Ez a betegség ölte meg Leonard Nimoyt

2015. január 27-én délelőtt otthonában elhunyt a Star Trek Spockjaként ismert legendás Leonard Nimoy. A színész, rendező és költő 83 éves volt. De mi okozta a híres színész halálát? - Egy négybetűs rövidítéssel jelölt betegség: a COPD, azaz a obstruktív tüdőbetegség.

Leonard Nimoy 2014 januárjában jelentette be, hogy COPD-ben, azaz krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenved. Ekkor már három évtizede leszokott a dohányzásról, a Twitteren mégis innentől kezdve arról írt, hogy nem érdemes dohányozni, bár ő se tette volna. Állapota idén február végén rosszabbodott, ezért kórházba kellett szállítani. Végül február 27-én otthonában érte a halál.

Ő volt az Egyesült Államokban diagnosztizált 15 millió COPD-s eset egyike. De mit is jelent ez valójában? A színészre emlékezve a Scientific American közölt összefoglalót a betegséggel kapcsolatosan.

A nikotin gyorsan ölő sejtméreg, igaz a dohányzással lassan és biztosan öl. Nézzük, milyen trükkel tudja behálózni áldozatait. Tudjon meg többet, kattintson! A COPD gyűjtőfogalom, többféle betegséget jelöl, amelyek tünetei a légzési nehézség, a légutak (részleges) elzáródása, a tüdőtágulat, a krónikus bronchitis (légcsőhurut). Az USA-ban a COPD kialakulása leggyakrabban a dohányzásra vezethető vissza. Ugyanakkor genetikai tényezők, légzőrendszeri fertőzések, illetve a légszennyezés is szerepet játszhatnak a kialakulásában. A betegség tünetei a légszomj, a zihálás, a krónikus köhögés, nagy mennyiségű nyáktermelődés a légutakban.

A betegség egy igen egyszerű vizsgálat után diagnosztizálható: a spirometria keretében azt mérik fel, hogy a beteg milyen mennyiségű levegőt tud ki-, illetve belélegezni. A betegség tüneteit különböző, a légutakat tágító gyógyszerekkel lehet enyhíteni, de a betegségre ma nincsen ismert gyógymód.

A COPD világszerte nagy gondot okoz. 2012-ben az összes halálozás mintegy 6 százalékáért felel a betegség, ez az adott évben körülbelül 3 millió COPD-s beteg halálát jelentette. Az elhunyt betegek közel 90 százaléka szegény országban él a WHO felmérései szerint. Gyakori az olyan népesség körében, ahol még hagyományos kályhák, tűzhelyek segítségével készítik az ételeket, ahol a füst elvezetése nincs megoldva. Hozzájárul az is, ha egy országban magas a légszennyezettség. Felmérések azt mutatják, hogy a betegség a férfiakat és a nőket egyforma mértékben érinti.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: