A petefészekrák nem halálos ítélet

Kiss Éva

A "rák" elnevezés számtalan típusú, lefolyású megbetegedést takar, sokféle speciális kezelési lehetőséggel, amelyek kimenetele nagyban függ magától a betegtől is. Sorozatunkban néhány onkológiai esetet mutatunk be, amely másoknak is tanulságos lehet.

Egy főállású anya

Klári 52 éves, három tizenéves kamasz édesanyja. A gyermekei születése előtt pedagógusként dolgozott, de most már 18 éve csak a családjának él. Sosem volt könnyű élete, nehéz gyerekkor után sok-sok küzdelem árán, munka mellett érettségizett és szerzett diplomát, teremtett egy kis, de barátságos otthont magának és övéinek. A betegség akkor csapott le rá, amikor már egy ideje "sínre került", a többgyermekes családok szokásos viszontagságait, anyagi nehézségeit leszámítva viszonylag rendeződött, békésen telt az élete.

Kínos kellemetlenségekkel kezdődött

A női gondok sosem voltak ismeretlenek a számomra - emlékezett vissza a betegség első jeleire. - A menzeszem kezdettől kiszámíthatatlanul jelentkezett (26-32 naponta) és igen fájdalmas volt. Rendszeresen jártam nőgyógyászhoz, rákszűrésre, de ezek mindig negatívak voltak. Mindig hajlamos voltam a felfázásra, gyakran volt hólyaghurutom. A három spontán, normál hüvelyi szülésem után jelentkező, egyre gyakoribb vizelési ingert, enyhe alhasi fájdalmakat, a köhögésre, tüsszentésre elcsöppenő vizeletet a szülésnél megnyúlt izmoknak, méhszalagoknak tulajdonították. Ennek javítására műtétet is ajánlottak, de a nőgyógyász azt is mondta, hogy nem garantál tartós eredményt az sem. Intim tornával is próbálkoztam, de nem hozott változást. Az antibiotikumok átmenetileg megszüntették a bizonytalan, nem mindig azonos helyen jelentkező enyhe alhasi fájdalmakat, de a vizelet elcseppenésétől való szorongásom állandósult, a "balesettől" való félelem persze még fokozta a vizelési inger gyakoriságát, úgyhogy már csak betéttel mertem kilépni a házból is - idézte fel a kellemetlenségeket.

"Almányi képlet"

Öt évvel ezelőtt egy negatív urológiai vizsgálat után Klárit a háziorvosa hasi ultrahang vizsgálatra küldte, amely kimutatta: "... a megnagyobbodott méh mellett almányi inhomogén echo szerkezetű képlet látható". A nőgyógyászati ultrahang pontosította, hogy két mióma látható, de mindkét petefészek szerkezete normális. Klári két nőgyógyászt is felkeresett a lelettel. Az egyik szerint a vizelettartási gondjainak oka az, hogy a megnagyobbodott méh nyomja a hólyagot, ezért ki kell venni a méhet, de csak akkor, ha az erős vérzés vérszegénységet okoz. A másik szerint viszont nincs szükség műtétre, a változó kor elérésével a miómák vissza fognak fejlődni, addig meg szükség szerint használjon inkontinencia-betétet. Klári igyekezett átmeneti kellemetlenségnek felfogni az állapotát, és három évig tűrte is a kínos tüneteket. Két évvel ezelőtt azonban a vizelettartási nehézségek erősödtek, már otthon sem bírt betét nélkül mozogni, és állandósult az enyhe alhasi fájdalom. Ezúttal a nőgyógyász az ultrahangos vizsgálat után azt közölte, hogy a miómák növekedtek, a méhszájon polip van, a petefészkek formája jelentősen változott, így sürgős műtétet javasolt. Eltávolították a polipot, majd kivették a méhet és a petefészkeket is. A szövettani vizsgálat a férfiökölnyi miómákat jóindulatúaknak minősítette, de a petefészkekben, sőt a hasüregi mosófolyadékban daganatos sejteket talált. Kemoterápiás kezelésre került hát sor, hat ciklusban, hathetente.

A rettegett kemoterápia

A kezelések alkalmával többnyire csak egy napot kellett kórházban töltenie. A kemo rettegett mellékhatásai közül az időben alkalmazott gyógyszer a hányingert kordában tudta tartani. A remegés, az általános gyengeség, a hasmenés, a homályos látás, a végtagokban és a vesék tájékán érzett vándorló fájdalom viszont menetrendszerűen jelentkezett. A család számára a legijesztőbb tünet az volt, hogy Klári dús, barna haja kihullott. - Felírtak parókát, de olyan kevés pénzünk volt, hogy nem váltottam ki. Bíztam benne, hogy ez csak átmeneti dolog, addig egyszerűen kendővel takartam el a kopaszságomat. Valóban, a kezelések után azonnal elkezdett újra nőni a hajam, és ez azzal az előnnyel is járt, hogy látványos javulásnak érezhették a gyerekeim - emlékezett vissza. A kemoterápia okozta nyomott hangulat, fásultság ennél sokkal nehezebben volt leküzdhető. Egy sajátos mellékhatás is tartósnak bizonyult: Klári elvesztette a szexuális késztetését, a kezeléssorozat óta nem vágyik házaséletre, nem okoz örömet a számára. A kezelés során nemegyszer jutott el a teljes kétségbeesésig, sikerülhet-e a gyógyulás, érdemes-e kínlódni tovább.

Tipp

További információt találhat a témáról a www.rakliga.hu és a www.daganatok.hu oldalon.

