A szerelem segít sok cukorbetegen

Az informatikus nem fogadta el, hogy szerelme cukorbetegségének kezelésére nincs jobb módszer. Addig fejlesztgették a meglévő eszközöket, míg összehackeltek egy mű-hasnyálmirigyet. A megoldást közkinccsé tették, bárki használhatja.

Az egész azzal kezdődött, hogy Scott Leibrand és Dana Lewis 2013-ban találkoztak és egymásba szerettek - írja a hipoglikémiás állapot elkerülésére szolgál.

A monitor azonban nem volt elég hangos, barátai mindig aggódtak, hogy Dana egy éjjel nem ébred fel rá, és ez számára végzetes is lehet. Scott kezdetben a monitor riasztását akarta hangosabbra, figyelemfelkeltőbbé alakítani. Ez első hallásra egyszerű feladatnak tűnik, de egyáltalán nem az. Nagyjából olyan, mintha azt akarnánk elérni, hogy a mikró figyelmeztető hangja a rádióból szóljon.

Minden, amit a cukorbetegségről, okairól, tüneteiről, kezeléséről tudni kell. Kattintson! Némi - informatikus – baráti segítséggel sikerült elérni, hogy a monitor az adatokat azonnal egy számítógépre továbbítsa, így pedig már könnyedén beállítható volt a riasztás, amit szabadon tudtak továbbítani bármilyen eszközre. (A monitor gyári állapotában csak utólag lehetett hozzáférni a mért adatokhoz.)

Eközben Scott rájött, hogy a módszer, ahogy Dana és a hozzá hasonló betegek napról napra kiszámítják, hogyan állítsák be mennyi inzulinra van szüksége. Az algoritmus hosszasan tesztelték és folyamatosan javítgatták, hiszen minden programban lehetnek hibák, „de rossz adag inzulin beadása kicsit komolyabb probléma, mint egy számítógépes játék lefagyása”.

Az informatikus mű-hasnyálmirigyet készített szerelmének (forrás: businessinsider.com)

Itt már nem álltak le, a cél egy olyan rendszer kialakítása volt, ami voltaképpen hasnyálmirigyként működik, külső beavatkozás nélkül képes fenntartani Dana szervezetében a normális inzulinszintet. Ehhez meg kellett hackelni egy inzulinpumpát: a berendezés szoftverében talált biztonsági résen keresztül sikerült felülírni a programját. A végeredmény egy mű-hasnyálmirigy: egy miniszámítógép feldolgozza az általuk írt algoritmus a glükózmonitor adatait és utasításai alapján a pumpa automatikusan adagolja az inzulint. Az adatátviteli problémákat is megoldották, így nincs szükség az eszközök fizikai összekötésére, de internetkapcsolatra sem.

Az egész rendszer az esküvőjükre készült el, így Dana tulajdonképpen nászajándékba kapott új, működő hasnyálmirigyet. De nem tartotta meg magának. A mesterséges hasnyálmirigy lényegét, az azt irányító algoritmus nagy részét nyilvánosságra hozták, azóta egyre többen használják a megoldásukat.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)