Ezért nehéz pikkelysömörrel élni

A Pszoriázis Világnapja közeledtével a Lilly nyilvánosságra hozta a "Közelebb Egymáshoz" elnevezésű nemzetközi felmérés eredményeit, amely a pikkelysömörrel élő betegek problémáit hivatott részletesebben feltárni.

A Pszoriázis Világnapja kapcsán az indianapolisi székhelyű Lilly gyógyszergyár közzétette annak a nemzetközi kutatásnak az első eredményeit, amelyet a pszoriázissal (pikkelysömör) élő páciensek körében végeztek, hogy átfogó és aktuális képet kapjanak a betegség kezelésével kapcsolatos gyakorlati tapasztalatokról és nehézségekről. A "Közelebb Egymáshoz" elnevezésű felmérésben 10 ország betegei vettek részt, az eredmények pedig minden korábbinál részletesebb leírást adnak többek között arról, hogy milyen tényezők befolyásolják a terápiás együttműködést, milyen az egyes betegek elégedettsége a kezeléssel kapcsolatosan, illetve hogy miként változtatta meg a pikkelysömör az érintettek életét és személyes kapcsolatait. 

A betegek elégedettebbek a biológiai terápiákkal

"Ezek az eredmények egyértelműen rávilágítanak azokra a nehézségekre, amelyekkel a pikkelysömörben szenvedők milliói kénytelenek nap mint nap szembenézni, mivel egy olyan betegségről van szó, amellyel kapcsolatban számtalan tévhit és félreértés van ma is a fejekben" - nyilatkozta Fehér Mihály a Lilly Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. "Azt reméljük, hogy együttműködve a magyar  orvos és beteg érdekképviseleti szervezetekkel, a jövőben sikerül nem csupán ezeket a tévhiteket eloszlatni, de a betegség valódi kiváltó okaira koncentrálva, azt jobban megérteni és a kezelésben áttörést jelentő eredményekre jutni" - hangsúlyozta az ügyvezető.

A pikkelysömör a Földön mindenhol igen elterjedt betegség, területenként az összlakosság 1,5-3 százalékát érinti. A betegség tüneteiről, előfordulásáról és a kezelési lehetőségekről az alábbi cikkben olvashat bővebben!

A kutatás eredményeinek feldolgozása után megállapítható, hogy a betegség korai fázisában adott gyógyszeres és helyi kezelési módszerekkel a páciensek sokkal kevésbé voltak megelégedve (57 százalék), mint az általában már csak az előrehaladottabb fázisban alkalmazott korszerű, biológiai terápiákkal (75 százalék). Ezenkívül az is egyértelműen látszik, hogy a kezelés sokkal sikeresebb azon páciensek esetében, akiknek az együttműködési hajlandóságuk illetve a terápiával szembeni bizalmuk  magasabb. A magas együttműködési hajlandósággal rendelkező betegek 76 százaléka, míg az alacsonyabb bizalommal rendelkezőknek csupán 48 százaléka számolt be pozitív változásról.  A betegség lélektani hatásait elemezve riasztónak minősíthető az a tény, hogy a pikkelysömörrel érintettek 45 százaléka szerint partnerkapcsolatuk vagy házasságuk negatívan változott a betegség kialakulása óta, a válaszadók több mint fele pedig a mindennapi életminőségük jelentős romlásáról számolt be.

"A pikkelysömör nem csak fizikai fájdalmakkal járhat, de mentálisan is nagyon nehezen viselhető" - mondta Dr. Tóth Ágoston, a Lilly Hungária Kft. szenior orvostanácsadója. "Minden reményünk megvan viszont arra, hogy ezen kutatás eredményeit is felhasználva a jövőben hatékonyabban tudunk azokra a fókuszpontokra koncentrálni, amik igazán döntő befolyással lehetnek a betegek életminőségének javítására"  - emelte ki Dr. Tóth Ágoston.

A pszoriázisról: 

A pikkelysömör (pszoriázis) azimmunrendszerés a bőr sejtjeinek veleszületett, öröklött eltérései és külső provokáló tényezők együttes hatására alakul ki. Az immunrendszer egyes elemei fokozottan működnek, gyulladást indítanak el és tartanak fenn a bőrben, mely gyulladás következtében a bőr sejtjei erőteljesen osztódnak. A bőr sejtjeinek gyors szaporodása következtében nem megfelelő a sejtek érése és szaruképzése, így jönnek létre a gyulladt és hámló kiütések a betegek testén.  A bőrtünetek viszketnek, pszichésen zavarják a beteg mindennapjait, kezelésük időigényes, kellemetlen, ráadásul súlyos ízületi- és körömtünetek is kísérhetik a bőr érintettségét.  

