Egyre gyakoribb a májrák

Világszerte egyre gyakoribb a májrák - figyelmeztet egy új tanulmány.

A kínai Fudan Egyetemen dolgozó Hszingtung Csen kollégái segítségével a májrák előfordulását elemezte a világ 195 országában.

májrák, daganat, daganatos betegségek, rákos megbetegedés, 60 felett, zsírmáj, hepatitisz
májrák, daganat, daganatos betegségek, rákos megbetegedés, 60 felett, zsírmáj, hepatitisz

Az időseket fenyegeti a leginkább

A tudósok azt látták, hogy 1990 és 2017 között mintegy 3 ezerrel csökkent a 30 évnél fiatalabb májrákosok száma - ennek főként a hepatitisz B elleni védőoltás lehet az oka. A 30 és 59 év közöttiek, valamint a 60 évnél idősebbek körében azonban jelentősen nőtt a májrák előfordulási aránya - az utóbbi korcsoportban több mint duplájára emelkedett az érintettek száma.

"Májrák lesz belőle, ha nem ismerik fel" - olvassa el cikkünket!

A szakemberek arra is rámutattak, hogy a vizsgált régiók többségében csökkent a fiatal felnőttek körében a májrák előfordulási aránya - kivéve a fejlett országokban. Kimutatták továbbá, hogy a legtöbb helyen a nem alkoholos zsírmáj okozta májrák előfordulása emelkedett a legnagyobb mértékben.

Komolyabb megelőző stratégia kell

"Az eredményeink azt sugallják, hogy a májrák megelőzését célzó jelenlegi erőfeszítések nem fordítanak kellő figyelmet az idősebb emberekre, továbbá rávilágítanak azelhízásegyre súlyosbodó kockázatnövelő szerepére" - jegyezte meg Csen. Mint mondta, mind a fejlett, mind a fejlődő országokban aktualizálni kellene a prevenciós stratégiákat.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: