A Nap is okozhat bajt

A napsütés kellemes. Sajnos azonban a túlzott napozásnak kitett bőr korai és késői károsodásokat szenvedhet.

Általában a rövidebb hullámhosszúságú, nagyobb energiájú UVB sugárzást tartják felelősnek a napégésért, míg a nagyobb hullámhosszúságú UVA-t a barnulásért. A visszaverődő fény megsokszorozza a kapott sugárdózist. Vízfelszínről csaknem 100 százalékban, homokról, sziklafalról 25 százalékban verődik vissza a fény. Ablaküvegen, autóüvegen, plexin keresztül is le lehet égni vagy barnulni. A bőrnek kettős védelmi rendszere van a napsugárzással szemben. Sugárzás hatására a melaninpigment termelése fokozódik, a szaruréteg megvastagszik. Mindkettőnek jelentős fényelnyelő, védő szerepe van. A bőr rendszeres hidratálása, zsírozása fontos, mert erősíti, szélesíti a szaruréteget.

A bőrt ért sugárzás mennyisége az élet során összeadódik. A gyermekekre jutó UV sugárzás többszöröse a felnőtteket ért sugárzásnak, ebben az életkorban kell leginkább figyelni a napon eltöltött időre. A kicsinyek több időt töltenek kinn a szabadban, nem szívesen vesznek fel trikót, és tiltakoznak, ha a védőkrémmel bekenjük őket. A krónikus napfényártalom hatásai gyermekkorban még nem mutatkoznak. Később a bőr korai öregedése, ráncosodása, elvékonyodása a jellemző. A lebarnulással bőrünk természetesen védekezik a napsugárzás ellen, de amíg ez a védelem kialakul, bizony leéghetünk. A vörösségért, hólyagos reakcióért az ibolyántúli sugarak közül a nagy energiájú UVB sugarak a felelősek. Ezek a sugarak tehetők felelőssé a bőr rosszindulatú daganataiért is. A kisebb energiájú UVA sugarak is hátrányosak. Ezek okozzák a bőr idő előtti öregedését, a mély ráncokat és az allergiás napkiütést is.

A fényre adott reakció szempontjából több bőrtípus-csoportot különböztetünk meg: a "mindig leég, soha nem barnul le" típustól a "mindig lebarnul" típusig. Fényérzékenységet okozhatnak bizonyos növényi nedvek, a szervezetbe bekerült gyógyszerek, egyes antibiotikumok és gombaellenes szerek is. Az ajakherpesz hólyagcsái napsütés hatására megsokszorozódnak.

A bőrgyógyász feladata, hogy felhívja a figyelmet a túlzott napozás késői következményeire, a korszerű fényvédelem jelentőségére. A fényvédő krémek elnyelik vagy visszaverik, szétszórják az UV sugárzást. A faktorszám azt jelzi, hogy a fényvédő használatával hányszor hosszabb ideig tartózkodhatunk a napon.

A védőhatás jellege alapján megkülönböztetünk fizikai és kémiai szűrőket. A klasszikus kémiai szűrők hátránya, hogy gyakrabban allergizálnak és napozás közben lebomlanak, elveszítik fényvédő képességüket. Ha biztonságban akarjuk érezni magunkat a napon, olyan napvédő szert kell használni, amely úgynevezett fotostabil fényszűrőt tartalmaz. Ez a fényvédőrendszer nem bomlik le egy óra alatt, hanem hosszú időn át véd az UVA és UVB sugárzás ellen. Hogy minél könnyebben lehessen őket bőrünkre felvinni, a fényvédők különböző formákban - olaj, tej, spray - állnak rendelkezésre.

A nagyon világos bőrre 20-22-es, a világosra 15-20-as, sötétebb bőrre 10-15-ös, a sötét, csaknem kreol bőrre 5-7-es faktorszámú fényvédőszer ajánlott. A napozás, a napon való sportolás első napjaiban bőrtípustól függetlenül javasolt a magas fényvédő faktorú készítmények használata. A jó minőségű fényvédő készítmények ma már E-vitamint, növényi olajokat, zsiradékokat is tartalmaznak, melyek fokozzák a védőhatást. A fizikai fényvédők főleg gyermekeknek ajánlottak. Nem érzékenyítenek, titándioxidot vagy cinkoxid mikropigmentet tartalmaznak, és különösen jó fedőképességűek. A titándioxid véd az UVA és az UVB tartományban egyaránt. A fényvédőszereket 20-30 perccel a napozás előtt kell egyenletesen felkenni. Fürdéskor sűrűbben kell használni. A fénynek leginkább kitett bőrterületek, mint az orr, a vállak, gyakoribb ápolást igényelnek.