A bőrtünetek viszketnek, pszichésen zavarják a beteg mindennapjait
A bőrtünetek viszketnek, pszichésen zavarják a beteg mindennapjait

A genetikai faktorokon kívül számos környezeti tényező van, ami provokálhatja a klinikai tünetek kialakulását. Ilyen provokáló tényező a stressz, a téli hideg idő, a bőrt érő fizikai trauma, a napégés, a fertőzések, a gyógyszerallergiás reakció, bizonyos gyógyszerek szedése, az alkohol, a hormonális hatások, az elhízás és egyes anyagcsere-betegségek. Világszerte körülbelül 125 millióan ebből Magyarországon mintegy 200 ezren szenvednek ebben a betegségben. 

A "Közelebb Egymáshoz" kutatásról

A "Közelebb Egymáshoz" nemzetközi kutatásban Kanada, Nagy-Britannia, Olaszország, Franciaország, Németország, Spanyolország, Dánia, Hollandia, Svájc és Svédország vett részt. 2016. júliusa és októbere között 1249 közepesen súlyos és nagyon súlyos stádiumban lévő  pszoriázissal kezelt, 18 és 75 év közötti beteget kérdeztek meg. A felmérést a Hall and Partners piackutató cég végezte.

A Pszoriázis  Világnapról 

A Pszoriázis Világnapja 2004 óta minden év október 29-én hívja fel a figyelmet erre a számos tévhit és megbélyegző társadalmi  kirekesztés jellemezte betegségre. A betegek, bőrgyógyászok és a betegséggel foglalkozó különböző szervezetek kezdeményezésében meghirdetett esemény elsődleges célja, hogy tájékoztatást nyújtson arról, hogy a pikkelysömör (pszoriázis) és súlyosabb válfaja, az izületi gyulladással párosuló psoriasis arthritis a népesség jelentős részét érintő megbetegedés, világszerte mintegy 125 millió beteget tartanak nyilván,  szinte bizonyosan előfordul mindenki környezetében, ezért fontos a megértő megközelítés. További információ a Pszoriázis Világnap eseményeiről és az idei év fókusztémájaként meghatározott "a pikkelysömörben szenvedő betegekkel szembeni előítéletek lebontása" vitafórum legújabb publikációiról elérhető a Világnap hivatalos honlapján. 


A Lillyről

A Lilly a világ egyik vezető kutatás-orientált gyógyszeripari vállalata. Több mint 140 évvel ezelőtt, 1876-ban Eli Lilly alapította és teremtette meg a Lilly örökségének napjainkig is érvényes alapjait: egyrészt a meglévő termékek kimagasló minőségének kompromisszumok nélküli biztosítását, másrészt a mindig újabb és jobb gyógyszerek, terápiák kifejlesztése iránti elköteleződést. Az amerikai, indianapolisi székhelyű Lilly elsődleges célja az új terápiák felfedezése, a jelenleg még gyógyíthatatlannak tekintett betegségek legyőzése és a betegek életminőségének számottevő javítását szolgáló kutatási tevékenység.

A Lilly gyógyszerei és egészségnevelő programjai révén a legégetőbb egészségügyi problémákra kínál megoldást, hogy az emberek millióinak életét segítse jobbá tenni világszerte. A világ 120 országában forgalmaz gyógyszereket, több mint 41 ezer munkatársat foglalkoztat, 55 országban folytat klinikai kutatásokat és a világ 6 országában rendelkezik kutatás-fejlesztési bázissal, míg 13 országban gyártóhellyel. További információkért, kérjük, látogasson el a www.lilly.com vagy www.lilly.hu honlapokra.

A cikk megjelenését a Lilly Hungária Kft. támogatta

Meteogyógyászati teszt

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt gyakran erősen felhős lesz az ég és elszórtan esőre lehet számítani Délután nyugaton felszakadozhat a felhőzet, másutt a gyakran erősen felhős égből zápor, a hegyekben hózápor alakulhat ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag