Életet menthet a mammográfiai vizsgálat

A 45 és 65 év közötti nők számára ingyenes szűrővizsgálat 2002-es bevezetése óta 11 ezer rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak Magyarországon.

Évente mintegy kétezer magyar nő hal meg mellrák miatt, és minden évben több mint 6 ezer új esetet diagnosztizálnak. Az érintett korosztályból évente körülbelül 550 ezren kapnak meghívólevelet mammográfiára. A cél, hogy a részvételi arányt a nemzetközi ajánlás szerinti hetven százalék fölé emeljék.

mammográfia, mellrákszűrés, mellrák, emlőrák, daganatos betegség, szűrővizsgálat
Életet menthet a mammográfiai vizsgálat. Fotó: iStock

Mit mutat a mammográfia?

Ahogy már korábban is megírtuk, a mammográfiás vizsgálatokkal viszonylag korán lehet diagnosztizálni a tumoros elváltozásokat, így a kezelések is sokkal nagyobb sikerrel járhatnak. Ugyanakkor nemcsak a rákos daganat, hanem egyéb rendellenesség kimutatására is alkalmas ez a szűrőmódszer, ezért is ajánlják a rendszeres vizsgálatot 40 év felett.

Ha daganatot észleltek, akkor annak mérete és kontúrja alapján a radiológus képes megmondani, hogy fennáll-e rákveszély. A ráktumorok szabálytalan formájúak, cikkcakkosabb, szaggatottabb testhatárokkal, a jóindulatú daganatok pedig körkörösek, egyértelmű, gömbölyű testre utaló testhatárokkal. Emellett kalciumlerakódásokat vagy meszedéseket is felfedezhet a vizsgálat. Ezeket sejtkilökődés, gyulladás vagy trauma okozhatja.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

"Nem okoz rákot, ha a mellet összenyomják" - a részletekért kattintson ide!

A mammográfia egy alacsony energiájú ionizáló sugárzásos vizsgálat, amellyel az emlő abnormalitásait vizsgálják. Ezzel szemben az ultrahang csak egy "kisegítő módszer", amely az ultrahanghullámok visszaverődési tulajdonságait kihasználva készít felvételt az emlőkről. A vizsgálatok álló helyzetben, egy speciális röntgenberendezéssel történnek.

A röntgengép elé kell állni és az emlőt rá kell helyezni a röntgen filmet tartalmazó felületére. A jó képminőség, valamint a sugárterhelés csökkentése érdekében a felvételek alatt az emlőt egy speciális műanyag lemez segítségével összenyomják. A még menstruáló nőknél a menstruációs ciklus második hete a legalkalmasabb a vizsgálatra, de tulajdonképpen bármely időpontban elvégezhető a szűrés.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)