Meglepően gyakori a diabétesz ezeknél a fiataloknál

A koronavírus-járvány jelentősen megnövelte a diabétesz kialakulásának kockázatát az Egyesült Államokban. Leginkább a túlsúlyos fiatal felnőttek érintettek.

Az elmúlt évben 29 százalékkal nőtt a cukorbetegség miatti halálozások száma a 25 és 44 év közötti amerikai lakosság körében - közölte a betegségmegelőző munkacsoport (U.S. Preventive Services Task Force). Véleményük szerint a friss adataik arra is figyelmeztetnek, hogy 35 éves kortól jelentősen megnő a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata. Ezért fontosnak tarják, hogy már 35 éves kortól elkezdjék a cukorbetegség szűrését a túlsúlyosak és elhízottak körében.

cukorbetegség, diabétesz, 2-es típusú diabétesz, 2-es típusú cukorbetegség, elhízás, túlsúly
cukorbetegség, diabétesz, 2-es típusú diabétesz, 2-es típusú cukorbetegség, elhízás, túlsúly

Súlyos szövődményei lehetnek

A 2-es típusú cukorbetegség az anyagcserebetegségek messze leggyakoribb formája, amelyet a magasvércukorszintokoz. Ez nagyrészt az étrendtől függ, és jellemzően évek alatt alakul ki. A 2-es típusú diabétesz esetén a szervezet vagy nem termel elegendő mennyiséget a vércukorszintet szabályozó hormonból, vagy nem megfelelően használja fel az inzulint. A cukorbetegség súlyos szövődményei közé tartozik a szívbetegség, a látásvesztés és a vesebetegség is. "A szűrési korhatár csökkentése annak felismerése, hogy a 2-es típusú cukorbetegség fokozatosan bekúszott a fiatal felnőttkorba is" - emelte ki Edward Gregg, az Imperial College London munkatársa.

Sokan elérték már a cukorbetegség előszobáját

Nagyjából minden harmadik amerikai prediabéteszben szenved, vagyis a normálisnál magasabb a vércukorszintje. Ez jelentősen megnöveli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Az országos adatok szerint az amerikaiak valamivel több mint 10 százaléka cukorbeteg, többségük 2-es típusú cukorbetegségben szenved.

A cukorbetegség népbetegségnek számít tulajdonképpen az egész nyugati civilizációban. Megfelelő körültekintéssel azonban elkerülhető, különösen akkor, ha figyelünk a kór kialakulását megelőző állapotra.

A munkacsoport bizonyítékot talált arra, hogy az időben diagnosztizált és kezelt diabétesz révén csökkenthető a cukorbetegséggel összefüggő halálesetek és szívrohamok száma 10-20 év alatt. Emellett azt is igazolták, hogy az életmódbeli változtatások - mint például az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás - csökkentik a prediabétesz 2-es típusú cukorbetegséggé válásának kockázatát is. Gregg szerint valószínűleg a szűrés a legkönnyebben bevethető eszköz a betegség elleni küzdelemben, az érintettek meggyőzése az életmódváltásról azonban már keményebb dió.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció