A legfontosabb tudnivalók a méhnyakrák kezeléséről

A méhnyakrák elsősorban a nemileg aktív nőkre veszélyes. A daganat kialakulását követően nagyon fontos a mielőbbi kezelés. Milyen fajtái vannak ennek, illetve mit kell tudni a betegség kezeléséről?

A daganatos megbetegedések kezeléséről számos információ kering, melyek között nehéz kiigazodni. Nincs ez másképp améhnyakrákesetében sem. Habár a kezelőorvos és a beteg közös konzultációja dönti el, milyen kezeléssel dolgoznak majd, nem árt, ha hiteles forrásokból tájékozódik a daganatos beteg. A Mályvavirág Alapítvány segítségével sorra vesszük azokat a méhnyakrák kezelésével kapcsolatos kérdéseket, amelyek leggyakrabban vetődnek fel a betegek körében.

Mennyire befolyásolja a kezelést az életkorom?

A kezelést leginkább az befolyásolja milyen stádiumú - azaz mennyire előrehaladott a betegség. Természetesen a beteg általános állapota, illetve kísérő betegségei is befolyásolják, hogy műtétet illetve sugár- vagy gyógyszeres terápiát alkalmaznak.

Mikor és hol juthatok hozzá a méhnyakrákra ható célzott onkológiai terápiához?

Magyarországon az onkológiai kezeléseket onkológiai centrumokban végzik. Minden egyes beteg esetében nem egyetlen orvos, hanem egy orvosbizottság (ONKOTEAM) dönt a legmegfelelőbb kezelésről.


Meggyógyulhatok, ha méhnyakrákos vagyok?

A gyógyulás esélyeit nagyban befolyásolja az, hogy az elváltozást mennyire korai stádiumban diagnosztizálták. Korai esetekben egy kisebb sebészeti beavatkozással is tumormentessé tehető a beteg. Nem műthető többszörös áttétek esetén a gyógyszeres terápia (kemoterápia illetve biológiai terápiák) célja, hogy a betegséget krónikus lefolyásúvá tegye.

Kezelhető a méhnyakrák alternatív módszerekkel?

Az alternatív készítményeket nem tesztelték klinikai vizsgálatokban, így hatásosságukról sincs meggyőző bizonyíték. A készítmények alkalmazásához fűződő ígéreteket sajnos semmi nem igazolja, hiába "fedezik fel a rák új gyógymódját" szinte minden héten.

Mi a különbség a biológiai és a kemoterápiák között?

A kemoterápiák elsősorban olyan sejtekre hatnak, amelyek gyorsan osztódnak. Mivel a terápia nem válogat az egészséges és a daganatos gyorsan osztódó sejtek között, a gyorsan osztódó egészséges szövetek is károsodhatnak (pl. haj, csontvelő, bél nyálkahártya). A biológiai terápiák a daganatos sejtek valamely jellemző tulajdonságát, vagy az egészségestől eltérő működését veszik kereszttűzbe, így hatásuk sokkal célzottabb, mint a kemoterápiáké. A két terápiás megközelítést a maximális hatás érdekében általában együtt szokták alkalmazni.

A méhnyakrák kezelésében az orvosnak és a betegnek is döntő szerepe van
A méhnyakrák kezelésében az orvosnak és a betegnek is döntő szerepe van

Mikor van szükség biológiai terápiára?

A biológiai terápiáknak az alkalmazási területe jól meghatározott. Minden egyes gyógyszer esetében külön rögzítik, hogy milyen stádiumban és kombinációban lehet alkalmazni. Erre általános szabály nincs.

Meddig tart a kezelés?

A kezelés hossza minden esetben az alkalmazott protokolltól függ, amelyet az onko team határoz meg, amelyről a kezelőorvos tájékoztatja a beteget. Amennyiben a kezelés során elfogadhatatlan mellékhatás vagy progresszió következik be, a kezelést a tervezett idő előtt módosíthatják vagy leállíthatják.

Mehetek-e dolgozni a kezelések ideje alatt?

A különböző onkológiai kezelések különbözőképpen terhelik meg a szervezetet. Előfordul, hogy a beteg úgy érzi: könnyebb elviselni a kezeléseket, ha nem esik ki a mindennapi rutinból és nem adja fel a munkáját még átmenetileg sem. Minden esetben a kezelőorvossal kell egyeztetni, hogy a beteg folytathatja-e a munkát a kezelések között vagy jobb, ha betegállományban pihen.

Kérhetek-e másodvéleményt mielőtt döntök a kezelésről?

Természetesen erre van lehetőség. A terápiát általában nem egy orvos választja ki, hanem egy - több, különböző területen dolgozó orvosból álló munkacsoport - úgynevezett onkoteam határozza meg. A terápiával járó kockázatok és a kezelés nyújtotta előnyök mérlegelésében a betegnek döntő szava van. Ehhez segítségként második orvosi szakvéleményt is kérhet, azonban ez nem része mindennapi gyakorlatnak.

Ha kérdése van, szeretne többet megtudni, vagy sorstársakat keres, a Mályvavirág Alapítványra számíthat! Céljuk a megelőzés, a rehabilitáció és a betegközösség fenntartása. Elérhetőségükért kattintson!

Úgy érzem, hogy a kezelés rosszabb, mint a betegség: miért ne hagyjam abba?

Kezelés közben a daganatos betegek nagy része úgy érzi, a kezelés rosszabb, mint a betegség. Nem szabad viszont megfeledkezni arról, hogy míg a kezelések egy bizonyos idő után véget érnek és gyógyulást is eredményezhetnek, addig a kezelés abbahagyása többnyire a daganatos betegség előretöréséhez és a beteg idő előtti halálához vezet.

Visszautasíthatom a kezeléseket? Milyen következményekkel járhat ez?

Természetesen minden betegnek emberi joga van a felajánlott kezelést elutasítani. Kezelés nélkül azonban a daganatos sejtek korlátlan szaporodását semmi nem állítja meg, és a daganatos betegség végül legyőzi a beteget.

 

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+19, +26 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban kedden délelőtt az ország nagy részén borult vagy erősen felhős lesz az ég, a déli határ mentén lehet szakadozottabb a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag