1-es vagy 2-es típusú diabéteszem van?

A cukorbetegség két fő formájának elkülönítése igen nagy jelentőséggel bír a terápia meghatározásában. Lássuk a legfontosabb különbségeket!

Sokan úgy gondolják, hogy a különbségtétel egyszerű, hiszen az 1-es típus a gyerekeket érinti, a felnőttkorban diagnosztizáltak pedig csak a 2-es típusba tartozhatnak. Ez azonban nem igaz. A valódi különbségeket Dr. Barkai László, a Cukorbetegközpont diabetológusa ismerteti.

Mi a különbség?

A kevésbé ismert "köztes" cukorbetegségről korábbi cikkünkben olvashat!

Az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség közötti legfőbb különbség a kialakulás oka. Míg a 2-es típus rendszerint a helytelen életmód következménye, addig az 1-es típus egy autoimmun folyamat eredménye. Ez utóbbi esetben a szervezet immunrendszere a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei ellen fordul, így zavar keletkezik az inzulintermelésben. Ennek hatására nem termelődik inzulin - vagy csak nagyon kevés.

Régi tévhit, hogy a dibétesz típusát az életkor határozza meg. A biztos, pontos diagnózis azonban kulcsfontosságú a megfelelő terápia összeállításában. A 2-es típus esetén ugyanis az életmódterápián kívül nemcsak az inzulin-, de az egyéb gyógyszeres kezelés is számításba jöhet, az 1-es típusnál azonban csak inzulinterápia alkalmazható.

diabétesz, cukorbetegség, 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség, diabétesz típusai
Nem mindegy, melyik típusú cukorbetegségben szenvedünk. Fotó: iStock

Így diagnosztizálják

A két típusú cukorbetegség elkülönítésére egyes esetekben laborvizsgálatra lehet szükség. Az egyik ilyen vizsgálat a C-peptid szintjének a mérése. Ez valójában a proinzulin része, vagyis olyan mennyiségben szabadul fel, mint az inzulin. Ebből kiindulva, ha minimális a mennyisége - esetleg teljesen hiányzik -, az 1-es típusú cukorbetegségre, a túl magas érték pedig inzulinrezisztenciára vagy 2-es típusú diabéteszre utal.

Ezen kívül vannak még vizsgálatok, amelyek segítenek elkülöníteni a diabétesz típusait. Ekkor bizonyos autoantitestek - a szigetsejtek (ICA), az inzulin elleni autoantitestek (IA), a béta-sejt glutamát-dekarboxiláz enzimje (GADA), a tirozin-foszfatáz-enzim és a kationoscinktranszporter fehérje ellen termelődő autoantitestek - jelenlétét vizsgálják. Az 1-es típusú cukorbetegek 95 százalékánál minimum az egyik autoantitest jelenléte kimutatható, akár már évekkel a cukorbetegség kialakulása előtt is - bár a diabétesz előrejelzésére önmagukban csak korlátozott mértékben alkalmasak. A vizsgálat szintén vérvétellel történik.

Mit tehetünk?

Miután kiderült a cukorbetegség típusa, a kezelést mihamarabb meg kell kezdeni. Mivel az 1-es típus esetén hiányzik vagy csak minimális mennyiségben van jelen az inzulin, ilyenkor csakis az inzulinterápia jöhet számításba. A 2-es típus esetén a gyógyszer is elegendő lehet, de bizonyos esetekben még az sem szükséges. Mindkét típusnál nagyon fontos ezonben a személyre szabott étrend és mozgásprogram.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: