A legfontosabb tudnivalók a méhnyakrák kezeléséről

A méhnyakrák elsősorban a nemileg aktív nőkre veszélyes. A daganat kialakulását követően nagyon fontos a mielőbbi kezelés. Milyen fajtái vannak ennek, illetve mit kell tudni a betegség kezeléséről?

A daganatos megbetegedések kezeléséről számos információ kering, melyek között nehéz kiigazodni. Nincs ez másképp a méhnyakrák esetében sem. Habár a kezelőorvos és a beteg közös konzultációja dönti el, milyen kezeléssel dolgoznak majd, nem árt, ha hiteles forrásokból tájékozódik a daganatos beteg. A Mályvavirág Alapítvány segítségével sorra vesszük azokat a méhnyakrák kezelésével kapcsolatos kérdéseket, amelyek leggyakrabban vetődnek fel a betegek körében.

Mennyire befolyásolja a kezelést az életkorom?

A kezelést leginkább az befolyásolja milyen stádiumú - azaz mennyire előrehaladott a betegség. Természetesen a beteg általános állapota, illetve kísérő betegségei is befolyásolják, hogy műtétet illetve sugár- vagy gyógyszeres terápiát alkalmaznak.

Mikor és hol juthatok hozzá a méhnyakrákra ható célzott onkológiai terápiához?

Magyarországon az onkológiai kezeléseket onkológiai centrumokban végzik. Minden egyes beteg esetében nem egyetlen orvos, hanem egy orvosbizottság (ONKOTEAM) dönt a legmegfelelőbb kezelésről.


Meggyógyulhatok, ha méhnyakrákos vagyok?

A gyógyulás esélyeit nagyban befolyásolja az, hogy az elváltozást mennyire korai stádiumban diagnosztizálták. Korai esetekben egy kisebb sebészeti beavatkozással is tumormentessé tehető a beteg. Nem műthető többszörös áttétek esetén a gyógyszeres terápia (kemoterápia illetve biológiai terápiák) célja, hogy a betegséget krónikus lefolyásúvá tegye.

Kezelhető a méhnyakrák alternatív módszerekkel?

Az alternatív készítményeket nem tesztelték klinikai vizsgálatokban, így hatásosságukról sincs meggyőző bizonyíték. A készítmények alkalmazásához fűződő ígéreteket sajnos semmi nem igazolja, hiába "fedezik fel a rák új gyógymódját" szinte minden héten.

Mi a különbség a biológiai és a kemoterápiák között?

A kemoterápiák elsősorban olyan sejtekre hatnak, amelyek gyorsan osztódnak. Mivel a terápia nem válogat az egészséges és a daganatos gyorsan osztódó sejtek között, a gyorsan osztódó egészséges szövetek is károsodhatnak (pl. haj, csontvelő, bél nyálkahártya). A biológiai terápiák a daganatos sejtek valamely jellemző tulajdonságát, vagy az egészségestől eltérő működését veszik kereszttűzbe, így hatásuk sokkal célzottabb, mint a kemoterápiáké. A két terápiás megközelítést a maximális hatás érdekében általában együtt szokták alkalmazni.

A méhnyakrák kezelésében az orvosnak és a betegnek is döntő szerepe van
A méhnyakrák kezelésében az orvosnak és a betegnek is döntő szerepe van

Mikor van szükség biológiai terápiára?

A biológiai terápiáknak az alkalmazási területe jól meghatározott. Minden egyes gyógyszer esetében külön rögzítik, hogy milyen stádiumban és kombinációban lehet alkalmazni. Erre általános szabály nincs.

Meddig tart a kezelés?

A kezelés hossza minden esetben az alkalmazott protokolltól függ, amelyet az onko team határoz meg, amelyről a kezelőorvos tájékoztatja a beteget. Amennyiben a kezelés során elfogadhatatlan mellékhatás vagy progresszió következik be, a kezelést a tervezett idő előtt módosíthatják vagy leállíthatják.

Mehetek-e dolgozni a kezelések ideje alatt?

A különböző onkológiai kezelések különbözőképpen terhelik meg a szervezetet. Előfordul, hogy a beteg úgy érzi: könnyebb elviselni a kezeléseket, ha nem esik ki a mindennapi rutinból és nem adja fel a munkáját még átmenetileg sem. Minden esetben a kezelőorvossal kell egyeztetni, hogy a beteg folytathatja-e a munkát a kezelések között vagy jobb, ha betegállományban pihen.

Kérhetek-e másodvéleményt mielőtt döntök a kezelésről?

Természetesen erre van lehetőség. A terápiát általában nem egy orvos választja ki, hanem egy - több, különböző területen dolgozó orvosból álló munkacsoport - úgynevezett onkoteam határozza meg. A terápiával járó kockázatok és a kezelés nyújtotta előnyök mérlegelésében a betegnek döntő szava van. Ehhez segítségként második orvosi szakvéleményt is kérhet, azonban ez nem része mindennapi gyakorlatnak.

Ha kérdése van, szeretne többet megtudni, vagy sorstársakat keres, a Mályvavirág Alapítványra számíthat! Céljuk a megelőzés, a rehabilitáció és a betegközösség fenntartása. Elérhetőségükért kattintson!

Úgy érzem, hogy a kezelés rosszabb, mint a betegség: miért ne hagyjam abba?

Kezelés közben a daganatos betegek nagy része úgy érzi, a kezelés rosszabb, mint a betegség. Nem szabad viszont megfeledkezni arról, hogy míg a kezelések egy bizonyos idő után véget érnek és gyógyulást is eredményezhetnek, addig a kezelés abbahagyása többnyire a daganatos betegség előretöréséhez és a beteg idő előtti halálához vezet.

Visszautasíthatom a kezeléseket? Milyen következményekkel járhat ez?

Természetesen minden betegnek emberi joga van a felajánlott kezelést elutasítani. Kezelés nélkül azonban a daganatos sejtek korlátlan szaporodását semmi nem állítja meg, és a daganatos betegség végül legyőzi a beteget.

 

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában borult lesz az ég, a Dunántúlon azonban helyenként elvékonyodhat a felhőzet, és néhol előbukkan a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag