Búcsúutazást tervezett a fiával, amikor kiderült, hogy meggyógyult a rákból

A 60 éves tanárnő megbékélt a halállal: búcsúutazásra készült a fiával, amikor jött a telefon, amely mindent megváltoztatott.

Az elhúzódó menopauza egy lehetséges tünetének hitte hüvelyi vérzését az a 60 éves tanárnő, akit nem sokkal később letaglózó hírrel hívott fel az orvosa: Leslie Stone-ról kiderült, hogy agresszív méhtestrákban, endometrioid adenokarcinómában szenved. Bár az orvosa először úgy látta, a méheltávolítás megoldást jelent, a probléma nem oldódott meg: hetekkel később újabb daganatot találtak nála. Leslie ezután bólintott rá a kemo- és sugárterápiás kezelésre. Közben megbékélt a halállal, és már egy búcsúutazást tervezett 16 éves fiával, amikor kapott egy telefonhívást, amely mindent megváltoztatott. Motiváló történetéről a Today számolt be.

A műtét és a kiújulás

A diagnózis után Leslie Stone-t gyorsan megműtötték: egy minimálisan invazív műtéten esett át, és már másnap sokkal jobban érezte magát. Körülbelül két és fél héttel később azonban ismét vérzést tapasztalt, visszament az orvosához, ahol a vizsgálatok után kiderült, hogy borsó nagyságú daganatot találtak a méheltávolításhoz ejtett bemetszés mentén. Ez azt jelezte, hogy a tanárnő rákja visszatért.

Ezután hat kemoterápiás kezelésen esett át, amelyet öt hétig heti ötszöri sugárkezelés követett. Bár a kemoterápiával járó hányingert nem tapasztalta, erős migrénje volt. Bízott abban, hogy a kezelések segítenek, 2020-ban a hálaadás hétvégéjén viszont megtudta, hogy a rákja teljesen szétterjedt. Mivel az ünnep miatt orvosai nem dolgoztak, ő maga kezdett utánaolvasni a dolgoknak, és pánikba esett, mivel mindenütt azt írták, hogy semmilyen kezelés nem fog segíteni.

Aztán amikor az egyik orvosa visszahívta, mégis pozitív híreket kapott. „Ne aggódjon, nem fog meghalni, még nem... van egy Keytruda nevű kezelés, és ezt azonnal elkezdjük Önnél alkalmazni” – mondta a szakember.

Ilyen volt az immunterápiás kezelés, és ezért használt

Az orvosa figyelmeztette, hogy eleinte rosszabbul fogja érezni magát, és ez így is lett már rögtön az első infúzió után. „A gyomrom elkezdett tágulni. Úgy néztem ki, mintha hét hónapos terhes lennék – mesélte. – Az egész hasam fájt. Mindenhol véletlenszerűen szúró fájdalmaim voltak, olyannyira, hogy már az ágyból sem tudtam felkelni”.

orvos, beteg
Az orvos üzenete mindent megváltoztatott. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

Majd egyszer csak elkezdődött a javulás, a gyomra visszazsugorodott, és elkezdte jobban érezni magát. Azt mondja, azóta is remekül van. „Leslie-nek a nőknél előforduló második leggyakoribb rákja volt, az endometrioid adenokarcinóma” – mondta a tanárnő kezelőorvosa a TODAY.com-nak.

Bár Stone betegségét korai stádiumban fedezték fel, a rák gyorsan visszatért, ami aggasztó jel volt. Az orvos szerint két tényező is hozzájárult ahhoz, hogy a tanárnő betegsége agresszívabbá vált. Az egyik, hogy a rák az úgynevezett nyirokérrendszeri térbe nőtt, amely a vérerekből és a nyirokrendszerből áll. Másodszor, Stone-nak van egy Lynch-szindrómának nevezett genetikai mutációja, amely lehetővé teszi a rákos sejtek könnyebb szaporodását. A kezelés, amelyet kapott, a Keytruda, a Lynch-szindrómás rákos megbetegedéseket célozhatja meg. Orvosa szerint nem minden beteg reagál rá, de az ilyen típusú mutációval rendelkező pácienseknél valóságos csodaszernek tartják.

A búcsúutazás új értelmet nyert

Az immunterápia megkezdése előtt Stone megbékélt a halállal. „Az egyetlen dolog, ami igazán megrémített, nem a haldoklással kapcsolatos rész volt, hanem az, hogy tehetetlen leszek, és másokra kell majd támaszkodnom” – emlékezett vissza. Hozzátéve, hogy nem akart kórházban vagy hospice-ban szenvedni úgy, hogy ne legyen semmilyen kontrollja az élete felett.

Azt is átgondolta, mi az, amit még mindenképp szeretne megtenni. Kiválogatta néhány holmiját, hogy odaadja a barátainak, és megkérdezte a fiát, az akkor 16 éves Trippet, hogy mit szeretne. Végül úgy gondolta, hogy emlékeket teremt maguknak: egy autós kirándulást, melynek során bejárják az Egyesült Államokat, felkeresik a családtagjaikat, barátaikat. Egy utazást, amelyet a fia sosem felejt el.

Úgy tervezték, hogy 2022. június 1-jén indulnak el. De még az indulás előtt kapott egy hívást, amely új megvilágításba helyezte az utazást, és minden mást is: orvosa hívta, hogy a vizsgálatok szerint „nulla rákja van”.

Így a búcsúutazásból a gyógyulást ünneplő út lett: 3000 mérföldet tettek meg a kaliforniai Orange County-tól a Florida Keys-en át Washingtonig, New Yorkig, a Niagara-vízesésig és Ohioig. A rákkal kapcsolatban Stone mindig igyekezett megőrizni pozitív hozzáállását, amit annak tulajdonít, hogy olyan munkája van, amelyet szeret, és olyan élményeket tervez, amelyeket nagyon vár. „Mindig van valami, ami jó szórakozásnak bizonyul, aminek örülhetek. Ezért rengeteget kirándulunk. Mindig van egy cél, valami, ami felé haladhatunk” – foglalta össze Leslie Stone.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +5 °C
Minimum: +2 °C

Átmenetileg több helyen vékonyodik, szakadozik a felhőzet, sokfelé párássá válik a levegő, főként az ország déli kétharmadán nagyobb területen képződik köd. Eső egyre inkább csak az északi határvidéken fordulhat elő. A Dél-Alföldön a déli, hajnaltól a Nyugat-Dunántúlon az északnyugati szél élénkül meg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +8 fok között alakul, délkeleten fokozatosan enyhül az idő. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra