Ezeket sejtkilökődés, gyulladás vagy trauma okozhatja.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

"Nem okoz rákot, ha a mellet összenyomják" - a részletekért kattintson ide!

A mammográfia egy alacsony energiájú ionizáló sugárzásos vizsgálat, amellyel az emlő abnormalitásait vizsgálják. Ezzel szemben az ultrahang csak egy "kisegítő módszer", amely az ultrahanghullámok visszaverődési tulajdonságait kihasználva készít felvételt az emlőkről. A vizsgálatok álló helyzetben, egy speciális röntgenberendezéssel történnek.

A röntgengép elé kell állni és az emlőt rá kell helyezni a röntgen filmet tartalmazó felületére. A jó képminőség, valamint a sugárterhelés csökkentése érdekében a felvételek alatt az emlőt egy speciális műanyag lemez segítségével összenyomják. A még menstruáló nőknél a menstruációs ciklus második hete a legalkalmasabb a vizsgálatra, de tulajdonképpen bármely időpontban elvégezhető a szűrés.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső