Egyre kevesebb európai hal meg rákban

Kevesebben halnak meg daganatok miatt Európában, mint öt évvel ezelőtt, a tüdőrák viszont egyre több nőt fenyeget.

Csökkent a daganak miatti halálozások száma az Európai Unióban az elmúlt öt évben, a férfiak esetében főleg a gyomorrák és a leukémia, a nők esetében a petefészekrák és ugyancsak aleukémiaterén javult a helyzet. Ugyanakkor Európa-szerte egyre több nő hal meg tüdőrákban - derül ki az Annals of Oncology szakfolyóiratban frissen publikált tanulmányból.

Jelek, melyekből felismerhető a tüdőrák Miért nő a tüdőrák előfordulása évről-évre? Melyek a fő rizikófaktorok és tünetek? A veszélyes daganatról a legfontosabb tudnivalókat és a legújabb kezelési módokat gyűjtöttük össze - kattintson!

A dohányzás visszaszorítása sokat segített

Egy nemzetközi kutatócsoport a Milánói Egyetem epidemiológusa, Carlo La Vecchia vezetésével 2011 óta teszi közzé a rákbetegségek okozta, Európai Unión belüli elhalálozásokról szóló kutatását, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatain alapul. A kutatók szerint az uniós tagországokban 2020-ban arányaiban 5 százalékkal kevesebb férfi és 4 százalékkal kevesebb nő fog meghalni rákban, mint 2015-ben. Abszolút számokban ugyanakkor növekedést jósolnak a kutatók, összesen 1,4 millió fő (798 700 férfi és 630 100 nő) halálát prognosztizálják erre az évre, ami 65 ezerrel több halálesetet jelent 2015-höz képest.

Rendszeres szűrésekkel a daganatos betegségek egy része jól felismerhető. Forrás: Getty Images
Rendszeres szűrésekkel a daganatos betegségek egy része jól felismerhető. Forrás: Getty Images

A halálozás csökkenése a férfiak körében több mint felerészt a dohányzás visszaszorulására (a tüdő-, a fej-nyak- és a hólyagrák előfordulásának csökkenésére) vezethető vissza - írja Carlo La Vecchia. Mindazonáltal a rákhalálozás fő oka továbbra is a dohányzás. Eva Negri farmakológus, társszerző szerint az erre az évre prognosztizált halálesetek 20 százalékát okozza a rossz szokás.

A tüdőrákban elhalálozó nők számának emelkedése mellett a jelenlegi rákkörkép másik negatív eleme az, hogy az Európai Unió tagországai közül egyedül Lengyelországban nem csökken, sőt jelentősen emelkedik a prosztatarák okozta halálozás. A nők körében a tüdőrák miatti halálozás folyamatosan emelkedett az elmúlt tíz évben az Európai Unióban, bár az utóbbi években lassult a növekedés.

Carlo La Vecchia és kutatótársainak jelentése minden évben különös figyelmet szentel egy-egy rákfajtának, idén a prosztataráknak, amelyben 2020-ban előreláthatólag 78 800-an halnak meg az EU-ban. Ez ugyan csaknem 4000-rel több az öt évvel ezelőttinél, de a halálozási arány valójában 7 százalékkal lesz kisebb idén a 2015-ösnél. A kivételt képező Lengyelországban idén a prosztatarákban elhunytak aránya 18 százalékkal emelkedik a prognózisok szerint, a kutatók a sajátos lengyelországi helyzet okát nem ismerik, de elképzelhetőnek tartják, hogy az országban későn vezették be a modern diagnosztikai és terápiás eljárásokat.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció