Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg

A tüdőgyógyászok egyre fiatalabb korban diagnosztizálnak olyan tüdőbetegségeket, amelyek korábban inkább az idősebbeknél fordultak elő. Több a női tüdőrákos, s a szájüregi daganatok előfordulása is folyamatosan növekszik - írja a www.rakgyogyitas.hu.

Ne dohányozzunk!

Az egyéni és családi tragédiák jelentős része elkerülhető lenne. A recept: tilos a dohányzás. Évente egy egész városnyi ember hal meg közvetlenül a dohányzás következtében. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Magyarországon minden egyes évben mintegy 28 ezer ember halála írható egyedül és kizárólag a dohányzás rovására. Egy magyar átlagosan 6-7 szál cigarettát szív el naponta. Figyelem! Ebben a számban benne van a tegnap megszületett újszülött, s a soha életében egyetlen száll cigarettát el nem szívott aggastyán is.

Szomorú adatok

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság legutóbbi kongresszusán az orvosok ijesztő tendenciákra figyelmeztettek: amíg az Európai Unióban az utóbbi években 32-ről 27 százalékra csökkent a dohányosok aránya, addig Magyarországon romlott a helyzet. A magyar férfiak tüdőrák-halandósága a világon a legmagasabb, ráadásul a fiatalok egyre fiatalabb korban - sokan még kiskorúként(!) - válnak rendszeres dohányossá, s a cigarettázók körében egyre nagyobb a nők aránya.

Dr. Somfay Attila, a Szegedi Tudományegyetem tüdőgyógyászati tanszékvezetője a konferencián közvetlen tapasztalatairól beszélt: azok a betegségek, amelyek a dohányzással összefüggésben korábban szinte kizárólag a negyven év feletti férfiakat érintették, immáron egyre gyakrabban fordulnak elő fiatalabbaknál és nőnél is.

Mihamarabb forduljunk orvoshoz

A cigarettázás okozta tüdőbetegségekből való felépülés esélyét csökkenti, hogy a pácienseknél gyakran túl későn fedezik fel a visszafordíthatatlan elváltozást, mivel a páciensek rendszerint csak akkor fordulnak orvoshoz, ha tüneteik súlyosabbá válnak - mindaddig a dohányzás természetes velejárójának tekintik a köhögést, a hang megváltozását, az egyre gyakoribb fulladást. Ezek pedig már a krónikus hörghurutot, a tüdőtágulás vagy a szervezetben burjánzó rosszindulatú daganatos betegséget is jelezhetik.

A www.rakgyogyitas.hu főoldalán elérhető térkép segítségével megtalálhatja az Önhöz legközelebbi helyet, ahol orvosok segítenek letenni a cigarettát. Segítséget kérhet az Országos Egészségfejlesztési Intézet (06-40) 200-493-as, helyi tarifával hívható telefonszámán is.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés