A bőrfertőzések típusai

A bőr szervezetünk külső védelmi vonala - megakadályozza, hogy kórokozók jussanak be testünkbe a külvilágból. De mi van, ha épp a bőrünkön alakul ki fertőzés?

Bakteriális bőrfertőzés

A bőr felszíni sérülésein (például ha megvágjuk magunkat) könnyen bejuthatnak baktériumok a szervezetünkbe. Ha ezek fertőzést is tudnak okozni, gyakran apró kis piros gumókkal kezdődik, amelyek aztán szép lassan egyre nagyobbra nőnek. Enyhébb esetekben krémekkel, kenőcsökkel viszonylag gyorsan és könnyen kezelhető a probléma, súlyosabbakban viszont antibiotikumkúra is szükségessé válhat.

A bakteriális bőrfertőzés lehet:

Milyen típusai lehetnek a bőrfertőzéseknek?
Bakteriális, vírusos és gombás fertőzések is megtámadhatják bőrünket

Vírusos bőrfertőzések

Ahogy az elnevezésből is kiderül, ezeket a betegségeket vírusok okozzák, enyhébb és súlyosabb lefolyású is van köztük.

Típusai:

Gombás bőrfertőzések

A gombák által okozott fertőzések leggyakrabban a lábfejen, lábkörmökön vagy a hónalj területén alakulnak ki. Rendszerint nem életveszélyesek, és általában nem is fertőzőek.

Ilyenek a következők:

Rovarok, élősködők okozta bőrbetegségek

Kellemetlen, de nem életveszélyes betegségekről van szó. Azért nem árt komolyan venni, mert ezek az élősködők a véráramba kerülve eljuthatnak a belső szervekhez is.

Ilyen élősködők okozta bőrbetegségek:

Melyek a bőrfertőzés tünetei?

A tünetek eltérőek lehetnek afertőzéstípusától függően. Általában jellemző a kipirosodás, a kiütések megjelenése, amelyekhez sok esetben irritáció, viszketés,fájdalomis társul. Súlyos bőrfertőzés esetén hólyagosodás, gennyesedés, elszíneződés, kisebesedés is jelentkezik.

Diagnosztizálás és kezelés

Az orvosok leggyakrabban aszerint azonosítják be a bőrfertőzést, hogy milyen a fizikai megjelenése, illetve a testen hol jelentkezik. A szakemberek többsége rögtön a tünetekről érdeklődik és közelebbről is megvizsgálja a kérdéses területet; esetleg mintát is vehet.

A kezelés a bőrfertőzés típusától és súlyosságától függően történhet krémekkel, súlyosabb esetben szájon át szedhető antibiotikumokkal, még komolyabb (szerencsére viszonylag ritka) esetben kórházban, intravénásan adható gyógyszerekkel. Ha vírus okozza a fertőzést, akkor napokon vagy heteken belül maguktól is megszűnhetnek a panaszok.

Persze, mindnyájan tudjuk: egy kis bőrpírral, viszketéssel nem szaladunk mindjárt az orvoshoz. Otthon is lehet próbálkozni alternatív módszerekkel, például hideg vizes borogatással, de vény nélkül kapható krémekkel, kenőcsökkel is enyhíthetjük a tüneteket. De ha ezek néhány napon belül nem szűnnek vagy épp rosszabbodnak, akkor ajánlott felkeresni háziorvosunkat, bőrgyógyászunkat.

Forrás: drkashi.science

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: