Ez történne, ha bezárnának a szoláriumok

Egy friss ausztrál tanulmány szerint rengeteg embert lehetne megóvni a bőrráktól, ha bezárnák a szoláriumokat.

A világ néhány országában - például Brazíliában, Ausztráliában és Iránban - tilos szoláriumozni. Egy új kutatás szerzője pedig azt sürgeti, hogy minél több nemzet tiltsa be a barnítóágyakat. Dr. Louisa Gordon ugyanis nemcsak arról van meggyőződve, hogy a még mindig népszerű szoláriumozás rendkívül rákkeltő, hanem azt is kiszámolta, hogy nagyjából 10 millió 35 év alatti fiatal életét lehetne megmenteni Európában és Észak-Amerikában, ha bezárnák a barnítószalonokat.

szolárium, barnulás, UV-sugárzás, bőrrák, melanóma
Csaknem 10 millió életet mentene meg a szoláriumok bezárása. Fotó: Getty Images

Ennyivel kevesebb bőrrákos lenne

A perzselő napnál is veszélyesebb a szolárium - olvassa el a részleteket!

Az ausztrál tudós számításai szerint körülbelül 9,7 millió nem melanóma típusú bőrrák és 450 ezer melanóma kialakulását lehetne így megakadályozni a fiatalok körében. A szakember szerint a tiltás révén nemcsak az emberek egészsége javulna, hanem a gazdaságnak is jót tenne a változtatás: 4,4 milliárd fontot - több mint 1700 milliárd forintot - lehetne spórolni egészségügyi költségeken, és további 30 milliárdos veszteséget lehetne elkerülni azáltal, ha a fent említett nagyjából 10 millió ember nem esne ki a munkából.

Mit gondolnak a szakorvosok?

Nagy-Britanniában tavaly 245 bőrgyógyász bevonásával végeztek egy felmérést, amiből kiderült, hogy a szakorvosok háromnegyede üdvözölné az ottani összes - több mint hétezer - barnítószalon bezárását, tízből kilencen pedig úgy gondolják, a szoláriumozás a bőrrákos esetek és halálozások emelkedéséhez vezet. A Brit Bőr Alapítvány pedig azt kéri, hogy ne menjünk szoláriumba.

A bőrrák az egyik leggyakoribb daganattípus, és a szakértők szerint a helyzet romlani fog: mintegy 10 százalékos emelkedést jósolnak a következő 15 év folyamán.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció