A mellrákosok túlélési esélye így növelhető

Az egészséges testsúly elérése és megtartása, valamint a rendszeres testmozgás beiktatása nemcsak a mellrák megelőzéséhez, hanem a túlélési esélyek növeléséhez is hozzájárulhat.

Azok a nők, akik a mellrák diagnosztizálását követően legalább 150 percet sportolnak hetente, nagyobb eséllyel élik túl a betegséget, mint azok, akik nem végeznek elegendő fizikai aktivitást - közölte a heidelbergi Német Rákkutató Központ (DKFZ). Ez a hatás ráadásul független attól, hogy a betegség kialakulása előtt mennyit sportoltak a páciensek.

mellrák, túlélési esély, emlőrák, daganatok, daganatos betegségek, rendszeres testmozgás
mellrák, túlélési esély, emlőrák, daganatok, daganatos betegségek, rendszeres testmozgás

Életet menthet a sport

Eddig már számos tanulmány mutatott rá arra, hogy a mellrák kialakulása előtt űzött sport pozitívan hat a túlélési esélyekre. Ez elsősorban azon megbetegedések esetében érvényes, amelyek még a változókor előtt jelentkeznek. Azzal azonban még kevés kutatócsoport foglalkozott, hogy milyen hatása van a diagnózis utáni fizikai aktivitásnak.

Mi vezet a mellrák kialakulásához, és mit tehetünk, hogy csökkentsük a betegség kialakulásának kockázatát? A válaszokért kattintson ide!

A DKFZ tudósai a közelmúltban 3813 olyan nő adatait elemezték, akiknél a változókor előtt alakult ki a mellrák. A szabadidőben végzett sport, például úszás,aerobikés skandináv gyaloglás gyakoriságát vizsgálták. A kutatók azt látták, hogy azoknál a nőknél, akik sem a betegség megállapítása előtt, sem utána nem sportoltak, nagyobb volt az elhalálozás kockázata, mint azoknál, akik a diagnózis előtt és után is fizikailag aktívak voltak.

Ráadásul a mozgásszegény életmódot folytatókhoz képest még azok is nagyobb eséllyel élték túl a kórt, akik csak a diagnózis után kezdtek sportolni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő