Megkétszereződhet a cukorbetegek száma

Egy 25 évet felölelő klinikai kutatás szerint rohamosan emelkedik Európában az 1-es típusú cukorbetegség előfordulásának aránya, és a következő 20 évben akár meg is kétszereződhet a betegséggel diagnosztizáltak száma. Ezért nagyon fontos felhívni a figyelmet a megelőzésre, valamint a betegség mielőbbi felismerésének és kezelésének fontosságára.

A diabétesz a világ leggyakrabban előforduló anyagcsere-betegsége, amely számos szövődménnyel járhat, és igen súlyos, akár végzetes következményei is lehetnek. A betegség kiváltó oka az inzulinhatás csökkenése vagy teljes hiánya. Ennek következtében a szervezet egyes sejtjei nem képesek felvenni a vérből a szőlőcukrot, amely így a szervezetből vizelettel ürül ki, nagy mennyiségű víz kíséretében. A csökkent inzulinhatás kialakulhat inzulinhiány vagyinzulinrezisztenciamiatt. Az 1-es típusú cukorbetegség esetén a hasnyálmirigy nem termeli a vércukor lebontásához szükséges inzulint. A diabétesz 2-es típusánál pedig a szervezet ugyan termel inzulint, azonban inzulinrezisztencia miatt nem tudja a vércukorszint csökkentésére felhasználni azt.

cukorbetegség, diabétesz, gyerek, gyermekkori diabétesz, gyermekkori cukorbetegség, vércukorszint, gyermekkori elhízás
A nem megfelelő táplálkozás miatt egyre több a cukorbeteg gyerek. Fotó: 123rf

Gyerekeknél a leggyakoribb

Az 1-es típusú cukorbetegség a diabéteszeseteknek általában 10 százalékát teszi ki. Bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban a gyermekeknél és a fiatal felnőtteknél alakul ki. A világon jelenleg több mint 425 millió cukorbetegségben szenvedő ember él, azonban minden második cukorbetegség rejtve marad. Pedig a korai felismerés rendkívül fontos lenne, hiszen a betegség életveszélyes szövődményei akár végzetesek is lehetnek.

Az anyatej váratlan hatása - részletek itt!

Gyermekkorban a cukorbetegség az esetek 90 százalékában 1-es típusú formában jelentkezik. A felfedezés időpontjában a betegek rendszerint súlyos, gyakran életveszélyes állapotban vannak, elsősorban a vér pH-jának savas irányban történő eltolódása miatt. A genetikai hajlam mellett a környezeti tényezőknek, ezen belül a helytelen csecsemő- és kisdedkori táplálkozásnak is döntő jelentősége van a kialakulás szempontjából. Számos megfigyelés igazolta ugyanis a tehéntej túl korai bevezetése, illetve a tartósítószerek fogyasztása és a betegség kialakulása közötti összefüggést - hangsúlyozta Dr. Tokodi István, csecsemő- és gyermekgyógyász, az Első 1000 Nap program szakértője.

A 2-es típusú cukorbetegség - amely főként a serdülőket érinti - a gyermekkori esetek 10 százalékát teszi ki. Ez a betegség egyre gyakoribb, ennek oka főként a fiatalkorielhízásés az ennek talaján kialakuló inzulinrezisztencia. Az egészséges életmód és a helyes táplálkozás tehát kiemelkedő jelentőséggel bír számos súlyos krónikus betegség, így a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében is" - tette hozzá a szakértő.

Fontos a megelőzés és a korai felismerés

A diabétesz 1-es típusát egy autoimmun reakció okozza, amely következtében a szervezet védekezőrendszere megtámadja az inzulin termeléséért felelős béta-sejteket. A betegek szervezete nem - vagy csak nagyon kis mennyiségben - termel inzulint, így a megfelelővércukorszintfenntartásához inzulininjekció adása szükséges. Inzulin hiányában a szőlőcukor nem képes bejutni a sejtekbe, amelyek így éheznek. A megfelelő energia biztosítására cukor helyett zsírsavakat használ a szervezet, amely a teljesanyagcsereösszeomlását eredményezheti, éppen ezért rendkívül fontos a tünetek mihamarabbi észlelése és a betegség karbantartása.

A 2-es típusú diabétesz eredetileg túlnyomóan a 30 év feletti korosztálynál volt jellemző, napjainkban azonban az egyre több túlsúlyos kisgyermek és csecsemő is veszélyeztetetté vált. A hazai adatok szerint a két év alatti kisgyermekek közel ötöde túlsúlyos vagy elhízott. A fogantatástól számított első 1000 nap kulcsfontosságú a gyermekek táplálását és étrendjét tekintve, hiszen a megfelelő tápanyagbevitellel, szoptatással és helyes hozzátáplálással csökkenthető a szerzett cukorbetegség kialakulásának esélye.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)