A korszerű fényvédelem nem merül ki a modern napozók használatával. Életmódunk részévé kell válnia. Délelőtt 11 és délután 3 óra között lehetőleg kerüljük a direkt napfényt. Csecsemőket és kisdedeket az ezen kívül eső időben is csak félárnyékban "napoztassunk", mert a nyitott kutacs miatt könnyebben napszúrást kaphatnak. Ha mégis kint vagyunk a szabadban a déli órákban, világos színű pólót, trikót is kell felvenni gyermeknek, felnőttnek egyaránt. (Külföldön a ruházatba jelölést tesznek a felhasznált textília fényvédő faktoráról.) A szemünket napszemüveggel, fejünket vászonsapkával, szalmakalappal védjük! Az ajkak finom bőre külön védelmet igényel. Használjunk jó alapanyagú, speciális fényvédő ajakápolót! Napozás után tusoljunk le, majd kenjük be bőrünket hidratáló balzsammal, zselével!

Fokozott figyelmet, óvatosságot igényelnek a nagyszámú festékes anyajeggyel rendelkezők, a fehér bőrűek, valamint azok, akiknek a családjában bőrrák fordult elő. Ha minden óvintézkedés ellenére mégis leégnek a nyaralók, üdülők, ezt vörösödés, fájdalom jelzi az érintett bőrterületen. Súlyosabb esetben hólyagos bőrreakció is kialakulhat. A fájdalom a tetőfokát 1 nap alatt éri el, aztán fokozatosan csökken, és 2-3 hét alatt lehámlik vagy lebarnul a bőr. A tünetek enyhíthetők kamillás hideg borogatással, belsőleg adott fájdalomcsillapítókkal. Hólyagosodó esetben forduljunk orvoshoz! A napozás szabályait próbáljuk magától értetődőnek, és nem kényszernek venni. Mindennapi rutinná kell válnia, mint a tisztálkodásnak.

A nyári melegben az ún. melegkiütés inkább csecsemőknél, kisgyermekeknél fordul elő, de felnőttek törzsén, nyakán is megjelenhet. A vörös, aprófoltos kiütés magától meggyógyul. A gyógyulás meggyorsítására lehet hintőport is használni, de a legfontosabb a meleg, nedves környezet elkerülése. A nap a fenti ártalmakon kívül sajátos csalánkiütést, és a fénynek kitett helyeken lapos, kékes-vörös, hosszú ideig fennálló, viszkető kiütéseket is előidézhet. A napos időszak elején keletkezik ez a fénykiütés, amely később javul, ha a bőr kissé lebarnul.

A strandon lábujj közti gombásodást is lehet szerezni. Kisgyermekek a strandon, a vízben a közös játék során szemölcsöt okozó vírusokkal is fertőződhetnek. Ezektől nagyon nehezen lehet megszabadulni. Az elvakart rovarcsípések után, de attól függetlenül is kialakulhatnak gennyes bőrfertőzések. Az ótvar a leggyakoribb gennykeltő okozta bőrbetegség, amely kisebb, nem észrevehető sérülések után jelentkezhet. Nagyon fertőző a folyamat, az egész törzset, végtagokat elboríthatják a zavaros bennékű hólyagok, illetve az utánuk visszamaradó, körülírt nedvedző hámhiány. Ha ilyen bajra fény derül, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert kezelés nélkül gyorsan elterjed. Gyógyítására fertőtlenítő ecsetelők és kenőcsök ajánlhatók, de alkalmazásuk előtt a pörköt el kell távolítani. Makacs vagy kiterjedt esetben belsőleg antibiotikum javasolható.

A nyár kicsinek-nagynak öröm, a szabadság, a játék, a kikapcsolódás időszaka. Okosan, körültekintően kell a szabadban tölteni az időt, és így nem lesz az örömből üröm.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció