A tavaszi nap is éget! Így védekezhetünk ellene

Ahogy kisüt a nap és emelkedik a hőmérséklet, óhatatlan vágyat érzünk a napozásra. Pedig a tavasz az év legveszélyesebb időszaka, legalábbis a bőrünk szempontjából. Ha védekezés nélkül megyünk a napra, akkor jelentősen növeljük a bőrbetegségek kialakulásának esélyét. Dr. George Moncrieff amerikai bőrgyógyász elmondja, hogyan védhetjük meg a legjobban a bőrünket, miközben élvezzük a napfény áldásos hatásait.

A nap háromféle sugarat bocsát ki, de csak kétféle éri el a Föld felszínét: az egyik az UV-B, amely nagy dózisban a bőr égését okozza, a másik pedig az UV-A sugár, amely mélyen behatol a bőrbe és károsítja a DNS-t. Ha nem védekezünk ellenük, akkor mindkét típus bőrrákot okoz, de a kettő közül az UV-A a veszélyesebb. Ezek a sugarak ugyanis áthatolnak a felhőkön és az üvegfelületeken is, ráadásul ugyanolyan erősek télen és nyáron, hajnalban és alkonyatkor is ugyanúgy öregítik a bőrt. Az UV-B sugarak nem hatolnak át a felhőkön és az üvegen, tehát kevésbé intenzívek, mint az UV-A sugarak.

Hogyan hat a nap a szervezetünkre?

A napsütés számos pozitív hatást gyakorol a szervezetünkre, nagyrészt az UV-B sugaraknak köszönhetően, ezek emelik ugyanis a szervezet D-vitamin szintjét, ami különösen fontos, ahogyan haladunk előre a korban. "A D-vitamin jelentős szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében és jó hatással van a csontjainkra is. Az ekcémás esetek nagy részénél is tapasztaltam, hogy alacsony volt a páciensek D-vitamin-szintje" - magyarázza a bőrgyógyász.

Mindezek mellett a napsütésnek vérnyomáscsökkentő hatása is ismert, jó hatással van a közérzetünkre. A mentális jólétünket is pozitívan befolyásolja, hiszen a napsütés hatására az agy több szerotonint, boldogsághormont bocsát ki, így jobb lesz a hangulatunk.

Az időskori bőrszárazság okai A xerósis, avagy bőrszárazság idős korban nagyon gyakori jelenség, bőrtípustól függetlenül. Mi ennek az oka? Mit tehetünk ellene? Kattintson !

Kinek kell extra védelem?

A napsütés pozitív hatásairól nem kell lemondanunk akkor sem, ha védekezünk a káros sugarak ellen. Márpedig a védekezés különösen fontos nemcsak kisgyermekek, de minden 20 év alatti számára, magas rizikónak vannak kitéve azok, akiknek a családjában előfordult bőrrák , és azok is, akik erős gyógyszereket szednek, illetve valamilyen okból legyengült az immunrendszerük.

Mi a különbség a fizikai és a kémiai fényvédők között?

A hagyományos, kémiai fényvédő krémek beszívódnak a bőrbe, elnyelik az UV sugarakat és hővé alakítják azokat, majd ezeket a test elvezeti. Ezekben a készítményekben olyan hatóanyagok segítik a folyamatot, mint az avobenzon, az oktinoxát és az oxibenzon.

A fizikai napvédők ezzel szemben a bőr felszínén maradva verik vissza a nap sugarait. Ezeknek a krémeknek a hatóanyagai olyan ásványi anyagok, mint a titán-dioxid és a cink-oxid.

A fizikai fényvédők jellemzői:

 • általában kevesebb bőrirritációt okoznak, ezért érzékeny bőrűeknek és 1 év alatti gyerekeknek ajánlják;
 • erősen hidratál;
 • nehéz teljesen elkenni a bőrön, de már léteznek olyan matt vagy színezett készítmények, amelyek kevesebb fehér réteget hagynak a testen, egységesebb lesz a bőrfelszínt alkotnak.

A kémiai fényvédőket akkor érdemes választani, ha:

 • úszunk és vízálló formulára van szükségünk;
 • sportolunk vagy sokat izzadunk a nap folyamán;
 • olyan napkrémet szeretnénk, amely gyorsan beszívódik a bőrbe.
Bőrünk egészségét tavasszal is óvnunk kell. Fotó: 123rf
Bőrünk egészségét tavasszal is óvnunk kell. Fotó: 123rf

Mire figyeljünk napozókrém választásakor?

Akár fizikai, akár kémiai napvédőt választunk, a következő szempontokat érdemes szem előtt kell tartani vásárláskor:

 • széles spektrumú legyen, tehát az UV-A és az UV-B sugaraktól is védjen;
 • illatanyagmentes legyen;
 • ne legyen mitesszerképző, azaz ne tömítse el a pórusokat;
 • olajmentes;
 • parabénmentes;
 • legalább 30-as faktorú legyen.

A bőrgyógyászok azt tanácsolják, hogy akkor is védekezzünk a káros sugarak ellen, ha nem töltünk hosszú időt a napon: viseljünk napszemüveget, kalapot, napvédő sapkát, szellős, lehetőleg pamutruházatot. A fényvédő krémet pedig érdemes félórával azelőtt felkenni, hogy kimegyünk a napra.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)