A gyerekei előtt titkolta rettenetes kétségeit, de gyökeret vert benne a rettegés, mi lesz a családjával nélküle, ha őt legyőzi a rák. - Kopasz lettem és gyönge, a gyerekeim szemében ott ült a döbbenet, amikor rám néztek, én meg sokáig tükörbe sem mertem nézni. Az tartott életben, hogy éreztem, sokan drukkolnak nekem, szeretnek, hazavárnak, a családomnak szüksége van rám. Nagyon fontos volt, hogy például a férjem ezt ki is mondta, és a többiektől is sok jelét tapasztaltam a felém irányuló szeretetnek. A kezelésekre vittem magammal a kis kabalatárgyakat, amelyeket a gyerekeimtől, barátaimtól kaptam, és tényleg erőt adott, éreztem, hogy nem adhatom fel ­- idézte fel ezeket a hónapokat.

Mellékhatás vagy csak pech? Fényérzékenység

Nem sokkal a kemósorozat befejezése után a megkönnyebbült család az egyre erősödő anyukával együtt egy közös zempléni nyaralással ajándékozta meg magát. E nyári utazáson azonban újabb baj jelentkezett: Klári súlyosan fényérzékennyé vált. A legkisebb napfény hatására rosszullét (fejfájás, szédülés, egyensúlyzavar, hányinger) fogja el, a bőre kivörösödik, és ráadásul a fény hatása mintegy összeadódik, estére, éjjel úgy ég a bőre, mintha erős paprikakrémmel kenné be. A szeme sem bírja a fényt, még a mesterséges fényforrásokat sem, a villany, a számítógép, a tv-készülék is kiváltja a tüneteket. A szűk lakásban, ahol öten élnek, nem volt hova menekülnie a fény elől: előfordult, hogy a szekrénybe ült be, amíg a gyerekek esti tanulása idején égett a szobában a villany. A látása jelentősen romlott, sem olvasni, sem kézimunkázni nem tud. A háziorvos által adott gyógyszereket a mája nem bírta. Az esetével foglalkozó bőrgyógyászokkal sem volt túl nagy szerencséje: az egyik azt mondta, hogy a tünetei az idült alkoholistákra jellemzőek (világéletében absztinens volt), és továbbküldte egy kollégájához, aki a napallergia elleni naptej és éjszakai krém használatát ajánlotta, a szemészeten pedig a napszemüveg állandó viselését javasolták. A szakemberek a jelenség tüneti kezelésével sem tudtak megbirkózni, és az okairól is megoszlik a véleményük: van, aki a fényérzékenységet a kemo immunrendszert gyengítő hatásának tudja be, más egy gyermekkori májgyulladásra vezeti vissza.

Helyzetjelentés

Két évvel a daganatot eltávolító műtét után Klári leletei jók, kiújulást nem mutattak a hasi ultrahang- és CT-felvételek. Lassan erősödik, az állapota javul, a lakáson belül szokásos, kisebb munkákat már el tudja látni. A fényérzékenysége állandósult ugyan, de a mozgásterét valamelyest növelte az, hogy a lakás összes ablakát fényvédő fóliával látták el, és napfelkelte előtt, illetve napnyugta után ma már ki mer menni a lakásból. - Ha néha elkeseredem, elég a legrosszabb állapotomra gondolnom, és máris értékelni tudom, most mennyivel jobb a helyzetem. A legnehezebb időkben a családom, a barátaim, a szomszédjaim segítettek ki a gödörből kikászálódni. Elhitették velem, hogy mindennek ellenére érdemes élni, szükség lehet rám, tudok még valamit tenni, ha mást nem, szeretni. A betegség megváltoztatta az értékrendemet. Hallom a szót, friss levegőt szívok, látom a nyíló virágot, láthatom a gyerekeim kisebb-nagyobb sikereit, tudok nekik segíteni, felhív a barátnőm, becsönget a szomszédasszony - ma már a legapróbb dolognak is tudok örülni, sok olyasminek is, ami fölött azelőtt elsiklottam.

Szakértő véleménye:

A petefészekrák napjainkban is a legmagasabb mortalitású női daganat. Annak ellenére, hogy a szűrés és a korai felismerés területén nem történtek igazán jelentős előrelépések, az utóbbi években bevezetett kemoterápiás szerek és protokollok hatására a betegek ötéves túlélési eredményei jelentősen javultak. A petefészekrák kezelésében elsődleges és alapvető jelentőségű a műtéti kezelés. Mivel az előrehaladott petefészekrák az egész hasüreg betegsége, az optimális tumorredukció érdekében gyakran "nem nőgyógyászati" műtéti elemeket (pl. bélreszekció) is alkalmazni kell. Ebből adódik, hogy nem létezik "típusműtét". A petefészek hámeredetű rosszindulatú daganatainak primer kezelésére az arboplatinpaclitaxel kombináció a választandó, hat szériában, 21 naponként. A betegek többségének tumora a legkorszerűbb primer kezelés ellenére is előbb-utóbb kiújul. Ezekben az esetekben a páciensek sorsát döntően befolyásolja, hogy platinaszármazékkal szemben refrakter, vagy arra érzékeny recidíváról van-e szó - ismerteti dr. Csömör Sándor egyetemi docens (Semmelweis Egyetem II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika).
Forrás: Orvosképzés, 2006, http://www.semmelweiskiado.hu/pdf/ok-2006-suppl-2-szuleszet.pdf

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag