A naptejhasználat leggyakoribb hibái

Hivatalosan is itt a nyár, vele együtt pedig a napfürdőzés szezonja is. Ilyenkor mindennél fontosabbá válik a fényvédelem. Az alábbi 5 dolgot azonban sokan elrontják a naptej használatánál.

A megfelelő napvédő krém nemcsak a leégés ellen véd, hanem több kedvezőtlen bőrelváltozás ellen is védelmet nyújt. Ám mindez csak abban az esetben igaz, ha jól használjuk. De pontosan mire kell odafigyelni a naptej használatakor? A kérdésre Dr. Vincze Ildikó, az Anyajegyszűrő Központ főorvosa válaszol.

A bőrünk nem felejt, így nagyon fontos, hogy már gyermekkortól ügyeljünk a fényvédelemre. Ha valaki élete során többször leég, akkor a kedvezőtlen hatások összeadódnak, majd egy későbbi életkorban láthatóvá is válnak. Korai ráncosodás, máj- és öregségi foltok, egyenetlen bőrszín lehet ennek a következménye, de a legveszélyesebb szövődmény, a bőrdaganat kialakulásának kockázatát is megnöveljük így. Sokszor pedig azt hisszük, hogy a napvédő krém használata miatt védve vagyunk, ám az alábbiakra gyakran nem figyelünk.

naptej, napvédő krém, fényvédelem, leégés, bőrrák, bőrdaganat, napozás, nyár
Sokan nem megfelelő terméket használnak, és azt is csak ritkán. Fotó: 123rf

Elfelejtünk néhány testrészt

Néha megesik, hogy a vállunk vagy lábunk egyes részeire nem jut naptej, vagy nem megfelelő mennyiségben. Erről azonban nem a krémezés során szerzünk tudomást, hanem csak utólag: a nap végén egy fura alakban leégett terület figyelmeztet a hiányosságunkra. Gyakran azonban nem csak egyes területek, hanem teljes testrészeink maradnak védelem nélkül: a kopaszodó, vagy nagyon rövidre nyírt hajú férfiak például nem gondolnak a fejbőr napvédelmére, de nőknél is fontos a haj választékának vonalát bekrémezni. A fülcimpa és a lábfej szintén sokszor elfelejtett terület - figyelmeztet a bőrgyógyász-kozmetológus.

Túl későn használjuk

A naptej nem hat a D-vitamin-szintre - a részletekért kattintson ide!

A napvédő krémeknek a felvitelt követően átlagosan fél órára van szükségük ahhoz, hogy megfelelően ki tudják fejteni hatásukat. Ezért nem jó megoldás, ha valaki a strandra érkezve, vízbe csobbanás előtt sietve elkeni magán a fényvédőt. A legjobb, ha még indulás előtt, a lakásban alaposan eldolgozzuk a bőrön - ügyelve a gyakran elfeledett testrészekre is. Ezt a műveletet azonban ajánlott a strandon is megismételni néhányszor. A ruházattal ugyanis ledörzsölhetjük a krémet, illetve a vízálló terméket sem elég csak egyszer használni. A vízben töltött időtől és az izzadás mértékétől függően több alkalommal be kell kenni újra a bőrt.

Csak a strandon kenjük be magunkat

Fényvédelemre nemcsak a strandon, vízparton van szükségünk, hanem mindig, ha a szabadban tartózkodunk. Akkor is használjunk napvédő krémet, ha például sétálni vagy kirándulni indulunk!

Nem a bőrtípusunk szerint választunk

Hatféle bőrtípus létezik, Európában a 2-es és a 3-as a leggyakoribb. A 2-es bőrtípusú embereknek világosabb bőre van, könnyebben leégnek, míg a 3-as típusba tartozók inkább lebarnulnak. 30-as faktorszám alatti fényvédőt egyik bőrtípusnak sem javasolt használnia, de világosabb bőrűeknek és a gyerekeknek inkább az 50-es ajánlott. A faktorszám mellett fontos, hogy a naptej az UVA és az UVB sugarak ellen egyaránt védelmet nyújtson. Előbbi a ráncosodásért, a bőr öregedéséért felel, utóbbi a leégést okozza.

A naptejre bízunk mindent

Ha körültekintően, a fenti javaslatokat betartva használjuk a naptejet, akkor is bánjunk óvatosan a napon töltött idővel! 11 és 15 óra között senkinek sem javasolt a tűző napon tartózkodni. Erre az időre vonuljunk árnyékos helyre, de itt is kenjük be magunkat naptejjel, ugyanis még a lombok között átszűrődő napfényben is leéghetünk. Szemünk egészségét védjük jó minőségű, UV-szűrős napszemüveggel, fejünkön pedig viseljünk széles karimájú szalmakalapot. Különösen világos, érzékeny bőrűek számára ajánlott az UV-szűrős ruházat viselése a vízparton és szabadtéri programok során - tanácsolja a szakember.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)