Áttörés a rákos gyerekek kezelésében

Egyre többen élik túl a gyermekkori rákbetegségeket, de a páciensek harmada terméketlenné válik az életmentő kemoterápiától vagy sugárkezeléstől. Most viszont úgy tűnik, találtak megoldást a termékenység megóvására.

A rák gyógyítására használt sugár- és kemoterápia jelentősen befolyásolja a későbbi termékenységet. Ezért a rákkal diagnosztizált fiatal felnőttek spermáját, petesejtjét vagy embrióit még a kezelés előtt lefagyasztják, esélyt adva a gyógyulás utáni családalapításra. A gyerekek esetében viszont nem ilyen egyszerű a helyzet.

Forradalmi felfedezés adhatja vissza a reményt

A pubertáskor előtt diagnosztizált gyerekeknél a fent leírt eljárás nem lehetséges, hiszen szervezetük még nem termel érett spermiumokat vagy petesejteket. Egy kutatócsoport azonban úgy tűnik, talált megoldást a rákbeteg gyerekek termékenységének megóvására.

Kyle Orwig, a Pittsburghi Egyetem kutatója és csapata fiatal majmokkal végeztek kísérletet, az eljárás pedig egy egészséges kismajom született.

rák, daganatos betegség, gyermekkori rák, gyógyulás, termékenység
Az új eljárás lehetőséget ad a gyógyulás utáni családalapításra. Fotó: 123rf

A tudósok a pubertáskor előtt álló hím majmoktól vett hereszövetet fagyasztottak le, majd sterilizálták az állatokat. Amikor a majmok elérték a pubertáskort, a tudósok felolvasztották a sejtmintákat és visszaültették az állatok bőre alá. A hormonok hatására a kis szövetdarabok növekedésnek indultak, és hónapokkal később már érett spermiumokat termeltek.

Az Oregoni Nemzeti Főemlőskutató Intézet munkatársai ezekkel a spermiumokkal petesejteket termékenyítettek meg, majd beültették a nőstényekbe az így létrejött embriókat. Ennek eredményeként 2018 áprilisában megszületett az első majom, Grady, "aki ugyanúgy játszik és viselkedik, mint minden más, normális úton született majom" - ismertette Orwig.

Már most lefagyasztják a szöveteket

A technika olyan jól működött, hogy a kutatók szerint néhány éven belül elkezdődhetnek az emberekkel végzett kutatások is. "Ez egy hatalmas előrelépés, amely megadhatja a családalapítás reményét" - véli Susan Taymans, a kutatást támogató Országos Gyermekegészségügyi és Fejlődéstani Intézet szakembere.

A fiúk heréiben lévő apró csövecskék belsejében már születéskor is találhatók őssejtek. A pubertáskori tesztoszteronlöket hatására ezek a sejtek kezdik el termelni a spermiumokat. Az új eljárás célja, hogy ezeket a spermatermelő őssejteket megóvják a rákkezelés káros hatásaitól, és később a termékenység visszaállítására használhassák.

A Pittsburghi Egyetem orvosi központja és néhány más kórház már most lefagyasztja a fiatal rákbetegek éretlen hereszöveteit. Azt remélik, hogy mire a páciensek felnőnek és készen állnak a családalapításra, addigra már végeznek a kutatásokkal és semmi akadálya nem lesz az eljárásnak.

Hasonló kezelés nyújthat reményt a lányoknak is. A petesejtek a pubertás előtt éretlen állapotban vannak, ezért a kutatók a rákkezelés álló fiatal nőktől tüszőket tartalmazó petefészekszövet-mintákat vettek és fagyasztottak le. A gyógyulást követően ezeket ültetik vissza, hogy a még éretlen petesejtek folytathassák fejlődésüket. Néhány kórház ezért már lányoktól is gyűjt és tárol szöveteket, biztosítva a későbbi családalapítás lehetőségét.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A változékony időben átmenetileg csökken a csapadékhajlam, némi időre a nap is kisüthet. Estétől újabb csapadékzóna érkezik. Élénk nyugatias szél mellett 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Szerdán egy távozó és egy érkező kettősfront között átmenetileg frontmentes idő lesz. Ennek ellenére most is gyakori lehet a fejfájás, ingadozhat a vérnyomás, rosszullétek is felléphetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: