Műtét után hogyan ápoljuk a bőrünket?

Míg a műtét sikeressége az orvoson múlik, az operáció utáni felépülés nagyrészt a beteg felelőssége. Mellműtétet követően például kiemelt figyelmet kell fordítanunk bőrünk ápolására. Lássuk, mit javasolnak a szakértők!

A mellrák rosszindulatú daganatainak gyakorisága évről évre nő. Magyarországon ma már ez a leggyakoribb női rák, évente 7500 új beteget fedeznek fel, és 2300 nő halálát okozza. Az esetek jelentős hányadában 50 éves kor felett fordul elő, de harmincéves kor után is megjelenhet.

Kezelési lehetőségei közé tartozik – a sugár-, kemo-, valamint a célzott gyógyszeres terápia mellett – a műtét. Többféle sebészi megoldás létezik: van, amikor csak a daganatot operálják ki (lumpektómia), máskor az emlő negyedének (kvadrantektómia), vagy a teljes emlőnek az eltávolítása (egyszerű masztektómia) válik szükségessé. Amennyiben nemcsak az emlőt, hanem a külső mellkasi izmokat és a környéki nyirokcsomókat is eltávolítják, kiterjesztett masztektómiáról beszélhetünk.

Bár nagyon fontos, hogy az operáció sikeres legyen, annak is nagy jelentősége van, hogyan zajlik a felépülés. Az Everyday Health szakértőket kérdezett arról, mik a legfontosabb tudnivalók a mellműtét utáni bőrápolással kapcsolatban. 

Figyelem és gyengédség

Dr. Donna Tart bőrgyógyász szerint – akinél nem mellesleg a közelmúltban diagnosztizáltak mellrákot – a bőr védelme érdekében néhány hétig kerüljük az olyan mozdulatokat, mint az emelés, nyomás vagy húzás. Ez különösen lényeges addig, amíg az úgynevezett dréncsöveket el nem távolítják a testünkből (ezek olyan vékony csövek, amelyek lehetővé teszik a műtét után felgyülemlett folyadék távozását). „Minél többet mozgunk, annál valószínűbb, hogy probléma adódik a dréncsövekkel” – nyomatékosította a szakember.

Egyébként azt a területet, ahol a dréncsövet bevezették, célszerű a lehető legszárazabban tartani, illetve a bőrirritáció elkerülése érdekében érdemes egy kis méretű, puha anyagdarabbal „ki is párnázni”.

mellműtét, bőrápolás
Mellműtét után például kiemelt figyelmet kell fordítanunk bőrünk ápolására. Fotó: Getty Images

Dr. Tart a sebkezelés fontosságát is kiemelte. Erre nemcsak a fertőzések elkerülés miatt kell időt, energiát szánni, hanem a megfelelő sebgyógyulás miatt is, amelynek szerves része a hegesedés kockázatának csökkentése (utóbbinak azért van jelentősége, mert így szebben gyógyul a bőr). 

A seben lévő kötést rendszeresen cseréljük, egészen addig, amíg ki nem szedik a varratokat. Mielőtt azonban friss kötést tennénk fel, ne felejtsünk el valamilyen sebkezelő készítményt használni. Amennyiben bizonytalanok vagyunk, mit lehet/érdemes alkalmazni, inkább egyeztessünk szakemberrel. Arra is figyeljünk, hogy a műtéti területet egy ideig nem érheti víz.

Minden páciensemnek azt mondom, hogy úgy bánjon a bőrével műtét után, mintha egy kisbabáé lenne” – ezt már dr. Lisa Schneider plasztikai sebész mondta.

Schneider doktornő azt hangsúlyozta, hogy az érintett területen egy ideig tartózkodjunk azoknak a bőrápoló termékeknek a használatától, amelyek valamilyen irritáló anyagot, például színezéket tartalmaznak. Ugyanígy nem javasolt a bőrradírok, hámlasztók és a parfümök használata sem.  

Szintén elengedhetetlen, hogy folyamatosan monitorozzuk a seb gyógyulását. Mint arról korábbi cikkünkben már írtunk, a műtéti sebek a legkönnyebben gyógyulók közé tartoznak, mivel a seb szélei élesek, és könnyen összeilleszthetőek, összevarrhatóak. Ráadásul külső fertőzés sem éri, mint például egy szakítással, harapással, vagy szúrással keletkező seb esetén. 

Amennyiben azonban mégis valamilyen rendellenességet tapasztalunk, minél hamarabb keressük fel kezelőorvosunkat. Dr. Harold Brem sebész professzor szerint baj jelezhet, ha például genny ürül a sebből vagy a műtéti terület fekete/élénkvörös színűvé válik (ez bőrelhalásra vagy a seb elégtelen vérellátását is utalhat). A szakember emellett a mell alatti izzadás jelenségére is felhívta a figyelmet: a nedves környezet gombás fertőzéshez vezethet, ami nagyban hátráltathatja a gyógyulásunkat. Hogy elkerüljük a problémát, igyekezzünk időnként felitatni az összegyűlt nedvességet, de vannak olyan speciális dezodorok, krémek, púderek, amelyek szintén segíthetnek. Ezekről azonban kérjük ki orvosunk tanácsát.

A bőr nagyon érzékeny a mellműtét után. Így minden körülmények között az legyen a legfőbb célunk, hogy a lehető legkíméletesebben kezeljük” – foglalta össze zárásképpen dr. Schneider.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok mindenhol javulnak, és jobbára közepesen vagy gyengén felhős idő várható sok napsütéssel. Legtovább az Északi-középhegységben lehetnek borult, párás tájak, ahol szitálás, esetleg kisebb eső előfordulhat. Másutt is legfeljebb csak gyenge zápor alakulhat ki. A Dunántúlon nagy területen kísérhetik élénk, néhol erős lökések a déli, délkeleti szelet. A hőmérséklet délután jobbára 13 és 20 fok között várható, de a tartósan borult, ködös vidékeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő este 6, 12 fok valószínű. Se fronthatás, se eső nem ronthatja el a vasárnapot.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra